Ova organska kava od biranih gljiva čini čuda za vaše tijelo i um! Okus kave je dominantan, a kava je certificirana organska i dolazi s peruanskih visoravni. Obilježava je čist, blag okus, s aromom čokolade i karamele, te zaokružen i pun osjećaj u ustima. Jača varijanta GoSharp radi se s kordicepsom i lisičarkama, blaža GoFresh s chaga gljivama i lisičarkama, a GoGlow je od čage i lisičarki i njome poboljšavate svoj imunološki sustav. Kave dolaze u praktičnom pakiranju od 10 vrećica s po 3 grama instant napitka, bez šećera, bez mlijeka, bez aditiva. Kava s gljivama ima puno manje kofeina od standardne, a funkciju stimulansa preuzimaju gljive. Poanta ovog napitka je da vas zdravstveno osnaži, osvježi i razbudi bez neugodnih nuspojava predoziranja kofeinom.

atma.hr – 75
Mushroom Cups dolazi u obliku instant kave, izgledom i mirisom kad se tek istrese iz vrećice gotovo je identičan bilo kojoj instant kavi. Kad se prelije vodom, nešto je svjetliji i bistriji od instant kave.

Iako je jači, GoSharp od kordicepsa i lisičarki, ima blaži miris od GoFresh varijante. Nakon prvog, kratkog i slabog udara mirisa kave, ako baš zaronite nos u šalicu osjetit ćete jedva primjetan meki šumski miris. Kad je hladniji, ovaj napitak pokazuje malo orašastih nota. GoFresh je nešto aromatičniji, svježijeg mirisa, manje suzdržan i također vas neće dekoncentrirati gljivama.

Baza Mushroom Cups je peruanska kava, vrlo mekana i lagana, poput kava svijetlog prženja. GoSharp ima jako suzdržan, tamniji okus. GoFresh je mekši, s malo slatkoće koja se nakratko javi i jedva primjetnim zemljastim aftertasteom. Oba napitka imaju ugodnu gorčinu, GoSharp neznatno oštriju, i ostavljaju svjež osjećaj u ustima. Mogu se piti s mlijekom, šećerom i svim uobičajenim dodacima za kavu.

Najbolja stvar kod ovih kava zapravo je njihovo stimulativno djelovanje. Kava je genijalna stvar, ali život s kofeinom nije uvijek jednostavan. Prevelika količina izaziva anksioznost, nesanicu, bolove u želucu, premala glavobolju, mutni osjećaj u glavi i letargiju. Kava s gljivama bitno je drugačija. GoSharp diže za nekoliko minuta, stvara ugodnu, stabilnu razbuđenost bez peakova i padova, bez cravinga, koja traje dosta dugo.

GoFresh djeluje vrlo slično, jedina razlika koju smo primijetili je da možda malo blaže razbuđuje i ako ga popijete kasno moći ćete zaspati ako ste umorni. S GoSharpom malo teže. GoSharp se zapravo pokazao kao idealan preworkout napitak, jer ne izaziva kiselinu i pad energije kad prestane djelovati, kako je slučaj s kavom kod većih napora. Najuočljivija karakteristika kave s gljivama je uravnotežena, stabilna energiziranost.

102 MUSHROOM CUPS

MUSHROOM CUPS

Organska instant kava s ljekovitim gljivama

Vježbaj, fokusiraj se, oporavi ili opusti! Naša organska kava od biranih gljiva čini čuda za vaše tijelo i um.

Fokusirali smo se na vrste gljiva visoke u nutrijentima ključnim za konverziju hrane u energiju na staničnoj razini te nutrijentima koji pozitivno utječu na imunitet i kognitivnu funkciju - lisičarka, lavlja griva, chaga i cordyceps.

O gljivama u kavi

Većina važnih bioaktivnih sastojaka koji nas zanimaju je zarobljena među staničnim stijenkama gljive (izgrađeni su od hitina – jednog od najtvrđih prirodnih materijala koji je usto i neprobavljiv).

Iz tog razloga jednostavno mljevenje gljiva u prah nije dovoljno. Kako bi otključali puni potencijal, hitin mora biti razgrađen u procesu dvojne ekstrakcije, primjenom topline i alkohola.

Mushroom Cups koristi najmoderniji postupak ekstrakcije, gdje ekstraktiramo sve bioaktivne komponente na nižim temperaturama na taj način štiteći sve vitamine i minerale osjetljive na visoke temperature koje se koriste u komercijalnim procesima.

Samo odstranjivanjem sve vode i hitinske ovojnice možemo dobiti visoko-kvalitetni ekstrakt s maksimalnim biološkim potencijalom, spreman za konzumaciju.

Fokusirali smo se na vrste visoke u nutrijentima ključnim za konverziju hrane u energiju na staničnoj razini te nutrijentima koji pozitivno utječu na imunitet i kognitivnu funkciju.

Obzirom na kriterije, četiri gljive su očiti favoriti, s puno više benefita od ovih osnovnih:

atma.hr – 39

Chaga

Chaga je koktel nevjerojatno kompleksnih dobrotvornih fitonutrijenata. Ova gljiva ima impresivno visoke ORAC ocjene, koji ukazuju na sposobnost hrane u zaštiti od preranog starenja, starosnog gubitka pamćenja i neutralizacije štete učinjene slobodnim radikalima.

Uz to, izrazito tamna boja Chage je uzrokovana jako visokim razinama melanina – glavnog pigmenta u našoj koži odgovornog za njeno zdravlje i ljepotu.

Naša Chaga ima preko 30% više beta-glukana zaslužnih za pojačavanje imuniteta i često je propisana kao lijek ljudima s alergijama i infekcijama. 

Cordyceps

Cordyceps je antička Tibetanska gljiva poznata po svom efektu pojačanja libida 😉 (provjerite priču kako je otkrivena). Ima jedinstven kemijski sastav koji poboljšava performanse. Znanstveno je dokazana njegova moć kod povećanja proizvodnje energije na staničnoj razini i rasta oksigeniziranosti te je često korišten od strane sportaša kao prirodni suplement.

Cordyceps je dvosmjerni modulator – ujedno pojačava responzivnost imunološkog sustava i smanjuje njegov odgovor u nepoželjnim upalnim reakcijama, što naš imunitet čini pametnijim i prilagodljivim na ugroze. Ovdje možete saznati više o pozitivnom učinku Cordyceps-a na respiratornu funkciju, izdržljivost i izdržljivost. 

atma.hr – 39

Lisičarke

Mjesto iz kojeg smo krenuli, naša domovina Hrvatska, ima prekrasne netaknute šume (Lika i Gorski kotar) prepune divljih lisičarki – gljiva nježnog okusa, fantastične arome i još boljeg kemijskog sastava.

Vrlo su bogate vitaminom D i imaju jednu od najviših prirodnih koncentracija vitamina B, koji igraju temeljnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju, proizvodnji serotonina i pokretanju enzima koji sudjeluju u sintezi neurotransmitera i rastu živaca. Stoga su lisičke neizostavni sastojak svakog MushroomCup-a i pomoći će vam da započnete svoj dan.

Lavlja griva

Osim što je lijepo krzno oko vrata lavova, lavlja griva (lat. Hericium Erinaceuseus) je također izvorna sjevernoamerička, europska, azijska gljiva koja se koristi za hranu i lijekove.

Može se prepoznati po dugim bodljama koje doista podsjećaju na lavlju grivu i koje su joj posljedično i dale ime. Zbog svog intrigantnog izgleda naziva se i gljiva majmunske glave, gljiva bradatog zuba i brada satira. 

Ako razmišljate, ima li koristi od pijenja ili jedenja lavlje grive, što se tiče nutritivne rijednosti, ona je prilično prosječna. U 100 grama lavlje grive je približno 3,6 g ugljikohidrata i 2,4 grama proteina, što nije ništa neobično u usporedbi s mnogim drugim zdravim proizvodima. Što lavlju grivu čini toliko zanimljivom su mikronutrienti…

Lavlja griva sadrži dva specifična spoja hericerine i erinacine koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj vrsti na planeti. Njihova je primjena izvanredna. Višestruka istraživanja i ispitivanja na životinjama i ljudima donijela su slične zaključke:  

LM1 grande

Pokazalo se da lavlja griva povećava faktor rasta živca NGF1 koji doslovno pomaže živcima i moždanim stanicama da rastu i regeneriraju se. Više o ovom fascinantnom svojstvu možete pronaći u odlomku za detaljniju analizu. 

U dva različita ispitivanja na ljudima, skupine žena koje su konzumirale kolačiće pečene s lavljom grivom pokazale su manje anksioznosti i depresije, a poboljšale su sposobnost koncentracije u usporedbi s placebo skupinama koje su jele kolačiće bez lavlje grive. 

U vezi sa svojim prednostima, lavlja griva koristi se kao snažna potpora vašem mozgu i živčanom sustavu, te sredstvo za poboljšanje raspoloženja tijekom dana.

Postoji nekoliko zanimljivih preventivnih aplikacija i za liječenje neuroloških poremećaja, no potrebno je provesti više istraživanja kako bi rezultati bili konačni.

atma.hr – 75
Lavlja griva ima sjajna svojstva i lako se može uvesti u vašu prehranu. Nevjerojatnog je okusa, sličnog rakovima i jastogu, što predstavlja izvrsnu alternativu za meso. Tekstura je vrlo mekana i oduševit će najfinija nepca. te se koristi kao gurmansko jelo u nekim vrhunskim restoranima..

Ova se gljiva može kupiti u nekoliko oblika. Može biti sirova, sušena ili čak pretvorena u prah. Najbolji izbor ovisit će o uporabi koju očekujete. Možete ga i sami pokušati uzgajati na tvrdom drvetu ili piljevini.

Do danas su sva eksperimentalna ispitivanja sugerirala da je lavlja griva sigurna i nema štetnih učinaka

Međutim, svatko tko je alergičan ili osjetljiv na gljive, trebao bi izbjegavati lavlju grivu, jer je riječ o vrsti gljive.

Pokazalo se da lavlja griva povećava faktor rasta živca NGF1 koji doslovno pomaže živcima i stanicama mozga da rastu i regeneriraju se, učinak koji se ne vidi od ostalih sastojaka na planeti.

To je važno, jer se neuroni mozga i stanice živčanog sustava obično ne popravljaju vrlo dobro, pa ako ste izgubili nekoliko stanica ili ste ih oštetili igrajući nogomet, padom s bicikla ili konzumirajući opijate možete pokušati regenerirati svoj dio prethodno izgubljenog moždanog tkiva. 

Zbog ovog učinka popravljanja mozga, lavlja griva se smatra jednim od najperspektivnijih preventivnih tretmana za Alzheimerovu bolest i demenciju.

Otprilike desetak studija objavljeno je o neuroregenerativnim svojstvima lavlje grive od 1991. godine, kada je dr. Kawagishi prvi put identificirao NGF-ove u japanskim uzorcima. Od njegovog originalnog otkrića, testovi in vitro i in vivo potvrdili su da hericenoni i erinacini potiču regeneraciju živaca. 

“Ispitanici iz skupine lavlje grive uzimali su četiri tablete od 250 mg koje sadrže 96 posto suhog praha lavlje grive tri puta dnevno tijekom 16 tjedana. Nakon prestanka uzimanja, ispitanici su promatrani sljedeća četiri tjedna. U 8., 12. i 16. tjednu ispitivanja skupina lavlje grive pokazala je značajno povećane rezultate na skali kognitivnih funkcija u usporedbi s placebo skupinom. 

102 MUSHROOM CUPS

MUSHROOM CUPS

Organska instant kava s ljekovitim gljivama

Vježbaj, fokusiraj se, oporavi ili opusti! Naša organska kava od biranih gljiva čini čuda za vaše tijelo i um.

Fokusirali smo se na vrste gljiva visoke u nutrijentima ključnim za konverziju hrane u energiju na staničnoj razini te nutrijentima koji pozitivno utječu na imunitet i kognitivnu funkciju - lisičarka, lavlja griva, chaga i cordyceps.