U osnovnim je školama u tijeku utvrđivanje psihofizičkog stanja djece koja se upisuju u prvi razred, pa mnogi roditelji s predškolcima vježbaju vještine korisne prvašićima. Iz Dječjeg vrtića Čigra poručuju da se zbog toga ne smije zanemariti boravak djece na otvorenom te preporučuju da djeca u prirodi potraže elemente za igru i učenje kod kuće.

atma.hr – 52
„Dijete najbolje uči kroz igru. Dani nam postaju sve dulji što znači da s djecom vrijeme nakon vrtića i vikende možemo iskoristiti za boravak na otvorenom, te imati još dovoljno vremena za igru u kući. U prirodi možemo uživati u bojama, oblicima i zvukovima proljeća, a tijekom šetnje možemo potražiti grančice, cvjetiće i druge elemente za igru. Kod kuće pak nekim starim igračkama možemo dati novu namjenu te mališane podučiti kako čuvati prirodu“, kazala je Martina Petrović, odgajateljica i voditeljica kreativnih programa u Dječjem vrtiću Čigra.

Dodala je kako dijete do novih znanja najlakše dolazi kada se riječ „učenje“ ne spominje, nego kad je ono vezano uz dječju kreativnost i zabavu.

Roditeljima predškolaca predlaže da sami osmisle poučne igre ili se posluže ovima:

Mjerenje veličine

Dječje „kockice“ mogu poslužiti kao mjerne jedinice, a mjeriti se mogu travke, listovi, cvijeće… Djeca u prirodi trebaju prikupiti ono što će mjeriti, a kod kuće svojim „kockicama“ izmjeriti veličinu svega prikupljenog.

Mjerenje velicine

atma.hr – 52
Zbrajanje rotkvica

Zdravi vjesnici proljeća savršeni su za vježbanje zbrajanja. Dok roditelji pripremaju zdrave salate ili sendviče, djeca rotkvicama mogu vježbati zbrajanje.

Zbrajanje rotkvica

Tračnice riječi

Kutije s igračkama pune su stvari koje mogu poslužiti za novu igru. Neka djeca osjete čaroliju oživljavanja neke stare igračke! Na dijelove tračnica, primjerice, mogu se zalijepiti slova, a djeca trebaju pokušati od njih sastaviti neku jednostavnu riječ. Uz nizanje slova djeca mogu izgovarati i riječ koja počinje tim slovom.

Tracnice rijeci

Roditelji dodatne prijedloge za poučne igre vrtićaraca mogu pronaći na društvenim mrežama kojima se koristi Dječji vrtić Čigra, a među kojima su Pinterest i Instagram.

Projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

110 HEMP ŠEŠIRI

HIMALAYAN ŠEŠIR OD KONOPLJE

IMG 7757Cool, čvrsti i ekološki šeširi, ručno izrađeni u Nepalu od eko konoplje.

Dostupno u različitim bojama i dezenima.

Kroz rub oboda šešira provučena je mekana metalna žica tako da oblik šešira možete namjestiti po želji.

Opseg dijela koji ide na glavu je oko 52 cm. Ukupan promjer vanjskog ruba oboda je 30 cm.

Konoplja je vrlo čvrsta, "diše" i upija vlagu s tijela, posjeduje antibakterijska svojstva koja nadilaze bilo koju prirodnu tkaninu. Neće uhvatiti plijesan niti zadržavati mirise! Lako se održava.