Danas sam volontirao za pomoć pri sakupljanju dobrovoljnog darivanja krvi. Pojavila se jedna žena koja je plakala u suzama dok sam je pozivao u sobu. Kada sam shvatio da je prestravljena, rekao sam joj: “U redu je. Ne trebate dati krv ako ne želite.” Ona me pogledala s donorske stolice, nasmiješila se prekrivena suzama i rekla: “Znam, ali ja to želim. Strah me ne bi trebao zaustaviti da napravim ono što je ispravno.” Kakav je to bio poziv na buđenje. Njene su me riječi odmah nagnale na razmišljanje o svim onim malim strahovima koji me sputavaju. Siguran sam da se možete povezati s time… – Marc Chernoff

I zato je pravo vrijeme da se počnemo suočavati s ovih devet strahova.

1. Strah od isticanja

Naš najveći strah nije da nismo dovoljno posebni, već je što smo previše posebni. Naša je brilijantnost, ne naši nedostaci, ta koja nas često najviše plaši. Sigurno ste se ponekad pitali: “Tko sam ja da bih ovo uradio?” Ali ono što biste trebali reći sebi je: “Tko sam ja da mislim da to ne mogu učiniti?” Ignorirajte svoje sumnje. Zaboravite na stapanje s okolinom i društvom. Istupite i istaknite se!

Nemojte se zakidati. Nemojte spašavati svoj obraz, a izgubiti dušu u tom procesu. Time ne služite svijetu. Nema ničega dobroga u tome što se sputavate kako se drugi ljudi ne bi osjećali nesigurno u vašem društvu. Vi ste namijenjeni da sjajite na način na koji samo VI to možete. Rođeni ste kako bi očitovali svoju jedinstvenu brilijantnost. A ako dopustite sebi da sjajite, podsvjesno i drugima dajete dozvolu za isto. Kako postajete oslobođeni od vlastitog straha od isticanja, vaša će prisutnost automatski osloboditi i one oko vas.

2. Strah od toga da niste još dovoljno dobri

Nikada neće doći savršeno vrijeme da biste slijedili svoje snove i ciljeve. Nikada se nećete osjećati 100% spremnim, jer nikada nećete biti 100% potpuni. Svaki dan rastete. Samo trebate pronaći vjeru u sebe, upravo sad. Vjera znači život u neizvjesnosti, to znači da vi osjećate svoj put kroz život i da dopuštate intuiciji da vas vodi poput svjetiljke u mraku.

Što kad bi danas izabrali vjerovati u to da imate dovoljno, da vi jeste dovoljni i da ste dovoljno daleko stigli da bi bili vrijedni? Što kad bi danas izabrali vjerovati u to da ste dovoljno snažni, dovoljno pametni i mudri, dovoljno ljubazni i dovoljno voljeni da bi krenuli naprijed? Što kad bi danas, po zalasku sunca izabrali vjerovati u to da ste napravili prilično dobar posao? I što kad bi sutra ujutro odlučili vjerovati u sve to još jednom?

3. Strah od dnevnih životnih oluja

Svima nam je poznata izreka “life sucks”. Ponekad je to zaista tako. Ponekad život bude tako težak da se ne želite niti ustati iz kreveta. Ponekad je život tako stresan da se samo želite pokriti preko glave i zaplakati. S druge ponekad je tako predivan. Ponekad je život tako nevjerojatan da se samo želite smijati. Ponekad trebate ostati pozitivni i progurati se kroz teška razdoblja. Zašto? Zato što je život vrijedan toga. Lijepi su trenuci vrijedni toga. VI ste vrijedni toga.

Shvatite da je strah najgori, strah je vaš stvarni neprijatelj. Stoga ustanite, izađite na olujno nevrijeme stvarnog svijeta i udarite strah među zube svom svojom snagom. Učinite to gledajući ga ravno u oči i zakoračite ravno u oluju. Neka vam kiša ljubi lice. Jer jednom kad se smočite, više se nećete bojati kiše.

atma.hr – 52
4. Strah od neuspjeha

Najteže životne bitke su namijenjene da vas učine jačima, a ne ogorčenima. Vaše borbe s neuspjehom razvijaju vašu unutarnju snagu. Ponekad vas loši izbori dovedu na prava mjesta. Zapravo, kad god zabrljate, korak ste bliži svom cilju. Jedina greška koja vam stvarno može nauditi je kada odlučite da nećete napraviti ništa jer se bojite da ćete pogriješiti.

Neuspjeh nije pad; neuspjeh je držati se pogrbljeno kada imate priliku uspraviti se. U konačnici, ono čega se trebate sjetiti da se natječete samo s jednom osobom – sa samim sobom. Vaši najžešći protivnici su jednostavno glasovi u vašoj glavi. Ne možete biti neuspješni, možete samo naučiti ono što je potrebno kako biste se znali ustati i napraviti slijedeći korak.

5. Strah od gubljenja kontrole

Jeste li znali da ne možete sve iskontrolirati u životu bez obzira koliko ste zaštitnih mjera poduzeli? Život zahtjeva pronalaženje balansa između onoga što možete kontrolirati i onoga što ne možete. Potrebno je naučiti živjeti između truda i predavanja. Život vam ništa ne duguje, već vam je dao sve što vam je potrebno. Sloboda ne znači nadići ono što mislite da vam stoji na putu, ona je shvaćanje da je ono što vam stoji na putu – dio puta.

Razlog zašto ste ponekad jadni i pod stresom je zbog nezdravih vezanosti za neke stvari koje ne možete imati pod kontrolom. Stoga, otpustite napetost i stres. Spoznajte da ništa niste izgubili jer nikada niste ni imali kontrolu. Razmotrite što se događa kada ‘izgubite kontrolu’, podignite ruke u zrak i omogućite životu da se dogodi i teče kao što to i čini, bez stalne brige i želje za kontrolom.

Kliknite na stranicu broj 2 za 3 posljednja straha.

atma.hr – 52