Da biste uživali u okusu čokolade, ne morate je kupovati, već možete pripremiti domaću čokoladu sami kod kuće, što nije tako teško, prenosi uspesnazena.com.
Možda neće izgledati kao kupovna, ali je neprocjenjivo zasladiti se kockom zdrave i ukusne domaće čokolade, bez bijelog šećera, hidrogeniziranih masti i aditiva.
Za njenu pripremu potrebno je vrlo malo vremena, a rezultat će oduševiti vas i vašu djecu.
Sastojci:
- Kakao prah – 70-100 gr
- Mlijeko po izboru – 50 ml
- Med – 2 žlice (vidi napomenu)
- Maslac (obični ili kokos) – 50 gr
- Malo cimeta (po želji)
- Opcija: Šaka sjeckanih ili cijelih poprženih orašastih plodova i /ili suho voće
*Umjesto meda, može se koristiti fruktoza ili kokosov šećer (umiješajte ih onda ranije, zajedno s maslacem), oni imaju nizak glikemijski indeks, te je mogu konzumirati i dijabetičari. Tko želi – može staviti i smeđi šećer…
Način pripreme:
Na tihoj vatri zagrijavamo mlijeko, ne dovodeći ga do vrenja. Miješamo. Dodajemo maslac, cimet, miješamo.
Smjesu stavimo u posudu s kakao prahom, postupno, miješajući, ne žureći da odmah istresemo svu smjesu, da se ne formiraju grudice.
Gotovu smjesu zagrijavamo na tihoj vatri, ili vodenoj pari.
Skinemo s vatre i umiješamo med.
Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele popržene orahe, bademe, lješnjake, suho voće, i na taj način učinit ćete čokoladu, ne samo ukusnom, već i zdravom.
Smjesu možete staviti u silikonske kalupe (za praline ili čokoladnu tablu) ili manje zdjelice, kako god želite. Ostavite je na sat vremena u hladnjak, da se stegne. Nakon toga možete uživati u ovoj ukusnoj domaćoj čokoladi.