Još se sjećam pite koju je pravila moja baka od rabarbare. Zvali smo je Bakina pita i jedva smo čekali proljeće da ova biljka bude zrela za branje i da nas baka razveseli svojim sočnim kolačem.

Rabarbara je biljka koja je pomalo zaboravljena, ali se polako vraća u naše vrtove i u naše kuhinje. Stabljike se ne beru prve godine, nego tek kod dvogodišnje biljke. Listovi se ne koriste u prehrani jer su otrovni.

Rabarbara je jedno od najmanje kaloričnih povrća; 100 grama svježih stabljika ima samo 21 kaloriju. Pozitivno djeluje na probavni sustav čovjeka, a istraživanja su pokazala povoljno gastrointestinalno djelovanje, smanjenje nadutosti te povećanje tolerancije hrane. Ova posebna biljka također ima izražena antioksidativna i protuupalna svojstva, a uz vitamin C, takva svojstva joj daju antioksidansi poput likopena i antocijanina koji povoljno djeluju na zdravlje srca i očiju, a pritom jačaju imunosni sustav.

Ove godine i meni je priroda podarila rabarbaru i puno jagoda. Odlučila sam napraviti moderniju i zdraviju verziju Bakine pite i oduševila se okusom. Pita je sočna, kiselkasto slatkasta i spoj jagoda i rabarbare pokazao se savršenim. Poslužila sam je uz grčki jogurt. Ukućani su bili oduševljeni i pita je nestala za tren.

160×600 text-45 desno

Sastojci

Za tijesto:
1 ¼ šalice Bio integralnog pšeničnog brašna
1 ¼ šalice Bio polubijelog brašna tipa 850
2 jušne žlice Xilita (brezinog šećera)
½ čajne žličice himalajske soli
4 jušne žlice hladnog kokosovog maslaca
¼ šalice hladnog jogurta
3 jušne žlice maslinovog ulja
6 jušnih žlica hladne vode

Za nadjev:
4 šalice narezanih jagoda
1 šalica narezanih stapki rabarbare
2/3 šalice meda
2 ½ jušne žlice tapioke
2 jušne žlice kokosovog brašna
1 čajna žličica cejlonskog cimeta
prstohvat himalajske soli
prstohvat muškatnog oraščića

* 1 šalica = 2, 5 dl

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, sol i brezin šećer. Dodajte narezani kokosov maslac (mora biti hladan). Prstima trljajte suhe sastojke i maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu . Dodajte jogurt, ulje i vodu i lagano mijesite sve zajedno dok se ne dobije kompaktna masa. Po potrebi dodajte malo jogurta ili brašna. Podijelite tijesto u dva dijela, jedan dio neka bude dvostruko veći od drugog. Oblikujte dobivena tijesta u manje krugove, zamotajte ih u foliju i stavite u hladnjak najmanje jedan sat.

U međuvremenu, dok je tijesto u hladnjaku, operite jagode i osušite ih. Rabarbari odrežite listove i bacite ih a stapke ogulite. Narežite jagode i rabarbaru na komadiće , stavite ih u zdjelu i prelijte medom. Dodajte tapioku, kokosovo brašno, muškatni oraščić, cimet i sol i sve dobro izmiješajte.

160×600 text-47 lijevo

Zagrijte pećnicu na 220 º C.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i veći dio razvaljajte u krug koji će biti dovoljan za prekrivanje okrugle tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Prekrijte tepsiju tijestom.

Gotovi nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu.

Ostatak tijesta također razvaljajte u krug i izrežite trakice širine oko 1, 5 cm. Narezanim trakicama prekrijte nadjev na način da pola trakica stavite u jednom smjeru a pola okomito na njih.

Stavite peći u pećnicu na 220 º C oko 20 minuta. Tada smanjite temperaturu na 160 º C i pecite oko 30 – 35 minuta.

Izvadite iz pećnice i ostavite ohladiti najmanje 2 sata prije serviranja.

Nakon hlađenja i prije serviranja pitu narežite i, po želji, pospite mljevenim šećerom od breze. Ja sam je poslužila uz grčki jogurt.

Uživajte u sočnoj i ukusnoj piti!

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu , Facebooku , Instagramu i Pinterestu

Prethodna objava“Hrabro Srce” Orgonske Klipsne Naušnice (Akvamarin/22kt Zlatni Listići)
Slijedeća objavaZašto nas drugi povrjeđuju i što bi na to rekla vaša duša
Zdrava Iva
Dobrodošli u moju virtualnu kuhinju gdje možete pronaći recepte zdrave hrane!

1 KOMENTAR

  1. Prvi put sam radila pitu po tom receptu prhko tijesto….ali ne znam nisam bas odusevljena…kad se pita ispekla….ostavila sam je preko noci da odstoji…i htjela je narezati..ali tijesto je dosta tvrdo..i trga se….mozda sam nest krivo napravila….do sad sam radila po klasicnom receptu..i uvijek je bilo pre fino, bas prhko tijesto…a ovo sad…pa ne znam nadam se da ce se pojesti….na vasoj slici izgleda savrseno..i tijesto barem gornji dio izgleda ko da je bas prhko….kod mene nije slucaj 🙂 ili je mozda sve stvar prakse….
    U svakom slucaju hvala…volim isprobavati nove recepte…:)

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here