Muffini, kolači koji su nam došli iz SAD-a pravi su hit, kako kod djece tako i kod odraslih. Djeca ih vole jer su blagog okusa, a odrasli – jer je to jedan od najjednostavnijih kolača koji možete napraviti. Evo recept za bezmasni i zdravi muffin koji možete napraviti u tren oka!

atma.hr – 78




Idealan muffin ima tanku smećkastu koru i zaobljen neravan vrh. Unutrašnjost mu je sočna i mekana. Na površini ne bi smjelo biti većih izbočina niti udubljenja – to je znak da se tijesto previše miješalo  i da u njemu ima prevelika količina tekućine (tijesto za muffine ne bi trebalo biti tekuće).

Najljakše je koristiti poseban pleh za muffine – pazite samo da ga dovoljno namastite (bez obzira na to što je često riječ o teflonskim kalupima).

Želite li si maksimalno smanjiti trud, koristite papirnate košarice za muffine – tako poslije gotovo da i nema pranja.

Napunite li kalupe više od 3/4, muffini će imati ravan vrh nalik letećem tanjuru. Moraju imati dovoljno mjesta za širenje prije no što izađu iz udubljenog dijela kalupa.

Ako vam se muffini ipak zalijepe za dno pleha, stavite pleh nekoliko minuta na mokri ručnik.

Nikad nemojte previše miješati sastojke za muffine – pomiješajte suhe sastojke u jednoj zdjeli, tekuće u drugoj i zatim ih samo lagano sljubite vilicom. To će biti sasvim dovoljno.

atma.hr – 39

Bezmasni muffini s kakaom i listićima badema

Sastojci:

150 g brašna, 150 g mljevenih zobenih pahuljica, 300 ml vode, 3 žlice griza, 1 kesica praška za pecivo, pola kesice sode bikarbone, 50 g kakaa, 50 g smeđeg šećera, 1 kesica vanilin šećera (arome ili esencije), cimet, 2 naribane jabuke, 2 zgnječene banane, kora bio naranče ili limuna, pola šake namočenih grožđica ili nekog drugog suhog voća, šaka grubo mljevenih oraha i listića badema,

Opcije za ukrašavanje – vrhnje, borovnice, listići badema, pečeni sjeckani lješnjaci…

atma.hr – 75



Priprema:

Pomiješajte prvo sve suhe sastojke pa im dodajte vlažne, a vodu postepeno.

Dobro izjednačite smjesu i stavite u kalup u koji ste prethodno stavili papirnate kalupiće.

Zagrijete pećnicu na 220 stupnjeva pa pecite muffine 15-20 minuta.

Ukoliko nemate kalup, možete kolač presuti u običan pleh i poslije rezati na kocke.

Kada su muffini gotovi, možete ih ukrasiti po želji (listići badema, vrhnje, borovnice…)

Prijatno!

Stil.kurir

atma.hr – 78




POVEZANI TEKSTOVI

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.