Namirnica koja čisti organizam, snižava loš holesterol i ne deblja! Neugledna, gomoljasta biljka čičoka, pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok visoko kotira na ljestvici najzdravijih namirnica svijeta. Koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir.
Šta je čičoka?
Čičoka ili jeruzalemska artičoka spada u obitelj suncokreta, zato je amerikanci od milja zovu ‘sunchoke’. Iako bi iz naziva mogli naslutiti da potječe iz Jeruzalema i ima veze s artičokom, niti jedno ni drugo nije točno. Čičoka potiče iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao inovativna zamjena za krumpir.
Nutritivna vrijednost čičoke
Slično kao krumpir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a oko 100g svježe čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijem. U isto toliko čičoke nalazi se tek 57 kalorija, 1,5 grama bjelančevina, 1,2 grama vlakana. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2.
Dobar je izvor inulina
Najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje probiotički učinak, odnosno koji stimulira razvoj korisnih dobrih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. Osim toga, inulin normalizira nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprječava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. U 100 g čičoke nalazi se čak 11–14 g inulina. Samo za usporedbu, utvrđeno je da Europljani dnevno unose od 3 do 11 g inulina putem prehrane.
Neke od blagodati:
- s obzirom na glikemijski indeks jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare
- odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
- pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
- učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
- stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
- izvrsna je za čišćenje organizma posebno konzumirana u svježem obliku
Još malo o čičoki
Ovu neobičnu biljku koja ukusom podsjeća na nezreli lješnjak, a izgledom na đumbir, kod nas zovu i divlji krumpir. Čičoka se najčešće priprema kao krumpir, kuhana i pečena, ali se može koristi i sirova. Ovu namirnicu možete pronaći na većim tržnicama i trgovačkim centrima.
Jednostavna salata od čičoke
Sastojci: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne naranče, maslinovo ulje
Priprema: Ogulite jabuke i čičoke, pa ih izribajte. Prelijte sokom od naranče i žlicom maslinovog ulja. Sve dobro izmješajte.