Evo još malo o tikvicama! Nedavno je počela sezona ‘svima’ omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Zajedno s dinjama i krastavcima, tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10000 godina. Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Sastav i ljekovitost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. Odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose. Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela.  Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zacjeljivanje rana bržim. Zato, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.

Zdravstvene dobrobiti tikvica:

  • djeluju protuupalno
  • povećavaju razinu energije
  • potpomažu mršavljenju
  • snizuju razinu kolesterola
  • čiste crijeva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • potiču libido
  • čine kožu zdravijom
  • čuvaju zdravlje fetusa

Uzgoj tikvice

Tikvica je povrće koje lako uspijeva.  Možete je saditi u vrtu, ili u tegli ako drugdje nemate prostora. Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo. Sezona im počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos. Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu preko 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.

Tikvica u kulinarstvu

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji s njome pripremaju kruh, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinke, u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom. Popis je dugačak, a vrste jela koja s njom možete pripremati su nebrojene. Kod nas se većinom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu. Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na čim tanje rezance, posolite da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu. Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice.

Tikvica sa sirom i začinskim biljem

Sastojci:

  • jedna srednja tikvica
  • pola šalice krem sira
  • šalica feta sira
  • dvije žlice sjeckanog luka
  • dvije žličice sjeckanog začinskog bilja, naprimjer bosiljka, timijana, estragona…
  • žlica ulja
  • sol, papar, mljevena paprika
  • jedna šalica krušnih mrvica za paniranje

Priprema:

Kratko popecite izdubljenu i prepolovljenu tikvicu na roštilju. Napunite je sa smjesom od navedenih sastojka i uvaljajte u kružne mrvice. Pecite pokriveno na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumeni.

Salata od tikvica

Sastojci:

  • jedna sjeckana rajčica
  • deset sitno nasjeckanih listova bosiljka
  • dvije žlice vinskog octa
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • 3 usitnjena režnja češnjaka
  • 400 grama tikvice narezane na tanke rezance

Priprema:

Pomiješajte navedene sastojke i posolite po želji.

Grčki umak s tikvicama

Sastojci:

  • 400 ml grčkog jogurta
  • tri režnja sjeckanog češnjaka
  • 200 grama ribane tikvice
  • dvije žlice usitnjenog kopra
  • dvije žlice usitnjene mente
  • papar
  • sol

Priprema:

Pomiješajte navedene sastojke. Ohladite umak u hladnjaku. Poslužite uz rižu ili tjesteninu.

Autor: Ivana Dragica
http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/tikvice

Prethodna objavaPercepcija kroz osjetila
Slijedeća objavaTempleton nagrada – Još bolja od Nobela
Imam 26 godina, dolazim iz Podravine. Veliki sam ljubitelj prirodnog liječenja, zdrave prehrane, ljekovitog bilja, prirodne kozmetike i od malena volim istraživati takve teme i pomagati ljudima da shvate moć prirode. 3 godine pišem o alternativnoj medicini. Uz Atmu, surađivala sam s više portala među kojima su poznatiji 4dportal, Zdravlje i priroda, Protiv bora te Alternativa za vas za koju i danas pišem.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.