Znanstvenici su postali svjesni uznemirujućih ograničenosti ljudskih osjetila – Lincoln Barnett, Einsteinov svemir. Sustav vjerovanja, razmišljanja, stavovi i iskustva svakog pojedinca proizlaze iz percepcije. To iskušavanje vezano je uz svih 5 oblika osjetila: okus, sluh, dodir, miris i vid. Putem tih osjetila mi prikupljamo informacije koje naš mozak tumači sukladno našim asocijacijama odnosno već formiranim neuronskim mrežama nastalim na temelju našeg iskustva, emocija i sjećanja.

Upravo one čine percepcijske filtere koji obliku informaciju u ono što ćemo mi iskusiti kao našu realnost.

Percepcija okusa

Ljudski okus varira od pojedinca do skupine, do naroda i zemalja. Što neki smatraju delicijama drugima je gadljivo, primjerice iz naše perspektive jelo od psa ili mozga majmuna?! Dakle, znanje ili razumijevanje percepcije od čega su stvari napravljene ili od kuda dolaze može izravno utjecati na naš okus.

Sluh i percepcija zvuka

U siječnju 2007.godine u sklopu eksperimenta o socijalnoj percepciji, Washington Post organizirao je događaj u kojem je vrhunski svjetski violinist Joshua Bell sa svojom 3,5 milijuna dolara vrijednom violinom, svirao inkognito na jednoj metro stanici. Bell je odsvirao šest Bachovih djela u roku od sat vremena u kojem je kroz stanicu prošlo oko dvije tisuće ljudi od kojih je samo šest njih zastalo i nakratko poslušalo izvedbu. Na kraju tog sata, Joshua Bell skupio je ukupno 32 dolara. Čim je završio sa sviranjem, nastala je tišina, nitko nije niti primjetio. Nije bilo niti aplauza. Dva dana prije tog događaja, Joshua Bell je rasprodao kazalište u Bostonu, gdje je prosječna cijena sjedala bila 100 dolara!

Neka od pitanja koja se nameću iz ovog eksperimenta su: Na običnom mjestu, u neprikladnih sat vremena, mijenja li se naša percepcija ljepote? Ako nemamo trenutak da zastanemo i poslušamo jednog od najboljih glazbenika na svijetu, koliko drugih stvari propuštamo?

Percepcija dodira

Podatke iz osjećaja dodira koristimo za percepciju svijeta oko nas – poznata pod nazivom haptička percepcija. Ova percepcija prikuplja senzorne informacije iz dodira koje se ne mogu prikupiti gledanjem u objekt kao što su temperatura, tekstura, težina itd, a koje nam pružaju prostorne i motoričke informacije. Sve te informacije koje prikupimo putem dodira prolaze kroz percepcijske filtere koje su jedinstvene za svakoga od nas na temelju čega kreiramo sliku i doživljaj materije.

Percepcija mirisa

Istraživanja su pokazala da naše emocije izravno utječu na način na koji percipiramo naš osjećaj za miris. U jednom svjetskom istraživanju o reakcijama na mirise odgovori pokazuju da se podjela na mirise koje volimo i ne volimo isključivo temelji na emocionalnim asocijacijama.

Također, naša percepcija okusa i mirisa podložna je utjecajima naših hormona. Primjerice, neke žene opisuju jači osjećaj za miris u trudnoći. Također, eksperimenti pokazuju da su ženama u najplodnijoj fazi menstrualnog ciklusa muškarci privlačniji, jer u toj fazi mogu „namirisati“ visoku razinu testosterona.

Percepcija vida

Naš svijet je prepun boja i oblika. Sve što opažamo tumačimo kao našu stvarnost – ono što postoji. Svijet kakav mi znamo se u potpunosti razlikuje od drugih živih bića. Primjerice, insekti vide ultraljubičaste svijetle neonske boje koje se oslobađaju iz objekata… potpuno drukčiji svijet od našeg, a opet isti – samo različite percepcije.

Danas nam je svima poznato da je svijet multi-dimenzionalan samo sve dimenzije ne možemo vidjeti niti iskusiti, jer nemamo razvijene te osjetilne sposobnosti… barem ne u okviru ovih 5 osjetila o kojima ovdje govorimo. No, to ne znači da ne možemo razvijati druge sposobnosti. A da li to možemo ili ne, opet je stvar percepcije!

http://www.quantumzona.com/1/post/2011/08/tko-sam-ja-percepcija-kroz-osjetila.html