U svome kontroverznom bestseleru Zabranjena arheologija Michael A. Cremo i Richard L.Thompson iznijeli su dokaz koji upućuje na to da ljudi na Zemlji postoje već stotinama milijuna godina. Takav zapanjujući dokaz koji protuslovi darvinističkoj teoriji evolucije iznjedrio je veliko pitanje: “Ako se nismo razvili iz majmuna, odakle onda potječemo?

atma.hr – 52
Ljudska devolucija je definitivni odgovor Michaela A. Crema na to pitanje: “Nismo evoluirali iz materije, nego smo devoluirali, ili sišli, iz domene čiste svijesti – duha.”Temeljeći svoj odgovor na modernoj znanosti i mudrosnim predajama, uključujući vedsku filozofiju drevne Indije, Cremo drži da prije nego li postavimo pitanje: “Odakle potječu ljudska bića?” ponajprije promislimo o tomu što je ljudsko biće. Velik dio 20. stoljeća većina je znanstvenika smatrala da je ljudsko biće naprosto kombinacija običnih fizikalnih elemenata.

U Ljudskoj devoluciji Cremo kaže da je razumnije pretpostaviti da je ljudsko biće kombinacija triju različitih supstancija: materije, uma i svijesti (duha). On pokazuje da je čvrst znanstveni dokaz koji potvrđuje da istančani element uma i svjesnoga “ja” mogu postojati neovisno o tijelu, sustavno istiskivan iz prihvaćene znanstvene struje, i to procesom filtracije znanja. Ističući da su ljudska bića kombinacija materije, uma i svijesti, Cremo se otiskuje na kozmičko putovanje kroz velike zagonetke vremena i prostora, od prekambrijskih mikrofosila, do crnih rupa i nadljudskih bića, razotkrivajući tako da je sam kozmos podijeljen na odgovarajuće domene kojima upravljaju obična materija, istančani element uma i čista svijest. Ljudska devolucija opisuje kako “ja” izvorno postoji na razini čiste svijesti, u harmoniji s osobnim izvorom svih svjesnih bića. Kada svjesno “ja” prekine vezu s izvorom svih svjesnih bića, ono se prekriva nižim energijama uma i materije. Cremo to naziva devolucijom. No, devolucija može biti i obrnuta, i procesom duhovne evolucije svijest se može vratiti u svoje izvorno, čisto stanje.

Michael A. Cremo

atma.hr – 52