Kada sam probala ovu makovnjaču nisam mogla vjerovati kako zdrava verzija klasične makovnjače može biti toliko ukusna i sočna. Pravila sam ju svaki put kada bi nam dolazili gosti i reakcije na nju su bile fenomenalne. Probajte ju i vi i iznenadite sebe i svoje najmilije.
Fina makovnjača od zdravih sastojaka – RECEPT
Tijesto:
- 300g badema (može i kombinacija badema, lješnjaka i indijskih oraščića)
- 300g svježih datulja
- 2 male žlice lana
- 3 kapi eteričnog ulja limuna ili naranče (može i ne mora)
Orašide po želji tostirati. U multipraktiku usitniti orašide i lan.
Dodati sve ostale sastojke i sjeckati u multipraktiku dok se smjesa ne poveže u teksturu tijesta.
Ako je smjesa previše suha dodati još malo vode.
Oblikovati smjesu rukama u kuglu, staviti na papir za pečenje, pokriti drugim papirom za pečenje pa valjkom razvaljati pravokutnik debljine cca 5 mm.
Nadjev:
- 100g mljevenog maka
- 100g svježih datulja
- 1 velika žlica limunovog soka
- 3 kapi eteričnog ulja limuna
- 3 žlice meda ili agavinog sirupa
- 7-8 žlica vode
Sve sastojke za nadjev blendati u blenderu.
Maknuti gornji papir za pečenje, premazati nadjev preko razvaljanog tijesta i pomoću donjeg papira pažljivo oblikovati u čvrstu roladu.
Zajedno sa papirom za pečenje staviti u hladnjak najmanje 1 sat.
Rezati makovnjaču oštrim nožem na kriške debljine max. 1 cm (dobije se otprilike 30 kom).
Uživajte u svojoj zdravoj i finoj makovnjači.
Kristina Rogalo
Možete nas zapratiti i u Viber grupi:
Pridruži se zajednici NutriVege priče & recepti na Viberu https://invite.viber.com/?g2=AQAJRKjutqhFjU%2FDb0CU0owRJHhpWt0JaRUlLMFixWcJ6tyAJOQUaptetVdmYf6W
Grupa je namijenjena za međusobnu razmjenu vegan/vegetarijanskih recepata i slika između članova grupe te pokoji nutricionistički savjet od strane nutricionistice. Informacije podijeljene u ovoj grupi su edukativne i nisu zamjena za medicinski savjet.