Foto: pixabay.com

Popularni cheesecake možete pripremiti i u veganskoj varijanti! Ovo je odlična ideja za slasticu kada ste u stisci s vremenom, a pogodna je baš za svaku priliku i svakog gosta. Ova čokoladna nepečena poslastica okusom i teksturom podsjeća na sir, usto, ne sadrži gluten, baš kao ni štetni rafinirani šećer. Dakle, zdraviji kolač si ne možete poželjeti, a da pritom i dalje možete maksimalno uživati u okusu.

atma.hr – 78




Iznenadite ukućane i goste veganskim čokoladnim cheesecakeom!

Za pripremu ove veganske poslastice trebat će vam i multipraktik kako biste mogli fino samljeti namočene oraščiće. Kad su sastojci spremni, u svega 15 minuta možete složiti ovu tortu i bez pečenja je pohraniti u hladnjak na nekoliko sati.

Pitate se kako je moguće bez sira postići njegov okus i kremastu teksturu tako tipičnu za tradicionalni cheesecake? Jednostavno tako što ćete u kremu dodati prethodno namočene i izmiksane indijske oraščiće te punomasno kokosovo mlijeko.

Ovo je odlična ideja za slasticu kada ste u stisci s vremenom, a pogodna je baš za svaku priliku i svakog gosta. Uostalom, tko može odoljeti kremastoj i čokoladnoj torti baršunaste teksture, neovisno o tome je li vegan ili nije?

Savjeti i trikovi za pripremu vege cheesecakea

1. Namočite datulje: datulje možete ostaviti da se namaču tijekom noći ili pak 4-5 sati prije pripreme torte.

2. Izradite zobeno brašno: kako ne biste u cheesecakeu imali veće komade zobenih pahuljica, jednostavno ih u multipraktiku sameljite u fino brašno.

3. Koristite kvalitetni kakao u prahu: uvijek tražite onaj kvalitetni, nezaslađeni kakao u prahu.

atma.hr – 39

4. Bijeli šećer zamijenite javorovim sirupom: kako bi vaša torta bila slatka, ali zdrava, rafinirani bijeli šećer zamijenite zdravijom varijantom – javorovim sirupom.

5. Namočite indijske oraščiće: baš kao i datulje, i indijske oraščiće trebali biste prije miksanja namočiti tijekom 3-4 sata. Upravo zahvaljujući njima ova će „sirna“ torta biti gusta i kremasta.

6. Koristite punomasno kokosovo mlijeko: punomasno mlijeko pomoći će da vaša torta bude bogate, guste teksture.

7. Dodajte samo malo limuna: premda neki misle da u cheesecake treba ići više limuna, zapravo je dovoljna samo jedna polovica.

8. Obložite kalup za tortu papirom za pečenje i stavite malo kokosova ulja: tako ćete lakše izvaditi cheesecake kada bude spreman za konzumaciju.

atma.hr – 75




Veganski čoko cheesecake – recept

Sastojci za biskvit:

  • 1 šalica datulja (bez koštica, namočenih 4-5 sati)
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • ¾ šalice kakaa u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice himalajske soli
  • 1/3 šalice kokosova ili drugog biljnog mlijeka
  • Za „sirnu“ kremu:
  • 2 šalice indijskih oraščića (namočenih najmanje 3 sata)
  • 470 ml punomasnog kokosova mlijeka
  • 1 šalica kakaa u prahu
  • 1/3 šalice javorova sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice himalajske soli
  • pola većeg limuna (iscijeđenog)

Priprema:

1. Dno kalupa za tortu (od 20 cm) namažite kokosovim uljem te obložite papirom za pečenje (ulje će pomoći da papir prione za dno).

2. U velikom multipraktiku izmiksajte zobene pahuljice tako da se gotovo pretvore u brašno, no neka ostane i koja pahuljica cijela. Zatim dodajte i preostale sastojke za biskvit te miksajte sve dok ne dobijete gustu smjesu.

3. Ravnomjerno utisnite smjesu za biskvit na dno kalupa za tortu. Možete malo podići smjesu za biskvit uz rub kalupa.

atma.hr – 78




4. U multipraktiku izmiksajte indijske oraščiće tako da dobijete glatku smjesu, a potom dodajte i kokosovo mlijeko te dobro izmiksajte.

5. U multipraktik dodajte i kakao u prahu, sok od limuna, javorov sirup, vaniliju te himalajsku sol. Miksajte dok ne dobijete finu kremastu teksturu (ne bi trebalo biti većih komadića indijskih oraščića).

6. Stavite kremu iznad biskvita u kalupu pa prebacite u zamrzivač. Zamrznite na oko 3 sata.

7. Nakon što izvadite cheesecake iz zamrzivača, ostavite ga 15-20 minuta na sobnoj temperaturi. Na vrh možete staviti malo izmiksanog kokosova vrhnja ili pak preliti rastopljenom tamnom veganskom čokoladom.

Po želji, pospite nekim bobičastim voćem, primjerice borovnicama ili malinama.

alternativa-za-vas

55 SLATKI VEGAN

SLATKI VEGAN

Cjeloviti gurmanski deserti za svaku prigodu

Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi nam u ovoj slatkoj kuharici maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu.

Hrskavi keksi, kremasti kolači, raskošne torte, slasne savijače, prhke pite i bogata dizana tijesta od prirodnih, cjelovitih sastojaka, bez mliječnih proizvoda, teških masnoća i šećera, zadovoljit će i najzahtjevnije sladokusce, a tu su i omiljeni klasici u zdravijoj varijanti kao što su tiramisu, zapečene palačinke i nezaobilazne zaherice. Sto posto okusa za sto posto gurmane.