Dakle, doručkujte. Iako je doručak uvijek individualan, dakle određen i sugeriran prema stanju, Doshi, bolesti, godišnjem dobu itd., danas vam pokazujemo primjer jutarnjeg obroka kojeg mogu primijeniti sve tri Doshe, uz minimalne, ali bitne izmjene u jelovniku koje dovode do balansa.
Obrok je izbalansiran i osim što sastojcima utječe na probavni trakt, pomaže uklanjanju toksina te brojnim sokovima i tekućinom hidratizira, njegov bitan učinak je hranjenje Ojasa, naše vitalne snage koja utječe na naše ukupno stanje, snagu, energiju i vitalitet.
Sastojci za ayurvedski doručak:
Suhe šljive
Suhe marelice
Suhe grožđice
Zobene pahuljice
Mljevene sjemenke lana
Malo limunovog soka ili ribane korice neprskanog limuna
Sladilo po želji (sirup, stevia, med)
Kardamon
Cimet
Klinčić
Napomene
Količinu vode i suhoga voća određujete prema ukusu i željenoj gustoći.
Omjer začina – kardamon, cimet, klinčić (3:2:1).
Zasladite po želji.
Postupak
U posudu s vodom staviti suho voće, zobene pahuljice i začine. Zakuhati i kratko kuhati dok sastojci ne omekšaju. Skinuti s vatre, dodati mljevene lanene sjemenke, limun i sladilo po želji. Ostaviti neka se malo ohladi, a voće posve ne omekša. Izvaditi u posudu za posluživanje. Ukusno vam i slatko jutro!
Napomene
Vata tip – Odličan doručak za Vata Doshu.
Pitta tip – Pripaziti na kiselost, staviti manje limuna. Izbaciti klinčić.
Kapha tip – Podiže Kaphu. Jesti u manjim količinama i uz dodatak prstohvata suhog đumbira.
Senka Kušer-Mijić
ayurveda4you.net