Biljke imaju vibracijsku frekvenciju koja je u sinkronizaciji s našim tijelom i psihom. Te vibracijske frekvencije biljaka pomažu kod uravnoteženja, iscjeljenja i energiziranja sedam glavnih čakri u tijelu. Svojstva biljaka uklanjaju toksične elemente iz krvotoka, jačaju cirkulaciju i reguliraju protok kisika. Ako ih koristite na odgovarajući način, možete si osigurati uravnoteženo stanje uma, tijela i duha.

atma.hr – 52
Biljke se u medicini već tisućama godina koriste kao lijek za različite bolesti i kao direktna poveznica čovjeka s prirodom. Najbolji su dokaz tome tekstovi stari 2500 godina prije Krista koji svjedoče o ljekovitim svojstvima određenih biljaka.

U Indiji postoji nekoliko Veda koje spominju liječenje raznih bolesti korištenjem biljaka i trava.

Biljke imaju vibracijsku frekvenciju koja je u sinkronizaciji s našim tijelom i psihom. Te vibracijske frekvencije biljaka pomažu kod uravnoteženja, iscjeljenja i energiziranja sedam glavnih čakri u tijelu.

Svojstva biljaka djeluju u skladu s našim energetskim sistemom i tako uklanjaju toksične elemente iz krvotoka, jačaju cirkulaciju i reguliraju protok kisika.

Ako biljke koristite na odgovarajući način, možete si osigurati uravnoteženo stanje uma, tijela i duha.

Donosimo vam biljke koje su u izravnoj vezi sa sedam glavnih čakri tijela:

Prva čakra – Korijenska čakra (Muladhara)

Korijenska čakra nalazi se na samom početku kralježnice. Povezuje nas sa zemljom putem koje dobivamo sve vitalne nutrijente esencijalne za preživljavanje, a ujedno je i mjesto otpuštanja tjelesnih toksina.

Korijenska čakra ne uzemljuje nas samo fizički, već nas također zadržava i u sadašnjem trenutku.

atma.hr – 52
Neuravnotežena korijenska čakra dovodi do problema nogu, stopala, trtice, imunološkog sistema, depresije i  autoimunih nedostataka.

Čaj pripravljen od korijena maslačka ima ljekovita svojstva kod liječenja depresije, žučnog mjehura i visokog krvnog tlaka. Unos korijenskih plodova poput mrkve, krumpira, pastrnjaka, rotkvice, luka i češnjaka imat će ljekoviti utjecaj na korijensku čakru.

Druga čakra – Sakralna čakra (Svadhisthana)

gardenija
Gardenija cvijet

Sakralna čakra nalazi se ispod pupka, između jajnika kod žena te prostate kod muškaraca. Temeljna kvaliteta ove čakre odnosi se na čistu kreativnost, pažnju i senzualnu ekspresiju neopterećenu egom.

Kada dođe do blokade ove čakre, javljaju se poremećaji u prehrani, problemi urinarnog trakta, komplikacije reproduktivnih organa, povremene glavobolje, temperatura i emocionalni disbalans.

Neven je biljka koja se lako uzgaja, a njegov snažan učinak potaknut će kreativnost u svim aspektima vašega života. Druga biljka koja se povezuje s funkcioniranjem sakralne čakre je gardenija. Njezin korijen i ulje imaju višestruki učinak, a zbog cvjetova koji djeluju umirujućena osjetila poznata je i kao biljka sreće.

Sandalovina pomaže kod liječenja mnogih vrsta infekcija jer potiče rast novih stanica. Ulje sandalovine možete prije tuširanja umasirati na tijelo ili ga koristiti za osvježenje prostora.

Ostale korisne biljke i začini su: korijander, komorač, sladić, cimet, vanilija, rogač, slatka paprika, sezam i sjemenke crnog kima.

atma.hr – 52
Treća čakra – Solarni pleksus (Manipura)

ruzmarin
Ružmarin

Treća čakra ili solarni pleksus centar je moći emocija i pozitivne samokontrole. Kada dođe do blokade ove čakre, javlja se osjećaj bezvrijednosti i niskog samopouzdanja.

Javljaju se bolesti poput depresije i anksioznosti te počinjemo osjećati veliku razinu sumnje i nepovjerenja prema drugim osobama.  Takva stanja dovode do mnoštva fizičkih problema kao što su loša probava, čirevi, dijabetes, problemi s jetrom i bubrezima, anoreksija, bulimija i rak crijeva.

Kako biste oslobodili protok energije, možete koristiti ulje lavande, bergamota i ružmarina. Bergamot je koristan za probavni sustav jer ubrzava probavu itako ne napreže crijevni trakt.

U mediteranskim se zemljama lavanda smatra esencijalnom biljkom kod liječenja tegoba povezanih s trbuhom i crijevima. Listiće ružmarina kao i njegovo ulje, možete dodati kod pripreme mnogih jela. Bijeli sljez također opušta treću čakru olakšavajući nam svakodnevne životne napore. Pomaže kod opuštanja dijafragme i osigurava pravilno disanje.

Ostalo bilje i začini korisni za ovu čakru su: anis, celer, cimet, đurđica, metvica, đumbir, matičnjak, kurkuma, kim i komorač.

atma.hr – 52
Četvrta čakra – Srčana čakra (Anahata)

glog
Glog

Četvrta čakra je centar ljubavi, suosjećanja i opraštanja našeg tjelesnog energetskog sustava. Kada je ova čakra blokirana, osjećamo se nepovezano i teško nam je voljeti sebe kao i one oko nas.

Javljaju se problemi usporene cirkulacije na fizičkoj razini, nedostatak empatije na emotivnoj razini i nedostatak vjere na duhovnoj razini.

Mnoga pitanja vezana za ljubav, tugu, mržnju, ljutnju, ljubomoru, strah od izdaje, usamljenost kao i mogućnost izlječenja sebe i drugih smještena su u četvrtoj čakri.

Čaj ili tinktura od gloga povećat će vaše povjerenje u proces života i ohrabriti vas da se osjećate sigurno povodeći se za vlastitim srcem. Također pomaže osnažiti srce i krvne žile. Osim gloga, za osnaživanje srca možete koristiti papar, jasmin, lavandu, mažuran, kadulju, bosiljak, timijan i peršin.

atma.hr – 52
Peta čakra – Grlena čakra (Vishuddha)

Crvena djetelina
Crvena djetelina

Peta čakra povezana je s izražavanjem vlastite osobnosti i komunikacijom. Kada je ova čakra otvorena, naš govor postaje snažniji, mudriji i svoju namjeru drugima možemo iskomunicirati bez poteškoća.

Neuravnotežena grlena čakra dovodi do problema sa štitnjačom i laringitisom na fizičkoj razini, suovisnosti na emotivnoj razini, nejasne misli na mentalnoj razini te nesigurnost na duhovnoj razini. Pričamo bez da smo promislili što želimo reći i teško nam je istinski se izraziti. Također se javlja osjećaj nervoze, straha i anksioznosti.

Crvena djetelina pomaže kod oslobođenja toka komunikacije i izražavanja. Šalica čaja od crvene djeteline može osloboditi emocije i misli koje su bile zarobljene u nama. Istraživanje provedeno na Medicinskom centru Sveučilišta Maryland pokazalo je kako ljekoviti matičnjak ima sposobnost izliječiti nekoliko vrsta oboljenja uključujući i bolest štitnjače. Namakanje grla s nekoliko kapljicaeukaliptusovog ulja ublažit će njegovu bol i začepljenost.

Ostale korisne biljke i začini koje možete koristiti su: podbjel, pepermint, kadulja, sol i limunska trava.

atma.hr – 52
Šesta čakra – Treće oko (Ajna)

očanicaŠesta čakra povezana je s intuicijom i pinealnom žlijezdom.

Kada je ova čakra blokirana nedostaje nam mašte i intuicije što rezultira lošim izborima i samozavaravanjem. Fizički, oslabljena šesta čakra uzrokuje probleme s očima i ušima, glavobolje, migrene, nesanicu pa čak i noćne more.

Menta, jasmin i očanica koriste se za otvaranje šeste čakre. Očanica pomaže da svijetlu i tamnu stranu gledamo kao jednu cjelinu, a koristi se i kod liječenja očnih bolesti. Menta se dokazala korisnom u liječenju depresije, migrene i gubitka pamćenja. Ona također intenzivira povezanost uma i tijela.

Biljke i začini koji vraćaju energiju šestoj čakri su: smreka, pelin, mak, ružmarin i lavanda.

U tekstu provjerite kojih 5 namirnica je najbolje  za zdravlje pinealne žlijezde (Treće oko).

atma.hr – 52
Sedma čakra – Krunska čakra (Sahasrara)

lotos
Lotos

Krunska čakra spaja nas s božanskom energijom. Ova se čakra povezuje s mudrošću, prosvjetljenjem i transcendencijom.

Kada je ova čakra očišćena i otvorena možemo doživjeti božansko spajanje i kozmičku ljubav koja traje zauvijek. Naša jedinstvena frekvencija usuglašena je s čitavim kozmičkim poretkom.

Kada je krunska čakra blokirana ili zatvorena ne možemo osjetiti duhovnu povezanost i čini nam se kao da živimo bez ikakvog smjera i svrhe.

Na fizičkoj razini blokada dovodi do depresije, poremećaja živčanog sustava, migrene, nesanice, poremećaja pažnje i disleksije, a u ekstremnim slučajevima uzrokuje deluzije i mentalne bolesti.

Cvjetovi lavande i lotosa pomažu kod otvaranja sedme čakre. Lavanda je biljka čije se ulje često koristi za vrijeme meditacije dok se lotos koristi u japanskoj i kineskoj kuhinji, a svaki dio biljke ima svoje blagodati. Najbolje je koristiti lavandu jer utječe na sve čakre.

Biljke možete u svoju svakodnevicu uvesti konzumacijom čajeva ili u vidu aromaterapije kojom ćete se svjesno povezati s njihovim vibracijskim kvalitetama.

udahni.com