Foto: pixabay.com

Vrtlarstvo zahtijeva mnogo planiranja, a biljke se u skladu s godišnjim dobima smjenjuju. A ako uz vrtlarstvo volite i koristiti određene biljke kao začine, počnite s uzgajanjem ove četiri ljekovite biljke. Lako se održavaju, ne zahtijevaju mnogo prostora, a oplemenjuju svaki prostor.

atma.hr – 52
Tamjan

Tamjan je osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjoameričkim i drugim kuhinjama. Raste u raznim regijama i uspijeva u sunčanim i manje vlažnim uvjetima.

Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i spojevima koji podržavaju imunitet pa može zaštititi od virusnih infekcija.

Eterična ulja u tamjanu, također, pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Origano

Origano vodi poreklo sa europskog kontinenta, a ovaj mirisni član obitelji mente dobro uspijeva u raznim klimatskim uvjetima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu.

Karvakrol, limonen i drugi antioksidativni spojevi, koji daju origanu prepoznatljiv ukus i miris, također štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

atma.hr – 52
Matičnjak

Matičnjak je još jedna biljka koja vuče porijeklo s europskog kontinenta, a koja se lako uzgaja u vrtu.

Tradicionalno se koristi za liječenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može pogodovati i snazi imuniteta.

Bogat je raznim fitokemikalijama koje djeluju antivirusno, antibakterijski i protuupalno.

Ružmarin

Ružmarin je jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, a ovaj aromatični zimzeleni grm koristi se tisućama godina i u kulinarstvu i u medicini.

banner za stvari DRVO SRECE

Porijeklom je s Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspijeva u raznim regijama.

Bogat je ružmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim spojevima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

stil.kurir