Opće mišljenje je da drvo limuna uspijeva samo u mjestima s toplom i osunčanom klimom. Ali, istina je da ono može rasti i da rađa u zatvorenim i dobro klimatiziranim prostorima.

atma.hr – 52
Najvažnije smjernice za sađenje limuna

1. Nabavite organski limun (možda je skup, ali će vam biti potrebno samo par voćkica).

2. Izvadite sjemenke iz njega.

3. Pripremite mješavinu zemlje za vaše buduće drvo limuna (citrus najbolje raste u mješavini treseta, perlita, vermikulita i organskog gnojiva). Tlo mora biti dovoljno lagano da propušta vodu. Ako je zemljište previše zgusnuto, dodajte mu ljuspice od kore drveta koje će ga učiniti prozračnim.

4. Izaberite posudu od terakote promjera 20 cm. Možete koristiti i plastičnu posudu, kao i onu napravljenu od drveta. Za početak, vrlo je bitno da sjeme limuna posadite u manju teglu, dok se ne poraste.

5. Da bi sjeme proklijalo, potrebno mu je od 10 do 14 sati svjetlosti, stoga ga izlažite umjetnom svjetlu u nedostatku prirodnog. (Osigurajte mu svjetlost, kao što čine pilićima koji su se tek izlegli – žarulja iznad posude. Osim svjetla, ona će i grijati sjeme i posudu).

6. Raspršivačem svaki dan zalijevajte saksiju i sjemenke. Najbolje bi bilo da voda bude mlaka, a zemlja lijepo navlažena.

Postupak sadnje

1. Skuhajte čaj od kamilice pa ga ostavite da se prohladi. Izrežite limun pa iz njega izvadite sjemenke. Gole i neoštećene sjemenke limuna stavite u mlak čaj od kamilice.

2. Posudu do pola napunite zemljom pa je dobro zalijte, sve dok ne bude ravnomjerno natopljena. Zatim napunite posudu skoro do vrha pa je ponovo zalijte.

3. Sjemenke poredajte ravnomjerno po posudi pa ih prekrijte novim slojem zemlje (na dubini od oko 3 centimetra) pa ponovo zalijte zemlju. Blago utapkajte zemlju da sve lijepo nalegne.

atma.hr – 52
4. Plastičnom folijom prekrijte posudu i ostavite je na toplo mjesto. Vodite računa da zemljište mora biti toplo i vlažno kako bi sjeme proklijalo. Nakon dva tjedna doći će do nicanja limuna.

Kada drvo limuna malo poraste, morate da ga prihraniti. Vodite računa da drvo limuna prihranjujete dva puta godišnje, ali nikad preko lista.

Zemljište oko drveta limuna ne smije biti suho, ali isto tako ne smije nikad biti u barici vode. Svjetlosti mu ne smije nedostajati. Ako nema prirodnu svjetlost, osigurajte mu umjetnu.

Da biste dobili prvi plod od drveta koje ste uzgojili od početka, od sjemena, trebat će vam od 3 do 6 godina – ali vrijedi!

stil.kurir