atma.hr – 52
U južnoj Europi i sjevernoj Africi uzgaja se duže od dva tisućljeća. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama. U parkovima se uzgaja kao ukrasna biljka, a u vrtovima kao ljekovita i aromatična.

Pčele je naprosto obožavaju, zbog čega je i dobila ime – matičnjak. Cvjeta od lipnja do rujna, prepoznatljiva je po sitnim bijelim, bijeličasto-žutim, plavičastim i blijedo-ružičastim cvjetićima kao i mirisu koji koji podsjeća na limun.

Grančice matičnjaka nekada su stavljane po podu da osvježe prostoriju, a Arapi su prvi ovu biljku počeli koristiti u ljekovite svrhe, spravljajući od nje čaj protiv napetosti i depresije. S ovom praksom se nastavilo i u srednjem vijeku, a travari su je preporučivali protiv bolova, metaboličkih tegoba i nesanice kao i za bolji apetit i probavu. U Francuskoj je i danas matičnjak biljka izbora za uklanjanje umora i glavobolje. Radi veće učinkovitosti često se kombinira s valerijanom, kamilicom i hmeljom.

atma.hr – 52
Za lijek se skupljaju listovi prije cvatnje, a cijela biljka dok cvjeta. Suši se brzo u hladu. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili platnenim vrećicama, nikako u metalnim kutijama.

Najvažniji sastojak je eterično ulje, a dobiva se destilacijom vodenom parom same biljke pokošene u fazi cvjetanja. Eterično ulje osvježava i popravlja raspoloženje, a zbog izuzetno ugodnog mirisa koristi se u lijekovima, kao i u industriji parfema i kozmetike. Istraživanja njemačkih znanstvenika su pokazala da eterično ulje djeluje na dio mozga koji upravlja autonomnim živčanim sustavom, štiteći ga na taj način od negativnih vanjskih utjecaja.

Zbog brojnih pozitivnih karakteristika, posebno se preporuča trudnicama protiv mučnine. Osim iznimno vrijednog ulja, sadrži i fenolne kiseline, flavonoide, gorke tvari, tanin.

Čaj od matičnjaka pomaže u prevladavanju stresnih situacija, protiv depresije, kao i glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanjem na nervnoj bazi, ističu poklonici alternativne medicine. Djelotvoran je i kod neredovitih menstruacija izazvanih stresom.

Osim toga, poboljšava pamćenje, priziva lijepe misli, regulira probavu, jača i oporavlja srce, djeluje antibakterijski i pomaže zacjeljivanju rana. Također, čisti krv, blago širi periferne krvne žile i snižava krvni tlak.

Napomena: osobama koje uzimaju sedative i lijekove za štitnjaču ne preporučuje se upotreba matičnjaka bez prethodne konzultacije s liječnikom.

atma.hr – 52
Kraljica među travama

Vrijednost matičnjaka možda je najbolje opisao poznati francuski travar  Maurice Messegue koji kaže: “Melissa officinalis je kraljica svih stimulativnih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi obitelji, ženama opterećenim problemima, očajnicima, svima koje prati osjećaj poraza u životu, savjetujem ovu čarobnu biljku, koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja “.

Za postizanje ovakvog stanja dovoljan je čaj, koji se sprema na krajnje jednostavan način. Čajna žličica osušenog matičnjaka prelije se s dva decilitra kipuće vode, poklopi i ostavi da odstoji pet minuta. Nakon toga se procijedi i pije.

Čaj je, naravno, djelotvoran i za druge navedene zdravstvene tegobe.

Novosti/ vestinet.rs