Background photo created by jcomp - www.freepik.com

Essiac čaj je mješavina četiriju biljaka koja potiče detoksikaciju i obranu organizma od raka. Originalna receptura Essiac čaja potječe od indijanskog plemena Ojibwa i stara je više od stotinu godina. Čaj djeluje tako da potiče uklanjanje otpadnih tvari i toksina, omogućujući obnovu i revitalizaciju stanica u organizmu. Osim što jača imunosni sustav, ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

atma.hr – 78
20-ih godina prošlog stoljeća ovaj je čaj počela upotrebljavati kanadska medicinska sestra Rene Caisse. Usavršila je njegovu recepturu i ovu čajnu mješavinu svela na četiri vrlo djelotvorne biljke. Današnja mješavina je dobila ime po njoj, odnosno Essiac je ime Caisse ispisano unatrag.

Ideju i poticaj da tim čajem počne liječiti pacijente dobila je od jedne pacijentice koju je upoznala u bolnici. Ta pacijentica je izliječila rak dojke upravo uz pomoć Essiac mješavine.

Primjena Essiac čaja u liječenju

Rene Caisse je ovu biljnu mješavinu uspješno koristila u liječenju pacijenata oboljelih od raka. Mnogi su njezini pacijenti bili u terminalnom stadiju raka i “otpisani” od strane liječnika. Velika je prednost bila ta što je ona sama ubirala biljke te pripremala svježi čaj.

Osim što je mnoge spasila od raka, drugima je ublažila bolove ili produžila život. Godine 1929. godine tim je čajem liječila i svoju tetu, oboljelu od raka, kojoj je rečeno da će živjeti samo 6 mjeseci.

Nakon uzimanja čaja ta je žena poživjela još 21 godinu!

atma.hr – 39

Dobrobiti Essiac čaja

Essiac čaj je mješavina četiriju biljaka:

  • korijen čička (lat. Arctium lappa)
  • poljska kiselica (lat. Rumex acetosella)
  • korijen turske rabarbare (lat. Rheum palmatum)
  • kora glatkog brijesta (lat. Ulmus fulva)

Čaj djeluje tako da potiče uklanjanje otpadnih tvari i toksina, omogućujući obnovu i revitalizaciju stanica u organizmu. Osim što jača imunosni sustav, ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

Ovaj čaj danas se preporučuje kao terapija novooboljelima od raka, dakle onima kojima je rak tek otkriven i nije metastazirao na druge organe.

1. Pomaže u liječenju raka

Korijen čička u Essiac čaju pomaže limfnom sustavu u obrani organizma. Usto, ovaj čaj uništava i eliminira tumorske stanice iz organizma.

Iako nisu provedene znanstvene studije, kao što je to bio slučaj, primjerice, sa zelenim čajem, postoje brojna svjedočanstva o dobrobitima Essiac čaja kada je riječ o liječenju raka.

Tako je jedan 64-godišnji pacijent koji je bolovao od raka prostate upravo zahvaljujući ovom čaju unaprijedio zdravlje i ušao u remisiju.

Losanđeleski liječnik Murray Susser primijetio je da Essiac čaj produljuje život njegovih pacijenata za više godina te da djeluje kao dobra zamjena za štetnu konvencionalnu kemoterapiju.

atma.hr – 75
2. Djeluje protuupalno

Danas znamo da su upalna stanja organizma idealna podloga za brojna teška i kronična oboljenja. Ova čajna mješavina djeluje tako da smanjuje upale u organizmu, čime zapravo i sprečava nastanak teških bolesti. Essiac čaj pokazao se osobito djelotvornim kod kroničnih bolova izazvanih artritisom, kod raka, čak i kod HIV-a.

Osim što uništava stanice raka, poljska kiselica koju čaj sadrži pomaže i protiv sinusitisa. Ta biljka djeluje tako da smanjuje upalu i bolove izazvane sinusitisom.

Kiselica sadrži i tanine koji smanjuju pretjerano stvaranje sluzi u organizmu.

3. Potiče detoks organizma

Korijen čička ima antitumorska svojstva te izvrsno čisti krvotok od toksina. Sadrži niacin, koji eliminira otrove iz tijela. Ova biljka podržava rad bubrega, jetre i mjehura te obiluje željezom. Japanci ovaj korijen ne koriste samo u medicini nego i u svojim jelima.

Drugi sastojak ove čajne mješavine je korijen turske rabarbare koja ima laksativna svojstva te također pridonosi čišćenju organizma od toksina.

Usto, rabarbara pomaže radu jetre – organa koji igra najvažniju ulogu u eliminaciji otpadnih tvari iz organizma.

atma.hr – 78
4. Liječi probavne tegobe

Glatki brijest, jedan od sastojaka ove mješavine, posjeduje antioksidativna svojstva te ublažava probavne tegobe. Sadrži ljepljivu tvar koja pomiješana s vodom poprima strukturu gela, a koja regenerira sluznicu usne šupljine, grla i crijeva.

Ova biljka također potiče stvaranje zaštitne sluzi u gastrointestinalnom traktu, čime se smanjuje rizik od nastanka čira i kiselost organizma.

Također, pomaže kod kašlja i bolnog grla, Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa i želučanog refluksa. Korijen turske rabarbare sadrži jabučnu kiselinu koja pridonosi podizanju razine energije te samom izlječenju.

Recept Essiac čaja

Recept je preuzet iz knjige The Essiac Book koju je napisala Mali Klein.

Sastojci:

  • 120 g nasjeckanog korijena čička
  • 80 g lista i korijena poljske kiselice (u prahu)
  • 20 g kore glatkog brijesta (u prahu)
  • 5 g korijena turske rabarbare (u prahu)

atma.hr – 39

Priprema:

Dobro izmiješajte sve sastojke, napunite staklenku mješavinom te je pohranite na zamračeno mjesto. Za kuhanje čaja trebat će vam 15 grama čajne mješavine i 1,5 litara izvorske vode.

U lonac od nehrđajućeg čelika ulijte vodu, dodajte zadanu količinu čajne mješavine i promiješajte. Poklopite pa kuhajte oko 10 minuta.

Zatim maknite s vatre i promiješajte kako biste pokupili sav čaj koji se uhvatio po rubovima lonca. Ostavite da odstoji poklopljeno 12 sati.

Nakon 12 sati čaj opet zagrijte, ali pazite da ne zavrije. Ostavite ga da malo odstoji, a zatim procijedite i prelijte u sterilizirane staklene boce.

Pazite da je sav pribor koji koristite za pripremu čaja čist. Boce dobro začepite prije nego što ih spremite u hladnjak.

Prije svake konzumacije odvojite 30 ml pripremljenog čaja te ga pomiješajte s 30 ml vruće vode i popijte.

atma.hr – 75
Doziranje i primjena:

Ovaj čaj najbolje je piti navečer prije spavanja, ali ga možete uzimati i ujutro na prazan želudac.

Čaj konzumirajte tijekom mjesec dana, a nakon toga pauzirajte tjedan dana.

Čaj se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina. Ako imate tumor na mozgu, bolesti bubrega ili crijeva, prije uzimanja čaja savjetujte se s vašim liječnikom.

alternativa-za-vas

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA