Foto: unsplash.com

Bez razmišljanja o zemlji i zalijevanju, ove biljke lijepo će rasti u posudama s vodom i jednostavnije su za održavanje. Osim što su korisne, bit će ujedno i lijep ukras.

atma.hr – 52




Biljke uzgajane u vodi su podjednako ukusne kao i one koje uzgajate u vrtu. Možete ih držati unutar kuhinjskog prozora ili na kuhinjskom pultu. Osim što su korisne i upotrebljive, bit će ujedno i lijep ukras.

Najjednostavnije je da uzmete izdanak biljke sa korijenom i ubacite ga u staklenu flašu napunjenu običnom vodom. Izbjegavajte direktnu upotrebu klorirane vode, jer nije dobra za biljna vlakna.

Pitka voda, ostavljena da odstoji preko noći je poželjna za upotrebu, kao i kišnica. Izvorska ili bunarska voda su najbolje, jer imaju izvjesnu količinu topljivih minerala koji su korisni za biljke.

Reznice (izdanci) brzo puštaju korenje u vodi. Nije potrebno da vodi dodajete suplemente za brži rast. Dovoljno je da iz vrta otkidate izdanke biljke i stavite ih u posudu napunjenu vodom.

1. Menta

Menta je biljka koja se najviše koristi u medicinske svrhe jer sadrži visoku razinu mentola. Uzgajanje mente u vodi je jednostavno.

Potrebno je samo da stavite svježe izdanke u vodu kako bi izrasli novi mladi izdanci.

atma.hr – 52




2. Origano

Uzmite svježe reznice i stavite ih u vodu i primijenite savjete za uzgajanje u vodi.

3. Bosiljak

Bosiljak je biljka kojoj odgovara toplina i može dugo opstati u posudi punoj vode, sve dok je toplo u prostoriji.

Uzmite izdanke prije nego što počne cvjetati.

4. Kadulja

Uzmite reznice žalfije na proljeće i ubacite ih u vodu.

Ovoj biljci je potrebna osvijetljena i prozračena prostorija jer je sklona plijesni.

5. Matičnjak

Listovi ove biljke mogu se koristiti za čaj i vrlo je popularna u domaćinstvima. Izdanke je najbolje uzeti na proljeće ili u jesen. Matičnjaku je potrebno 3-4 tjedna da pusti korijenje.

Također, vodite računa da posude s vodom držite na toplom, osvijetljenom mjestu na kojem će biljka dobivati potrebnu svjetlost.

Voda treba biti čista i trebali bi je redovno mijenjati.

atma.hr – 52




6. Ružmarin

Drvenastim izdancima ružmarina potrebno je više vremena da puste korenje, ali je ovo biljka koju bez problema možete uzgajati u kući na sunčanom mjestu.

7. Stevija

Ova slatka biljka je odlična za zaslađivanje čaja i drugih napitaka. Uzmite reznice u vidu grančica i stavite ih u vodu.

Kako bi mogla rasti, potrebno je da joj osigurate toplo mjesto na kojem će boraviti i dovoljno svjetlosti.

sensa.mondo