Mirisi mogu imati prilično velik utjecaj na naše raspoloženje. Oni nas podsjećaju na lijepe trenutke, godišnja doba, djetinjstvo, a posebno sada kada nam mogu pomoći da stvorimo zaista čaroban božićni ugođaj.

atma.hr – 78
Na tržištu postoji veliki broj osvježivača prostora od kojih neki sadrže i štetne supstance. Pa zašto onda ne biste napravili potpuno prirodni osvježivač za koji ćete biti sigurni da vam ne može naškoditi? Donosimo vam šest prirodnih načina kako da unesete fantastičan miris i svježinu u vaš dom.

Mirisne svijeće od vanilije i kave

Kombinacija vanilije i kave vaš će dom ispuniti toplinom. Što vam je potrebno? Kupite par svijeća od vanilije (male, u metalnim držačima). Vodite računa da su to svijeće koje se tope odmah nakon što ih zapalite. Slijedeći korak je da zapalite svijeću, pričekate da se vosak otopi (pređe u tekuće stanje) te da u njega ubacite par zrna kave. Ugasite svijeću i pričekajte da se ohladi, a vosak stvrdne. Slijedeći put kad je upalite, vaš dom će odisati predivnom kombinacijom mirisa vanilije i kave.

Mirisna potpala

Mirisna potpala idealan je način da u isto vrijeme zagrijete kuću te je ispunite predivnim mirisom. Potrebno vam je sljedeće: filteri za kavu (ili deblji papirni ubrus), igla i konac, suha kora od jabuka i naranči, karanfilići, cvijet lavande, ružmarin i cimet. Sve sastojke stavite u filter (papirni ubrus) te jednostavno zašijte. I, potpala je spremna. Ukoliko nemate kamin ili peć na drva, ovaj “osvježivač” prostora uvijek možete pokloniti nekome tko ima. Vjerujte, bit će vam zahvalni kada njihov dom ispuni predivni miris.

atma.hr – 39

Ovlaživač zraka od grejpfruta i cimeta

U hladnim zimskim danima zrak u vašem domu najčešće postaje vrlo suh. Posebno ako imate centralno grijanje. I za taj problem postoji “mirisno” rješenje. Napunite lonac vodom u koju ćete staviti koru od grejpa i dvije žlice cimeta u prahu. Pustite da prokuha pa smanjite temperaturu. Para iz lonca će ovlažiti zrak u vašem domu, a cimet i grejp će ga pretvoriti u mirisnu oazu.

Mirisni štapići

U čašu naspite 2 dcl vode, a zatim dodajte po pet kapi ulja od eukaliptusa i lavande. Dodajte par štapića od trske i dobit ćete ukras za stol koji u isto vrijeme i predivno miriše. Svakih par sati “promućkajte”  da biste ponovno aktivirali miris.

Mirisni sprej za posteljinu

Ukoliko ste u potrazi za prirodnim, mirisnim i jednostavnim sprejom za vašu posteljinu, ovaj će vas sigurno oduševiti. U bočicu s raspršivačem naspite dva dcl vode te dodajte po deset kapi ulja lavande i kamilice (možete sami kombinirati mirise). Bočicu promućkajte i sprej je spreman. Možete ga koristiti za posteljinu, odjeću, namještaj i slično.

atma.hr – 78
Potpuri

Odaberite drvenu, staklenu ili keramičku posudu u koju ćete staviti što god da imate od sljedećih sastojaka: osušenu koru od naranče, limuna ili grejpfruta; štapiće od cimeta ili vanilije; začine poput karanfilića ili anisa; razno suho cvijeće ili voće. Budite maštoviti. Kada napunite posudu, sve sastojke poprskajte s par kapi omiljenog esencijalnog ulja. I vaš predivni potpuri je gotov.

Autor: minimagazin.info