“Svatko ima svoj recept za ajvar i za njega je sigurno najbolji. Netko peče paprike, netko ih kuha, netko dodaje patlidžane, netko uz to i ljute papričice i rajčice, a neki kažu da u pravi ajvar uopće ne idu patlidžani. Uz sve postojeće varijacije, ajvar po ovom receptu spremam svake godine i za mene je najbolji”, piše uspesnazena.com.
Ajvar s pečenom paprikom i plavim patlidžanom
Potrebni sastojci za 5 staklenki ajvara od oko 700 ml:
– 5 kg crvene rog – paprike. Zrele, pravilne paprike su najbolje jer će se ravnomjerno ispeći.
– 2 plava patlidžana srednje veličine. Sjajni patlidžani, zategnute kore su najbolji.
– 1/2 litre suncokretovog ulja (može i kombinacija s maslinovim, koje se dodaje na kraju)
– 100 ml alkoholnog octa 9%
– 5-6 režnjeva češnjaka
– 3 žlice soli
– 1 žlica šećera
– ljute papričice (feferoni) ili papar (opcija, tko voli ljuti ajvar)
Priprema:
1. Ispeći papriku i patlidžane. Dobro ocijediti, min. 12 sati. (Ja sam ostavila preko noći da se dobro ocijedi.)
Ako nemate mogućnost koristiti pečenu papriku za ajvar, možete papriku prokuhati u 3l vode sa 0,5 l octa, 250 gr šećera i 250 gr soli, a patlidžane ispeći u pećnici – pola sata na 250 stupnjeva.
2. Pečenu papriku i patlidžane (ljutu papričicu) oljuštiti, izvaditi sjemenke i samljeti u mašini, multipraktiku ili blenderu. U mašinu ubaciti i češnjak.
3. U široki lonac staviti ulje, dobro zagrijati i istresti samljevenu smjesu. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kremasta tekstura je konačna odlika majstorskog uratka. Postiže se dugotrajnim ravnomjernim pažljivim miješanjem mljevenih ocijeđenih sastojaka na umjerenoj vatri. U prvoj fazi bez ulja. Potom sa suncokretovim uljem. U konačnici vrlo polako dolijevati maslinovo ulje uz miješanje. Dodati ocat, sol i šećer (papar). Kuha se oko 2 sata.
4. Staklenke i poklopce dobro operite vodom i deterdžentom te isperite vrućom vodom. Prethodno korištene staklenke možete, za dodatnu sigurnost, kratko prokuhati i u vodi kojoj ste dodali ocat.
Popularan način sterilizacije staklenki je kuhanjem u uzavreloj vodi 10 -15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.
Staklenke možete sterilizirati i u pećnici na način da ih oprane i otvorene držite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta ili na 150°C oko 10 minuta ili pak na 100°C pola sata.
Poklopce možete sterilizirati na isti način, ali ih držite kraće u pećnici.
Napomena: bolji su poklopci na navoj od onih s gumicom!
Nakon steriliziranja staklenke valja pažljivo izvaditi čistom rukavicom ili sterilnom žlicom pazeći pritom da prstima ne dodirujete niti jedan dio staklenke. Ovisno o vrsti zimnice koju pripremate staklenke puštate da se ohlade ili ih punite dok su još vruće. Prilikom punjenja voća i povrća u staklenke vodite računa da ne zaprljate rubove staklenki jer to sprječava kvalitetno zatvaranje poklopaca te omogućava klicama plijesni da prodru u staklenku.
Za dodatnu sigurnost i trajnost zimnice, nakon sterilizacije, a prije punjenja poklopac i vrh staklenke možete prebrisati alkoholom kako bi se uništile uistinu sve bakterije.
5. Kada je smjesa postala kompaktnija, tj. uočite vidljiv trag na dnu lonca prilikom miješanja – ajvar je gotov.
6. Gotov ajvar razliti u vruće staklenke i ostaviti u toploj pećnici na par sati (ja sam ugasila pećnicu i ostavila preko noći).
7. Izvaditi staklenke iz pećnice i svaku još možete preliti žličicom maslinova ulja kako bi spriječili oksidaciju. Staviti celofan, gumice i poklopce.
Od 5 kg paprike ispadne oko 5 staklenki ajvara od 700 ml.
Dobar tek!