Ovog ljeta prošlo je 5 godina otkako sam započeo svoju raw food avanturu. U zadnjih 5 godina eksperimentirao sam s raznim sirovom jelima, većina njih je bila vrlo vrlo ukusna, ali nikako nisam uspio napraviti sirovu pizzu toliko ukusnu da nadmaši one “konvencionalne” junk food pizze koje se nude po pizzerijama.

atma.hr – 61
Inače u prošlosti su me svi znali kao osobu koja se hrani najgore moguće što me je s vremenom dovelo do raznih zdravstvenih problema i u konačnici ka sirovoj hrani i veganstvu.

Uvijek mi je bio najveći gust pripremati pizze s kojima bi većina ljudi bila više nego oduševljena kad bi ih probala. Nisam bio siguran hoću li moći nadmašiti tu sočnost i okus s potpuno sirovom veganskom pizzom. Ali ovog ljeta mogu reći da jesam, nikad nisam jeo finiju i sočniju pizzu, a kakav je tek osjećaj dok se jede nešto tako ukusno, a toliko bogato nutrijentima i životnom energijom.. te još uza to stvoreno bez nanošenja imalo patnje bilo kojem živom biću. Doslovce čista sreća i užitak! Zbog toga sam odlučio napisati ovaj tekst i recept kako bi svoju sreću podijelio sa drugima. Dokaz da se može jesti iznimno zdravo.. a opet da bude iznimno ukusno.

Ako Vas zanima više o sirovoj prehrani popratite moj instagram profil (vmartincevic) gdje svakodnevno objavljujem što jedem i kako pripremam hranu.

veganska raw pizza 1

atma.hr – 75
RECEPT ZA VEGANSKU RAW PIZZU

A sada počnimo sa receptom 🙂

Za početak da navedem što sam koristio od kuhinjskih aparata.

Dehidrator (potreban je za dehidraciju podloge za pizzu, ako nemate dehidrator možete probati dehidrirati na neki drugi način, bitno je da temparatura prilikom dehidracije nikako ne nadmaši 45 stupnjeva. Ja sam svoju dehidrirao na temparaturi od 41c kako bih bio siguran da se zadrže svi enzimi. Ako nemate nikakve druge mogućnosti onda podlogu možete ispeći u pećnici kao i svako drugo “tijesto” te će onda pizza biti pola sirova pola pečena.

Multipraktik i blender. Blender sam koristio za izradu “tijesta” za pizzu, a multipraktik za izradu umaka. No ako imate samo blender ili samo multipraktik moći ćete napraviti isto to.


Widget not in any sidebars

Prvo počnimo sa izradom podloge za pizzu.

Za podlogu su najvažniji sastojci tikvice i mljevene sjemenke lana. Tikvice ogulimo, a ako su već starije onda preporučam izvaditi iz sredine one velike sjemenke jer će se lakše zblendati u “tijesto”. U blender ubacimo oguljene tikvice, sok od pola limuna, malo maslinovog ulja, začine (himalajska sol, biber, crvena paprika u prahu) i mljevene sjemenke lana. Nakon što se to zblenda prebacimo sadržaj u jednu posudu. Ako je pretekuće onda sameljemo dodatne sjemenke lana i ubacimo te umiješamo. Također uz lan mogu se korisititi i druge sjemenke kao sto su bučine, sezamove, suncokretove. Ali po mogucnosti koristite što više sjemenke lana jer će tijesto biti komapktnije kad se sasuši.

Nakon što smo napravili tijesto, na oblogama dehidratora formiramo oblik pizze po želji, neka tijesto ne bude previše debelo jer će trebati jako dugo sušiti, ali opet niti skroz tanko jer će pucati.

Meni je na temparaturi od 41c trebalo oko 15h dehidracije kako bi tijesto postalo kompaktno. To ce također ovisiti o tome koliko vam je tijesto gusto i koju debljinu tijesta ste koristili.

Preporučio bih da si takoder u dehidrator stavite tanko narezanu rajčicu i tikvice kako bi ih sasušili i kasnije servirali na pizzu. Sušena rajčica daje posebnu aromu.

A sad idemo raditi umak za pizzu. U posudu multipraktika stavite rajčice, malo maslinovog ulja, himalajsku sol, sušenu rajčicu, biber, prah crvene paprike, češnjak, luk, svježi peršin i bosiljak (ako nemate bosiljak stavite samo peršin, a paše i drugo začinsko bilje poput origana ili kopra) Kako bi umak dobio posebno finu aromu i gustoću stavite bučine sjemenke. Tko voli ljut okus neka stavi i ljutu papričicu. Sve ovo nabrojano neka se izmješa u umak koristeći multipraktik ili blender i dobili smo ukusni umak za pizzu.

Izvadimo dehidriranu podlogu na tanjur, na nju namažemo umak i po vrhu stavimo kolutiće sasušene rajčice, luk, papriku, listiće bosiljka. I to je to! Uživajte!! 😉

Vjekoslav Martinčević

Za sve one koji žele saznati više o sirovoj hrani i pronaći dobre recepte neka posjete moj instagram profil vmartincevic.

veganska raw pizza 3

atma.hr – 61
veganska raw pizza 4

atma.hr – 61
veganska raw pizza 5