Designed by Freepik
Naš je organizam precizan stroj u kojem svaki dio obavlja svoj posao u određeno vrijeme. Ovdje pročitajte kada je najbolje vrijeme da potpuno iskoristite sposobnosti svojeg tijela, a kada trebate štedjeti pojedine njegove dijelove da biste bili zdravi, odmorni i uspješni.

24 sata:

Odsječeni od ustaljenog dnevnog ritma, ostajemo sami sa sobom, čak i ako u krevetu spavamo udvoje.

Sada se približavamo stanju prije našeg rođenja; sami smo, na toplom i najčešće skutreni. Začudo, naša se koža noću obnavlja mnogo brže nego danju; zbog bržeg dijeljenja stanica.

1 sat:

Sat ili dva nakon početka spavanja san je najdublji. Noću sanjamo otprilike svakih 90 minuta, a san može potrajati i do jednog sata. Njegova dubina prema jutru se postepeno smanjuje.

Onaj tko je u to vrijeme budan, spušta se prema najnižoj razini aktivnosti koju tijelo doseže oko tri sata ujutro. Tada se događa i najveći broj nesreća i katastrofa izazvanih čovjekovom nepažnjom.2 sata:

Tko kasno odlazi na spavanje, u ovo doba, osjeća hladnoću u nogama; krvotok se usporava. Koža postaje gotovo neosjetljiva na ubod igle.

3 sata:

Između 3 i 4 sata čovjek je na najnižoj točki svih tjelesnih i duševnih aktivnosti što djelomice možemo zahvaliti hormonu melatoninu. On čini čovjeka pospanim i labilnim.

Tijekom dana, zbog djelovanja dnevnog svjetla, lučenje tog hormona je spriječeno pa smo raspoloženiji i aktivniji. Jetra počinje raditi pojačano, a tijelo  bolje podnosi oskudicu kisika.

4 sata:

Tijelo dobija porciju stres–hormona zvanog kortizol. On na tijelo djeluje poput baterija električnog automobila, koje su se noću napunile i sada su spremne za dnevne napore.

Međutim, u to vrijeme, mnogi bolesnici teško podnose djelovanje tog hormona i to je za njih kritično vrijeme.

5 sati:

Tko zna zašto, ali u to vrijeme tijelo izlučuje maksimalnu količinu muškog spolnog hormona testosterona. Koncentracija kortizona šest je pak puta veća od dnevnog prosjeka.

6 sati:

Lučenje kortizola tada djeluje na tijelo poput budilice. U čitavom se tijelu pobuđuje izmjena tvari. U krv ulaze povećane količine glukoze i aminokiselina. Tako energija i bjelančevine pripremaju tijelo za dnevne napore.

7 sati:

Povećavaju se tlak i tjelesna temperatura, tijelo počinje raditi, čovjek se aktivira. Sada treba doručkovati kao kralj!

8 sati:

Žlijezde luče najviše hormona.

9 sati:

Mozak je najbistriji, ako se spremate za nastup ili ispit tada se još jednom propitujte, a ako dobijate injekcije, neka to bude upravo u 9 – neće vam se pojaviti temperatura ni vrtoglavica.10 sati:

Tjelesna temperatura u ovo vrijeme doseže svoj maksimum, a s njom i sposobnost obavljanja poslova. No, u ovo doba srce je osjetljivije na stresove, pa radi mnogo brže nego, primjerice, navečer.

11 sati:

Vrijeme koncentracije. Najzad je organizam sasvim probuđen; umor ga ponovno osvaja kasnije.

12 sati:

Nakon faze vrhunske aktivnosti slijedi potreba za mirovanjem. Tko se toga ne pridržava, mogu mu se u poslu događati greške!

Naime, organski sat upravo još jednom otkucava krizno doba. Taj prijelaz iz prve u drugu fazu dana prati i povećanje količine želučane kiseline.

13 sati:

U ovaj sat sposobnost obavljanja poslova opada i do 20 posto u odnosu na dnevni prosječni učinak. Sada je posebno aktivna žuč.

14 sati:

Krvni tlak i prisustvo hormona i dalje opadaju. Spava vam se! Prijao bi vam odmor, barem od pola sata. U to doba lokalne anestezije prilikom bolnih obrada djeluju najbolje i najdublje.

Posjet zubaru je u to vrijeme manje bolan nego inače, zubi su najmanje osjetljivi na bol u to doba dana. Injekcije protiv boli djeluju sada 30 minuta, navečer samo 19, a poslije podne samo – 12 minuta.

15 sati:

Početak nove aktivnosti, faza uzleta. Dobro vrijeme za učenje i fizičke djelatnosti.16 sati:

Krvotok i krvni tlak dobivaju novi polet. Najbolji rezultati za sportaše. Radnici u tvornicama sada bilježe povećanu produktivnost. U to vrijeme najbolje djeluju lijekovi za smanjenje kiselina u tijelu.

17 sati:

Između 17 i 18 sati tijelo je na vrhuncu aktivnosti, ali je ipak niži od onoga u prijepodnevnim satima. Rad srca je pojačan, a i potrošnja kisika se povećava.

Vrijeme jako intenzivnog rada bubrega i mjehura, a između 16 i 18 sati rastu nam najbrže kosa i nokti.

18 sati:

Organizam se priprema za večernji odmor. Sada čovjek želi toplinu doma, sklon je čitanju, razgovorima, hobijima, razmišljanjui ili ljenčarenju.

Spremni smo i za večernji obrok. Gušterača je posebno aktivna.

19 sati:

Puls i krvni tlak padaju tako nisko da liječnici ne preporučuju uzimanje sredstava za snižavanje tlaka u ovo doba dana. Preparati koji djeluju na središnji živčani sustav sada imaju pojačan utjecaj.

20 sati:

U tijelu se događaju bitne promjene, opada sadržaj masnoća u jetri, a iskorištena krv pojačano se vraća u srce, odnosno u pluća. Lijekovi protiv alergija i astme najjače djeluju.

Od 20 sati pa do 4 ujutro i najmanja doza antibiotika najjače djeluje, a najbolje vrijeme za uzimanje antibiotika je u 20,30 minuta.

21 sat:

Za probavne organe počinje vrijeme odmora. Uspavani želudac i crijeva doduše primaju hranu, ali je više ne probavljaju.

Neprobavljena, ona se kiseli čekajući jutro. Na taj način postaje balastom, a može oštetiti sluznicu crijeva.

22 sata:

Sposobnost tijela bitno slabi. Oni koji rano ustaju, sada trebaju otići na spavanje. U krvi se u to vrijeme nalazi velik broj leukocita, bijelih krvnih tjelešca.

Pušači bi trebali prestati pušiti jer je u to doba dana sposobnost tijela da razgrađuje otrove tada skoro nikakva!23 sata:

Izmjena krvi pada na minimum. Slično je i s otkucajem srca, krvnim tlakom i tjelesnom temperaturom. Ovu fazu, znanstvenici su nazvali – doba parasimpatikusa.

Taj umirujući živac preuzima komandu nad tijelom; vrijeme je za postelju.

Najvažniji sati

 • pamćenje je najbolje između 9 i 11 sati, te 13 i 16 sati
 • koncentracija je najveća između 8 i 9 sati
 • zvuci i mirisi najbolje se osjećaju oko 18 sati
 • umor se najjače osjeća oko 14 sati
 • mentalne sposobnosti na najnižoj su razini između 2 i 4 sata

Najopasniji sati

 • temperatura je najviša od 13 do 15 sati i od 19 do 21 sat
 • adrenalina je najviše u krvi između 12 i 14 sati
 • inzulina je najviše u urinu od 10 do 12 sati
 • najveći krvni tlak je između 16 i 18 sati
 • glikemija je najizraženija od 16 do 17 sati
 • akutna otrovanja najjača su između 20 i 22 sati
 • moždani udar najčešći je između 16 i 18 sati
 • smrtnost od srčanih bolesti najveća je između 24 i 2 sata
 • smrtnost od infektivnih bolesti između 1 i 9 sati
 • puls je najjači oko 16 sati
 • seboreja je najizraženija u 18 sati
 • rizik miokarda najveći je između 6 i 12 sati

Izvor: magicus

37 DANVANTARI AYURVEDA

DANVANTARI AJURVEDA

Velika knjiga o Ajurvedi

Knjiga detaljno opisuje sve aspekte Ajurvede: povijest, proces stvaranja, prakriti, mahabhute, doše i male, ayurvedsku dijagnostiku, različite vrste tretmana i ajurvedske proizvode.

Knjiga će vas naučiti kako da izračunate svoju tjelesnu konstituciju, izbalansirate prehranu, poboljšate svoj život, u slučaju neophodnosti dijagnosticirate zdravstveni problem i pronađete potreban lijek.

260 stranica, tvrde korice, format A4, full color

Cijena: 232 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaIzaberite jedan alkemijski simbol i saznajte dolaze li ljepša vremena za Vas!
Slijedeća objava1 čarobna riječ koja čini da vam se muškarac odmah preda svim srcem
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.