tekst ispod naslova 3 širi malo zauzima

OBNOVITE SVOJU ŽIVOTNU ENERGIJU, ZDRAVLJE I UNUTARNJI MIR
 

Retreat je prilika da provedete vrijeme sa istomišljenicima, naučite nove vještine, proširite svoje znanje, uđete u vibraciju harmonije i zdravlja, a usput se i zabavite . Otkrijte i iskoristite svoj unutarnji potencijal.

Ovo je vrlo intenzivan i budan RETREAT, te prvi ovakav jedinstven i cjelovit program na našim područjima. Neki ga dovršavaju jer žele osobni ili duhovni rast, drugi zato što žele steći nove vještine. Često dolazi do preklapanja. Ljudi uvijek dobivaju puno više nego što su tražili. Ovaj retreat će poboljšati vaš osobni i profesionalni život, te život vaših klijenata.

Osim pomno sastavljenog programa radionica, možete očekivati opuštanje, čistu i netaknutu prirodu mistične planine i piramide Rtanj, prekrasne izlaske i zalaske  sunca, smijeh i autentičnost u izobilju, lijepe i simpatične ljude te ukusne obroke. Za retreat nije potrebno nikakvo planinarsko, duhovno ili neko drugo iskustvo, već želja i volja za radom na sebi.  

Koliko često si u HARMONIJI sa samim sobom, poslom koji radiš, sa drugima te prirodom oko sebe ?

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,


Pridružite nam se u 1, 3 ili 5 dnevnom relaksirajućem RETREAT-u u energetski visokom periodu, na čišćenju tijela, duha i uma u povezivanju sa 5 prirodnih elemenata od kojih se sastoji ljudsko tijelo, u netaknutoj prirodi mistične planine Rtanj.

Kvalitetu života možemo unaprijediti pomoću snažne odlučnosti vatre, suosjećajne milosti vode, avanturističkog duha vjetra, marljivosti Zemlje i intuicije etera.

Naučit ćemo u praksi kako uravnotežiti neki od elemenata koji nam nedostaje u svakodnevnom životu. Naučeno znanje ostaje vaše za cijeli život. Sada ste spremni učiniti nešto za sebe. Ovo je tvoj život. Uzmi ga napokon u svoje ruke.

Harmonija 5 elemenata u našem tijelu ( zemlje, vode, vatre, zraka i etera ) pokazuje nam se kroz naših 5 osjetila: vid, okus, opip, sluh i njuh. Ako su nam svi elementi u harmoniji, mi smo zdravi, sretni, veseli, puni života. Ako nekog od 5 elemenata imamo premalo, ili ga imamo previše, desit će se disbalans i doći će do nekog problema, oboljenja ili smetnje. 

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Sve prastare knjige koje se bave evolucijom ljudskog bića svjedoče da je naš prvi i najvažniji zadatak kojeg moramo savladati upravo harmonija i ravnoteža unutar nas samih. Kao harmonično usklađeno biće posjedujemo dovoljno snage da djelujemo iz pozicije izbora, a ne instinkta ili naglih odluka.

Radom na harmonizaciji svih 5 elemenata od kojih se sastoji ljudsko tijelo, uz pomoć čiste i netaknute prirode, drevnih mjesta moći i starih učenja sa naših područja doživjet ćemo kroz ovaj retreat:

  • Ogromno povećanje energije ( životne sile )
  • Nestanak stresa, bolesti i negativnih emocija
  • Stručno usmjeravanje i savjetovanje vašeg životnog puta
  • Naučiti nove vještine i stara znanja
  • Odlično se zabaviti
     

Dalai lama

KRATKI OPIS PROGRAMA :

0.DAN – DOLAZAK U SMJEŠTAJ I UPOZNAVANJE SA PROGRAMOM I VODITELJIMA

1.DAN – RAD SA ELEMENTOM ZEMLJE NA MISTIČNOJ PLANINI I PIRAMIDI RTANJ

2.DAN – RAD SA ELEMENTOM VATRE UZ MOGUĆNOST HODA PO ŽERAVICI

3.DAN – RAD SA ELEMENTOM VODE NA SVETIM IZVORIMA, SLAPOVIMA I MISTIČNIM MJESTIMA, DREVNE CEREMONIJE I BLAGOSLOVI VODE

4.DAN – RAD SA ELEMENTOM ZRAKA NA VRHOVIMA PLANINA, DREVNIM KAMENIM GRADOVIMA I SVETIM MJESTIMA

5.DAN – RAD SA ELEMENTOM ETERA – RELAKSACIJA DUŠE u turskim termama HAMAMU uz INICIJACIJU u 5 ELEMENATA

 

*** NOVO *** DODATNI DANI NA RTNJU

Zbog velikog interesa i mnogo upita za dodatnim danima na Rtnju, te što boljeg upoznavanja ovog zanimljivog područja, nakon regularnog programa od 5 dana , uveli smo po izboru 3 dodatna dana i programa :

1 DODATNI DAN – LAZAREV KANJON I PEĆINA – VISEĆI MOSTOVI – FELIX ROMULIANA – DUŠANOVA MEHANA

2 DODATNI DAN – SESELAČKA PEČINA – DREVNI LATIN GRAD – VODENICA – IZVOR MORAVICE – VRMDŽANSKO JEZERO – FILOTIN POGLED

3 DODATNI DAN – VUČJA PEĆINA – MISTIČNA PLANINA BABE – POGANSKA PEĆINA PORICA ZA RITUALE – MEGALITSKI KAMEN – VANZEMALJAC

 

OPŠIRNI PROGRAM RETREATA 1, 3 ili 5 DANA:

 

0.DAN ( četvrtak 20.06.2024 od 18-20h ) – DOBRODOŠLI U RTANJ ( mjesto podno planine i piramide Rtanj )

Vrmdža selo ispod planine i piramide Rtanj

Prilikom dolaska dočekat će vas ljubazni domaćini i odvesti u vašu ugodnu sobu. Odmah nakon što se smjestite, upoznat ćete holističkog iscjelitelja Nevena Carina koji će biti vaš voditelj u naredna 1, 3 ili 5 dana te vas upoznati s programom i stručnim suradnicima. Nakon toga završite raspakiranje i pripremite se za večeru i noćenje. Večera će biti  vegetarijanske ili mesne kulinarske delicije iz eko uzgoja Rtanjskog kraja uz kuhanje na živoj vatri.

Tko želi, nakon večere imamo lagano buđenje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života ustajale i blokiraju nam životnu silu. ( Vježbe šamanskog disanja, gledanje u zalazak sunca i punjenje energijom života  )
 

1. DAN (petak 21.06.2023) – RAD SA ELEMENTOM ZEMLJE NA MISTIČNOJ PLANINI I PIRAMIDI RTANJ

Mistična planina i piramida Rtanj, travar Dragan, Todor Pešterski , Neven Carin

07:00-8:00h Prije doručka imamo lagano buđenje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života ustajale i blokiraju nam životnu silu. Vježbe koje radimo, regeneriraju i pomlađuju cijeli organizam, tijelo, duh i um u istom trenutku.  ( Vježbe šamanskog disanja, gledanje u sunce i punjenje energijom života, energetski pokreti, bosonogo hodanje po rosi i umivanje rosom ).

08:00-8:50h Doručak.

09:00h Zemlja je naša majka i simbolizira rađanje. Zemlja je najkrutiji i najstabilniji elemenat zadužen za dom, mir,  obitelj, imovinu, materijalno i sigurnost. Veoma je bitno da imamo elemenat zemlje u harmoniji. Penjanje na planine ili spuštanje u pećine, šetnja šumom ili penjanje na stabla su izravni kontakti sa elementom zemlje i pomažu u harmonizaciji elementa zemlje u ljudskom tijelu.  Nakon obilatog i zdravog domaćeg doručka, uz stručno vodstvo lokalnog vodiča i travara polako krećemo prema vrhu piramide Rtanj uz upoznavanje i branje lokalnog  ljekovitog i magijskog bilja,  posebno Rtanjskog čaja, koji raste samo na ovoj planini na 1000 mnv,  poznatog po čudesnim iscjeljenjima.

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

O piramidi Rtanj kruže nevjerovatne priče, tako da je postala planina spasenja, planina vanzemaljaca, generator energije, mjesto koje posjećuju čudna bića…  Prilikom laganog pješačenja do vrha Šiljak, lokalni vodič ( kojeg sudionici od milja zovu Gandalf ) , čija obitelj oduvijek živi na ovim područjima, pripovijeda nam mitove i legende oko planine Rtanj te nam pokazuje znanstveno dokumentirana energetska mjesta, planetarno poznatog znanstvenika Dr.sc. Semira Osmanagića.

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Osim znanstveno dokazanih energetskih pozicija, lokalni mistik nam pokazuje i njegova mjesta moći kao npr: amfiteatar na koji nije još kročila ljudska noga, kamenih zaštitnika Rtnja, lokacije dimnjak koja povezuje unutrašnjost piramide sa vanjskim svijetom i dr…

Na tim mjestima moći radimo posebno pripremljene meditacije i vježbe harmonizacije elementa zemlje za iscjeljenje tijela, duha i uma. Jedno od tih mjesta je i Vrelo ili Svetište, mjesto na kome dokazano izbija ljekovita frekvencija iz zemlje i koja nas puni životnom silom.  Čuda su moguća za svakog od nas.

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

18:00- 19:00h Kada se spustimo sa planine, puni energije i doživljaja imamo ručak u restoranu Radgost i uživamo u učenju i pripremanju ljekovitog bilja koje smo sakupili tokom uspona na tu mističnu planinu Rtanj. Nakon večere imamo evaluaciju radnog dana, razgovor o uvidima i iskustvima uz uživanje u poznatom Rtanjskom čaju i pucketanju vatre.

19:00-20:00h Nakon cjelodnevnog rada sa elementom zemlje imamo slobodno kasno poslijepodne i večer za obilazak mjesta Rtanj, Rtanjskog Svetilišta, jahanje konja, streličarstvo, kupanje u jezeru i upoznavanja lokalnih znamenitosti uz kuhanje čajeva sa ovog zanimljivog područja te uživanja u okusima prirode i zdravlja.

21:00h Tko želi, nakon večere imamo lagano buđenje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života ustajale i blokiraju nam životnu silu, gledanjem u Sunce kod zalaska, jedino vrijeme kada smijemo bezbrižno upijati snažne energije Sunca. .

 

2. DAN (subota 22.06.2024) – RAD SA ELEMENTOM VATRE UZ MOGUĆNOST HODA PO ŽERAVICI

Hod po žeravici, hod po vatri, neven Carin, Rtanj, hoja po žerjavici

07:00 – 08:00h Prije doručka imamo lagano buđenje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života i pogleda na svijet, ustajale i blokiraju nam životnu silu. Vježbe koje radimo, regeneriraju i pomlađuju cijeli organizam, tijelo, duh i um u istom trenutku. ( Vježbe šamanskog disanja, Gledanje u sunce i punjenje energijom života, bosonogo hodanje po rosi i umivanje rosom ).

09:00 – 10:00h  Doručak

10:00 – 11:00h  Nakon obilatog i zdravog domaćeg doručka imamo slobodno prije podne za odmor ili invidualno pješačenje do energetskog vira Svetilišta, mjesta na kome dokazano izbija ljekovita frekvencija iz zemlje i koja nas puni životnom silom.  Čuda su moguća za svakog od nas. Ovo mjesto imamo u planu posjećivati svaki dan , te mjeriti jačine energija u različitim periodima dana i noći. Mjesto je živo i ima ritmove u toku dana kao i mi ljudi. Na ovom mjestu moći radimo posebno pripremljene meditacije i vježbe harmonizacije za iscjeljenje tijela, duha i uma.

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

11:00 – 13:00h – Slobodno vrijeme za jahanje konja, streličarstvo, kupanje u jezeru … i dr.

13:00h Krećemo na put novih spoznaja i učenja, kako o životu tako i o sebi samima sa elementom vatre.  Za vatru stari učitelji govore da je jedini elemenat na planeti Zemlji kojeg ne možemo onečistiti. Vatra simbolično sagorijeva sve što je loše u nama. Ona razara ustaljene obrasce razmišljanja i ponašanja te nas otvara novim mogućnostima. Uz iskusno vodstvo iscjelitelja i majstora vatre Nevena Carin to ćemo i doživjeti, svatko na način koji je najbolji za njegov životni put. Nakon cjelodnevnog učenja o elementu vatre oko 21h najhrabriji će imati mogućnost hoda po žeravici na 1000 stupnjeva.

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Mi možemo raditi detoksikaciju tijela na više načina ( hrana, ljekovito bilje, kretanje…) ali uma i duha dosta teško i sporo. Vatra je najbolji i najbrži način za detoksikaciju uma i duha. Svi smo čuli za dobrobiti bosonogog hodanja, posebno u prirodnom okruženju po travi, rosi, vodi, kamenju…  To se događa zbog toga jer se na stopalu nalaze točke, poznate u medicini kao akupunkturne točke, koje su povezane sa svim organima u našem tijelu. Hodajući po raznovrsnim podlogama, mi stimuliramo i masiramo sve organe u našem tijelu te smo svjedoci poboljšanja raspoloženja, dolaska energije te nestanka raznih tegoba i bolesti.  Ali za hodanje po prirodnim elementima, potrebno je duže vrijeme dok se ne dogodi promjena u tijelu. Ako želimo trenutno pobuditi sve organe u našem tijelu, najjači je elemenat vatre. Ritual hodanja po žeravici je jedan od najstarijih rituala pročišćenja tijela, uma i duha na planeti Zemlji. Uz cjelodnevni seminar, duhovno čišćenje i pripremu, najhrabriji će imati prilike i sami prohodati po žeravici.

Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Svojim dugogodišnjim iscjeliteljskim iskustvom i radom sa elementom vatre, majstor vatre Neven Carin garantira svim sudionicima sretan i uspješan prelazak preko žeravice, ali odluku morate donijeti sami.

To iskustvo pomaže nam u svakodnevnom životu kada se pojavi pred nama naizgled nepremostiva prepreka, od tada, sjećajući se iskustva žeravice, možemo si reći, čak i kada se činilo nemoguće, ja sam uspio.

Najveća zadaća vatre je da zapali naš unutarnji oganj koji je postao slabiji tijekom našeg života radi stresova i životnih okolnosti, da iscijeli sva loša stanja, bolesti i tegobe i otvori nam nove puteve u našem životu.

Zainteresiranima u posebnom Ritualu spajanja vatre i srca, majstor vatre može izraditi VATRENU AMAJLIJU, za koju drevni iscjelitelji kažu da je to najsnažnija amajlija na svijetu.

VATRENA AMAJLIJA, amajlija, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

cca 17h PAUZA ZA RUČAK i nastavljamo rad sa elementom vatre. 

22:00-23:00h Podjela diploma uz evaluaciju radnog dana, razgovor o uvidima i iskustvima uz uživanje u poznatom Rtanjskom čaju i pucketanju vatre te izrada vatrenih amajlija. 

 

3 DAN (nedjelja 23.06.2024) – RAD SA ELEMENTOM VODE

Element vode, Vrmdža, Hamam, Sokobanja, Neven Carin

07:00 – 08:00h  Prije doručka imamo lagano buđenje i pokretanje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života, ustajale i blokiraju nam životnu silu. Vježbe koje radimo, regeneriraju i pomlađuju cijeli organizam, tijelo, duh i um u istom trenutku. ( Vježbe šamanskog disanja, Gledanje u sunce i punjenje energijom života, bosonogo hodanje po rosi i umivanje rosom ).  

8:00 – 8:50h  Doručak.

09:00h Nakon obilatog i zdravog domaćeg doručka uz stručno vodstvo iscjelitelja i šamana Nevena Carina krećemo na put harmonije sa elementom vode. Voda vlada osjećajima i simbolizira ljudske emocije. Emocije znaju biti duboke i opasne poput oceana, ali znaju biti i veoma ugodne. Ako imamo previše emocija one izlaze u obliku suza. Emocije nam služe da bi okolinu percipirali sa osjećajima, a ne poput nekih robota.  Zato je bitno imati elemenat vode uravnotežen u tijelu. Ukoliko je imamo previše postajemo preosjetljivi za okolinu, jer tada gušimo svoje bližnje, zbog pretjerane brižnosti. Ljudi diljem svijeta govore o iznenadnim nevjerojatnim izlječenjima kada su se kupali ili pili vodu iz njima svetih izvora voda, što je i naš današnji cilj. 

Ripaljka, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

09:45-12:45h Lokaliteti na kojima se nalaze vodopadi su skrivena, često neistražena i tajanstvena mjesta do kojih se ne može lako doći. Uz ove prirodne fenomene često se vezuju interesantne i mistične priče lokalnog stanovništva. U drevnim predanjima koja se prenose sa koljena na koljeno, ove lokacije se spominju kao mjesta na kojima su se okupljale vile i vilenjaci, na kojima su se javljale neprirodne pojave i magični događaji. Prva točka rada sa elementom vode nam je SLAP RIPALJKA jedan je od najljepših slapova ovog područja, a sastoji se od 11 odjeljaka ukupne visine oko 40 metara, od kojih je najveći visok 11 metara. Na slapu radimo šamansko bubnjanje i povezivanje sa elementarnim bićima ovog svetog mjesta i primamo blagoslove vode ispod samog slapa.

Ripaljka, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

RITUAL VODE ISPOD SLAPOVA JE NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ koji se pamti cijeloga života. Na tim svetim mjestima uspijeli smo napraviti fotografije sa svjetlosnim bićima – orbi. Učimo čistiti naše tijelo elementom vode, BOŽJOM STRIJELOM te učimo iscjeljivanje drugih. Tko ima diktafon ovdje može snimiti zvuk slapa, bubnja i šume za privatnu kolekciju iscjeljujućih zvukova. Na ovim svetim mjestima uz same izvore voda radimo RITUAL ISCJELJIVANJA NAŠIH LOŠIH KORIJENA I GENETIKE. 

Ripaljka, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Nakon ceremonija vode imamo slobodno vrijeme za šoping, posjet suvernirnicama, kupnju magijskog i ljekovitog bilja, lokalnog meda i mednih proizvoda sa planine Ozren i vrlo rijetke Medunike od planinskog bora koja se ubire svakih nekoliko godina. 

13:00 – 14:00h Nakon ceremonija vode ispod slapa Ripaljka, nastavljamo raditi sa elementom vode i krećemo prema gradu sa mnogo izvora ljekovite vode, Sokobanji. Nakon kušanja vode i razgleda fontane u Centralnom gradskom parku, drevnog turskog lječilišta Hamam za siromašne i bogate te obilaska crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg uz paljenje svijeća za žive i mrtve te kupnju blagoslovljenog tamjana za osobne potrebe dolazimo do parka Banjica gdje imamo kupanje u rijeci Moravica. U Hinduizmu se vodom, odnosno kupanjem u svetim rijekama pročišćavaju sve razine tijela. 

MORAVICA, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

14:00 – 15:00 h Prije kupanja u prirodnoj rijeci Moravici učimo svjetski poznatu WIM HOF metodu kupanja u svim godišnjim dobima te ju testiramo u ljekovitoj rijeci uz uživanje i sunčanje na prirodno pješčanim plažama i skokovima u vodu sa stijena avanturistički raspoloženih sudionika retreat-a .

U Kršćanstvu se svetom vodom obavlja krštenje i istjeruju se demoni te čiste prostori kada svećenici blagoslivljaju kuće vjernika. U Islamu hodže liječe ljude vodom koju prije toga energiziraju molitvom. U toku dana učimo kako izraditi svoju svetu i ljekovitu vodu.

Moravica, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

15:00 – 16:00h – Ručak u poznatom restoranu Čoka na samoj rijeci Moravici. Ovo je ujedno i meditativno iscjeljujući ručak uz prekrasne zvukove vode iz rijeke Moravice. Ako ste ljubitelj japanskih arhitektonskih riješenja i poštovalac tri prirodna elementa – vode, drveta i kamena – onda je ovaj restoran kao stvoren za Vas.

16:00 – 17:00h Nakon ručka polako krećemo, šečući drvenim mostićem preko Moravice, dolazimo do mjesta moći okruženog sa 4 strane, velikim planinama i radimo ceremoniju šamanskog bubnjanja i aktiviranja iscjeljujuće moći vaše krvi. Od danas vaša krv postaje vaš lijek i liječi sve organe u vašem tijelu. 

Moravica, Sokograd, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

17:00 – 18:30h Posjet obiteljskoj kući TRAVARA Dragana te kratka edukacija o ljekovitom bilju planine Rtanj uz mogućnost kupnje preko 100 vrsta čajeva . 

Dan završavamo opraštanjem od sudionika koji su bili sa nama 3 dana od ukupno 5 dana RETREAT-a .

19:00h Večera će biti vegetarijanske ili mesne kulinarske delicijama iz eko uzgoja Rtanjskog kraja uz kuhanje na živoj vatri. Nakon večere imamo evaluaciju radnog dana, razgovor o uvidima i iskustvima uz uživanje u poznatom Rtanjskom čaju i pucketanju vatre.

20:30h Tko želi, nakon večere imamo lagano buđenje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života ustajale i blokiraju nam životnu silu,  kupanjem u jezeru uz sami smještaj ili gledanjem u Sunce kod zalaska, jedino vrijeme kada smijemo bezbrižno upijati snažne energije Sunca ili meditirati u samom Vrilu Svetilišta. .

 

4 DAN (ponedjeljak 24.06.2024) – RAD SA ELEMENTOM ZRAKA ( VJETRA )

Sokobanja i Vrmdža, Neven Carin, Retreat, 2020

07:00 – 08:00h Prije doručka imamo lagano buđenje i pokretanje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života, ustajale i blokiraju nam životnu silu. Vježbe koje radimo, regeneriraju i pomlađuju cijeli organizam, tijelo, duh i um u istom trenutku. ( bosonogo hodanje po rosi i umivanje rosom, gledanje u sunce i punjenje energijom života .)            

08:00 – 08:50h  Doručak.

09:00-12:00h Nakon obilatog i zdravog domaćeg doručka uz stručno vodstvo iscjelitelja i šamana Nevena Carin krećemo na put harmonije sa elementom zraka. Vjetar je elemenat kojeg ne vidimo, ali osjećamo njegov dodir, njegovu snagu. Vjetar nam donosi, ali i odnosi kišu, oblake, nevrijeme, diže valove, određuje smjer vatri te u pustinjama oblikuje teren.

Ozren, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Pošto je vjetar najpokretljiviji element, za njega kažemo da vlada našim umom, jer su misli također najpokretljiviji elementi tijela. Ljudi kojima je vjetar u harmoniji mogu se uklopiti u bilo koje društvo i bit će im ugodno. Osoba koja ima jak vjetar mnogo razmišlja, ti su ljudi najčešće filozofi, teoretičari, mislioci, znanstvenici. Kada je element vjetra u ravnoteži, tada nam on daruje najbolju kvalitetu, razumijevanje. Ako vjetar nije u ravnoteži onda su njegove misli pretjerane i osim filozofiranja ne daju mnogo rezultata. Ako imamo previše vjetra onda treba naučiti kako smiriti um, vježbati koncentraciju i prakticirati vježbe koje umiruju um.  Um se ne može isključiti , kao ni ego. Njemu je potrebno pravilno usmjerenje.

Treba ga okrenuti znanju i koncentraciji, što je naš današnji cilj. Misli su kreativne i ono što razmišljamo, neposredno oblikuje naš svijet. Da bi mogli oblikovati svijet, kakvog mi želimo, u toku dana učimo stare šamanske metode koncentracije i mijenjanja misli kao drevni narodi kod dozivanja kiše ili sunca.

Ozren , Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Vrhovi planina imaju posebnu energiju. Upravo na tim lokacijama radit ćemo na harmonizaciji elementa zraka i naučiti drevne tehnike energetskog disanja. Bez hrane bi mogli cca 5 mjeseci ali bez kisika 3-5 min. Naše pogonsko gorivo na ovom svijetu je upravo zrak. Zrak ćemo najviše osvijestiti ako naučimo svjesno disati, ako se prošetamo šumom ili parkom u kojem raste razno cvijeće i drveće tako da smo za početnu točku današnjeg učenja drevnih znanja odabrali planinu Ozren na 1118 mnv, poznatu po velikom broju četinara.

Lijepi prirodni mirisi djeluju na naš mozak ljekovito. Na ovoj planini smještene su dvije bolnice. Jedna za plućne bolesti zbog nadmorske visine i borovih šuma, a druga je za liječenje očnih bolesti, zbog obilja zelenila i povoljne ruže vjetrova (strujanje i miješanje više zračnih struja, što je idealno za rad sa elementom vjetra) . Ova planina  je poznata kao mjesto na kojem je izuzetno velika koncentracija negativnih iona koji blagotvorno djeluju na naš organizam, a naročito pogoduju onima koji imaju problema sa astmom, dišnim sustavom i vidom. Sve ovo je dokumentirano znanstvenim istraživanjima, a čut ćete i od samih pacijenata o blagotvornim svojstvima ovog mjesta. Neki su se i stalno nastanili na planini, poslije izliječenja . 

Usput posjećujemo i KAMEN LJUBAVI, mjesto bezbroj legendi o ljubavi,  na kojeg se penju zaljubljeni parovi,  radi vječite ljubavi, sreće i dugovječnosti. Za sve ljubitelje fotografiranja obavezno posjećujemo i VIDIKOVAC OČNO sa kojeg se pruža prekrasan pogled sve do Bovanskog  jezera sjevero-zapadno, te na sjeveru planine Rtanj. Jasno se vidi  vrh Šiljak, a i crkvica na njemu, ako gledate dalekozorom. FOTO POINT

Ozren, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

12:00-13.00h – Prijepodnevni put vjetra završavamo ručkom u etno restoranu  Pećina smještenog ispod stijene na samoj obali rijeke. 

13:30-17.00h Nakon harmonizacije tijela elementom vjetra i usmjeravanja misli na planini Ozren, nastavljamo sa drevnim učenjima na slijedećoj lokaciji, staroj srednjovjekovnoj tvrđavi, Sokogradu, lokaciji gdje će snaga vjetra doći do maksimalnog izričaja. Za uravnotežiti vjetar potrebno je kretati se, učiti i vježbati koncentraciju što je sastavni dio današnjeg dana i obilaska nekoliko magičnih i moćnih lokacija. U kanjonu rijeke Moravice, oko 2 km južno od Sokobanje, na strmom i skoro nepristupačnom uzvišenju nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja izgrađenog na temeljima utvrđenja iz 4 st.. Utvrđenje je nepravilne osnove, većih dimenzija i vjerojatno je podignuto na temeljima antičkih građevina. Sastoji se od Donjeg i Gornjeg grada. Kretanje i planinski vjetar čiste ustajalu energiju u nama i dopuštaju otpuštanje svega suvišnog.

Ozren, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Stari grad Sokograd, najčešće sudionike podsjeća na vilenjački grad iz filma Gospodar prstenova i upravo na toj lokaciji radimo ritual čišćenja aure i čakri svih sudionika sa magičnim biljem . 
Ovo je odlična lokacija, FOTO POINT, za sve ljubitelje fotografiranja.

Sokograd, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

17:00 – 17:30h Nakon ceremonije, nastavljamo stazom koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u stijeni. Udubljenje u stijeni ima oblike majke s djetetom, a prema legendi u toj se stijeni sakrila Bogorodica sa Kristom u naručju, bježeći pred Rimljanima. Svatko tko pred stijenom upali svijeću, desit će mu se svako dobro na ovome svijetu. Vjerujući u legendu i mi palimo svijeće. Iz stijene koja oslikava jedan od simbola stupova kršćanstva, vezuje se priča, da se na određeni praznik (Veliki petak) tu pojavljuje voda iz kamena koja je ljekovita za oči. Svake godine na Veliki petak poteče voda koja se tokom godine ne pojavljuje.  Vjerujemo da će se za vrijeme našeg posjeta Bogorodici u stijeni, pojaviti barem nekoliko kapi ove vode koju ćemo uzeti za izradu naše SVETE VODE.  

Bogorodica, Sokobanja, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Nakon spuštanja iz Sokograda, obilazimo hram Presvete Bogorodice gdje palimo svijeće za svoje pretke, nas i našu obitelj te sve buduće generacije. Ovdje možemo nabaviti svete relikvije, blagoslovljeni tamjan, svijeće od voska i dr….

Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

17:30-18:00h Slobodno vrijeme za razgovore, šetnje kroz parkove, druženje, kupanje u rijeci Moravici i razgledavanje Sokobanje ili kupnju suvenira, po dogovoru cca 1h.

18:00 – 19:00h Nakon povratka u smještaj imamo slobodno vrijeme ( kupanje u jezeru do smještaja, jahanje konja, streličarstvo, odlazak do Vrela Svetilišta na meditaciju …).

19:00 – 20:00h  Večera će biti vegetarijanske ili mesne kulinarske delicije iz eko uzgoja Rtanjskog kraja uz kuhanje na živoj vatri. Nakon večere imamo evaluaciju radnog dana, razgovor o uvidima i iskustvima uz uživanje u poznatom Rtanjskom čaju i pucketanju vatre.

 

5 DAN (utorak 25.06.2024) – RAD SA ELEMENTOM ETERA ( DUŠA )

HAMAM turska kupelj, Sokobanja, Neven Carin

07:00-08:00h Prije doručka imamo lagano buđenje i pokretanje vitalnih energija tijela koje su možda radi našeg načina života, ustajale i blokiraju nam životnu silu. Vježbe koje radimo, regeneriraju i pomlađuju cijeli organizam, tijelo, duh i um u istom trenutku. ( bosonogo hodanje po rosi i umivanje rosom, gledanje u sunce i punjenje energijom života ili lagana jutarnja yoga uz stručno vodstvo instruktorica yoge ).

08:00-09:00h Doručak.

09:00-10:00h Nakon obilatog i zdravog domaćeg doručka uz stručno vodstvo iscjelitelja i šamana Nevena Carin krećemo na put harmonije sa elementom etera. Duša pripada elementu etera. Eter je energija koja povezuje sve što postoji. Zato je element eter poveznica sa drugim svjetovima, Božanstvima i sa Bogom.

Minh, Rosarium, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Posljednjeg dana retreata, završit ćemo drevnim obredom blagoslova sudionika i INICIJACIJOM U 5 PRIRODNIH ELEMENATA. U Rozariumu obitelji Minh sa samim pogledom na vrh piramide Rtanj imamo ritual povezivanja sa 5 elemenata od kojih se sastoji naše tijelo i čitava planeta Zemlja. Od danas 5 elemenata postaju naši prijatelji koji nam pomažu u životu.  Prekrasna ceremonija koja će naša druženja privesti kraju i označiti novi početak.

Rosarium, Minh, Rtanj, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

12:00-14:00h Nakon saznanja vrijednih informacija o nama samima nastavljamo sa udovoljavanjem našoj duši, relaksacijom u drevnom kamenom turskom lječilištu HAMAM .  

Amam, Hamam, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Drevno lječilište Hamam  je nastalo na temeljima još starije rimske terme, ima muzejsku vrijednost i nalazi se pod zaštitom države.  Lječilište se snabdijeva iznimno ljekovitom toplom vodom iz tri bunara. Centralno banjsko lječilište “Hamam” posjeduje dva izvora “Sv. Arhanđeo” temperature 43 stupnja i “Preobraženje” sa temperaturom do 53 stupnja.
 

Hamam, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

U Hamam-u se nalazi muški i ženski kameni bazen,  poznata kada kneza Miloša i nekoliko kasnije izgrađenih kada, a posjeduje i inhalatorijum za liječenje bolesti dišnih organa poput: bronhijalne astme, sinusitisa, akutnog i kroničnog bronhitisa, emfizema, respiratorne infekcije i drugih oboljenja ovog tipa. Ovdje danas uživamo u kupanju u termalnoj vodi, u bazenima i kadama, boravimo u originalnoj Miloševoj kadi, a isprobat ćemo i razne vrste masaža sa et. uljima .

Hamam , Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Element etera percipira svijet pomoću sluha, odnosno njegova je manifestacija zvuk. Tako da danas idemo  naučiti koji je to najmoćniji zvuk koji postoji ?  Da bismo mogli naučiti sve o najmoćnijem zvuku , naše tijelo, duh i um  moraju biti na njima najugodnijem mjestu , po mogućnosti drevnom i prirodnom okruženju bez mobitela, tv prijemnika, automobila, frižidera, antena i ostalih zagađivača etera koji utječu na našu percepciju i zdravlje.  

Hamam, Amam, Sokobanja, Retreat, Rtanj, Seminar, Neven Carin, Ramonda, Radgsot, Todor Pešterski, Semir Osmanagić,

Eter je zadužen za intuiciju. Intuicija je govor, znanje, informacija, ideja ili misao koja nam dolazi iz nekog drugog svijeta, iz svemira ili od nas samih. U svakom slučaju, ona nam dolazi, a mi je možemo čuti samo ako slušamo. Idemo naučiti kako slušati ?

14:00 -16:00h Šetnja kroz park Banjica do poznatog restorana „Župan“  gdje imamo ručak i podjelu diploma sudionicima koji su uspijeli harmonizirati 5 elemenata u trajanju od 120 sati.

16:00 – 18:00h Slobodno vrijeme za razgledavanje Sokobanje, kupanje na poznatoj Župan plaži, šetnji po parkovima ili kupnju suvenira cca 1h.

 

ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD RETRET-a ?

Zadnjeg dana retreata doveli smo sve elemente u harmoniju koja nam je potrebna da živimo kvalitetno i u ravnoteži.  Kada bismo tako proživjeli život, ništa nam ne bi nedostajalo i imali bismo kvalitetan ljudski život.

Tijekom ovog 5-dnevnog povlačenja, prošli smo postupak detoksikacije, ali i naučili kako ga primijeniti na sebe kada je to potrebno.

Sve drevne tehnike koje smo naučili kao npr: meditacije, šamanska disanja, hod po vatri, iscjeljivanje Božjom strijelom, yoga … nisu prečaci koji nas vode do cilja, kako to mnogi naivni duhovni praktikanti misle, već one služe kako bismo uravnotežili naše elemente i da bismo radili na njima.  Što je ta ravnoteža bolja, to je naš put učenja i naš život, lakši i kvalitetniji.

Ravnoteža nam služi da bismo mogli doći do nekog cilja. Taj cilj može biti bilo što: uspijeh, zdravlje, mir, ljubav, harmonija, prosvjetljenje i dr.

Voditelj i suradnici RETREATA Rtanj 2020 , Neven Carin, Margareta riznica radosti, Vesna Vujasinović Vrdžmanska Oaza, Dragan Dimitrijević

 

INVIDUALNE TERAPIJE I SAVJETOVANJA:

U sklopu Retreata moguće je odraditi invidualne terapije i savjetovanja sa iscjeliteljem Nevenom Carin .
 

Retreat RTANJ ,Todor Pešterski,  šamanizam, šamanske tehnike, Neven Carin, hoja po žeravici

Holistični retreat Rtanj Neven carinCJENIK Holistički retreat RTANJ  Neven Carin Seminar Radgost

RTANJ 2020 Todor Pešterski Neven Carin Rtanj RETREAT ŠAMANIZAM

 

ISKUSTVA SUDIONIKA NAKON RETREATA RTANJ :

Presretan sam kada nakon RETREATA NA RTNJU na kojem sam radio skoro 6 mjeseci da ga dovedem do savršenstva , sudionici seminara mi se povratno javljaju sa ovako lijepim riječima :

 

Branislava Nešić, Beograd, Srbija

Dragi Nevene,

Sve ovo vreme osećam duboku povezanost sa celom grupom i kao da živim u paralelnim ravnima, koje se mešaju i prepliću: energija i vibracija retreat-a i moj materijalni, svakodnevni život.

I još jednom da ponovim moj glavni utisak sa retreat-a, a to je kako si uspeo da jednu tako raznorodnu grupu (raznorodnu po godinama, fizičkoj spremnosti, zdravstveno, po motivima dolaska, po iskustvu….) spojiš, tako da smo funkcionisali kao jedno, a pri svemu tome svako je ostao svoj i činio i učestvovao koliko je ko mogao. Ni jednog trenutka niko se nije žalio. Kako to obično biva na sličnim događajima, uglavno se pojavi neko ko “sabotira”, ko želi maksimalnu pažnju voditelja, ko se stalno žali. Toga skoro da nije bilo, a kada se i pojavljivalo, ti si to uspeo da izbalansiraš i učiniš gotovo neprimentnim.

I još jednom da ponovim utisak lakoće: retreat je bio težak i zahtevan, a utisak je da bilo “lako”, to je isključivo zahvaljujući tvom umeću, vodio si nas kroz proces kada treba da pobedimo strah, sumnju i otpor, a do od toga ne nastane drama, da se ta osećanja ne intentziviraju. U svetlu toga, pred jednim elementom, ja sam se suočila sa svojim strahovima, toliko intenzivno da mi se povraćalo i da sam imala osećaj da ću pasti u nesvest, da sam prestala da dišem, bila kao paralisana…. i onda je sledio “zov” i izlazak iz tog stanja – šta će biti, biće, moram pobediti sebe…. Koliko god je taj deo bio intenzivan i težak za mene, krajnji osećaj je LAKOĆA. Ovo ponavljam toliko puta, jer je glavna poruka koju sam dobila vaspitanjem bila da je život težak. I sve ovo vreme sam živela taj, za mene težak život. Zbog toga sam toliko pod utiskom lakoće.

HVALA TI
Želim ti da ti životne okolnosti dozvole da nastaviš da radiš ovo što radiš jer puno toga daješ ljudima, a ti si zadovoljan i ispunjen pri tome.

Od srca
Branka 

 

Tatjana J., Maribor, Slovenija

Nevene, izneti ovu grupu kako ste to vi uspeli je ogroman dokaz vasih moci i sirine; to je zaista izazov bio i malo ko bi uspeo, jasno potpuno. Ponekad sam zelela da se naljutite na nas sve, i za stolom i napolju i da zahtevate tisinu.. a shvatila sam da ste upravo dopustanjem svega sto jeste, i prihvatanjem svakog od nas, postigli harmoniju, a sami znate koliko je to za vas bilo zahtevno. 

Hvala za sve savete i podrsku

 

Marijana Mandić, Pula, Hrvatska

Hvala tebi što si nam omogućio da provedemo nezaboravnih 5 dana na takvom mjestu, hvala ti što si tako velikodušan i svojim primjerom nam pruža priliku da koračamo hrabro kroz naše putovanje na zvanom ŽIVOT.

Ovo je iskustvo bilo iznad svih očekivanja, moja duša je toliko sretna što te je upoznala da ju svojim prisustvom činiš još bogatijom. Nevene, toliko emocija je sada prisutno da ne znam od kuda krenuti, pisat ću ovih dana o svemu što mi dođe da želim podijeliti sa tobom, grupom i svima onima koji trebaju da to pročitaju.

Još jednom VELIKO ti HVALA na svakom trenutku tvoje autentičnosti koje si nesebično dijelio sa nama na ovom putovanju. Hvala ti od srca  

 

Danijela Krobot, Prelog

Dragi Nevene, evo da se i ja javim s par rečenica…Rtanj i sva ta priča o pet elemenata za mene su predivno iskustvo. Povratak kući bilo je zapravo spuštanje s neke druge planete, druge dimenzije postojanja.

Jedna od mojih vatrenih želja bila je dobiti veću JASNOĆU čitanja duhovnih znakova, pa eto, događa se. Radujem se svemu što je i što će tek doći. Jednostavno uživam u toj divnoj božanskoj igri, s povjerenjem i ljubavlju. Imam dobar osjećaj da me put vodi vilama i dragom kamenju u naručje. Čekaju me neka nova znanja.

Lijepo te pozdravljam i radujem nekom novom susretu

Danijela
 

Jasmina Glamoclija , Beograd

Zaista sam presrećna i veoma zahvalna na tome što sam vas sve upoznala i imala prilike da na magičnom mestu i pod magičnim Nevenovim vođenjem proživim susret sa za mene novim horizontima. Pozdrav svima do novog viđenja a u međuvremenu se dopisujemo .
 

Slobodan Skendžić , Subotica

Dragi moj i dobri Nevene,

želim prvenstveno da te pozdravim i da ti kažem da si SVE u pravu bio kada si rekao da će biti teško prvih par dana kada se vratimo kući. Jako je teško! Neki, verovatno normalan pad energije i volje s obzirom šta smo sve na Rtnju radili.

 Misli su mi i dalje tamo na tim prelepim mestima i predivnim ljudima koje sam prvi put u životu video, a doživeo kao da se znamo 100 godina i to SVE zahvaljujući tebi i tvojoj harizmi i dobrodušnošću. Bio sam, moram priznati, dosta skeptičan u početku ali si mi uklonio vrlo brzo sve predrasude koje sam imao i učinio boravak tamo nezaboravnim. Pomogao si mi da duboko u sebi pronađem snage za sve nove izazove koji me sleduju i dao mi vere da mogu sve što poželim da uradim u svom životu. Ne znam šta da navedem kao najbolje iskustvo za ovih pet dana pošto je svaki dan bio priča za sebe i neko novo otkrivanje mene samoga. 

Želim da ti se zahvalim na svemu i da ti kažem da na mene možeš da računaš uvek i u svemu. Naravno, sledeće godine se gledamo ponovo na Rtnju ako ne pre toga.

Ostani tako vedar, pozitivan, lekovit, duhovit i ostani i dalje dečak u duši koji voli da istražuje i usrećuje druge ljude..

Hvala ti brateee !!

 

Javorka Bakalović , Zurich

Puno hvala na programu koji si pažljivo sastavio, na mudrosti da nas sa lakoćom provedeš kroz program koji je bio jako zahtjevan, na veselosti koju si nam vratio, na umijeću da spojiš ljude koji su fizičkom spremnošću, godinama i interesovanjem potpuno različiti, na novim prijateljstvima, na tome šta smo dobili za naše zdravlje i našu psihu. Još uvek sam pod utiskom, nesmanjenog intenziteta. HVALA

 

Irina Kacijan Ivetić , Zagreb

Nakon holističkog retreata na Rtnju osjećam se kao da sam svijet osvojila. Pobijedila sam sebe, osvajala za mene velike stvari, vrištala od sreće… ludilo ! Hvala Neven !!

 

Cvjeta Radović

Hvala vam na divnom druženju,podršci, smehu, igri usred Sokobanje, na svakoj čašici razgovora. Nebesa su čula naše želje , uslišala naše molitve za savršenim vremenskim prilikama, mi smo učili što je sve do nas.  Nevene, hvala na ovom čarobnom retreatu ! Neka iskustva nemaju cenu !

 

Višnja Trpovski

Dobro jutro, samo da ti javim, danas mi je bio prvi radni dan i sačekale su me dve lepe vesti na poslu i još jedna juče u okviru porodice, Žare te je pozdravio a i Tanja, koja se oduševila što sam bila kod tebe na Retreatu. Moram da priznam da se osečam kao na 7 nebu. Hvala najboljem timu „ Od Triglava do Vardara i šire „ kao i Nevenu na 5 nezaboravnih dana. Hvala još jednom za predivan i avanturistički Retreat .

 

Branko Janicijević, Čačak

Dragi Neven, sama pomisao na proslu godinu kada smo se pozdravili kao dva prijatelja, je u meni izazvao osecaj poverenja u sve to sto ti radis.
Sa poverenjem sam dosao i vratio se sa opravdanim poverenjem sa tvoje strane. 
Kao prijatelj, kao ucitelj, kao vodic i jedan jako veliki saljivdzija si opravdao svaki vid poverenja sa moje strane. 

Sto je bilo do tebe i da je bilo nemoguce, omogucio si ga.

Hvala ti Brale na mogucnosti da budem deo ove svete price i na ovom iskustvu, ovo se ne moze recima docarati.  

 

Biljana Butulija, Njemačka

Želim još jednom da ti se zahvalim za predivna 3 dana na Rtnju, divnoj energiji, spoznajama samoga sebe i svijeta oko sebe. Na divnom druženju i smijehu. Na buđenju. Na hrabrosti. Na disanju. Na… NA… NA… Zaista jedno divno intenzivno jako iskustvo ! Hvala ti od srca i vidimo se opet.

 

Maja Jagnjić, Varaždin

Dragi Neven 

Imam divna sjecanja i iskustva. Sada probavljam te snažne energije i uz program čišćenja tijela cistim i zaostale smetnje na duhovnom planu. Hvala ti što si pomogao da se to događa.