Pun Mjesec u Škorpionu uvijek je vrlo osjetljivo vrijeme i vrijeme kada se osjećamo povezaniji sa svojim unutarnjim svijetom. Ovaj pun Mjesec u znaku Škorpiona, koji dolazi na kraju vrlo dramatične sezone pomrčina, izvrstan je saveznik koji nam može pomoći da dešifriramo i razaznamo sve što se pokrenulo u proteklih šest tjedana, tako da možemo iznijeti ono što želimo u ovo intenzivno i snažno vrijeme, a ostalo ostaviti iza sebe.

atma.hr – 52
Još uvijek smo u sezoni pomrčina! Čini se kao da je to bilo nekad davno prije, ali sezona pomrčina ovog proljeća zapravo je započela s mladim Mjesecom u znaku Riba 10. ožujka/marta i ne završava do nadolazećeg mladog Mjeseca u znaku Bika 8. svibnja/maja. Tako da se možemo prisjetiti odluka koje smo donosili ili stvari koje su se odvijale sredinom ožujka/marta, a još uvijek radimo na nekima od njih.

Ovaj puni Mjesec u Škorpionu je poput “završnog tečaja”, posljednji sloj koji treba integrirati, apsorbirati, probaviti i obraditi. I nastavit ćemo raditi na tim temama sljedećih šest mjeseci. Ali dok se spuštamo i izlazimo iz sezone pomrčina, ovaj puni Mjesec i sljedeća dva tjedna period je kada možemo ubrati neke od ranih “nagrada” koje su možda već na stolu. Ali također možemo i suziti fokus i postati promišljeniji o našem putu naprijed.

Škorpion je znak moći, smrti, ponovnog rođenja i transformacije. Ne lebdi površinom života, već radije ulazi u najdublje dubine i istražuje često skrivenu energetsku dinamiku i strukture moći koje su u podlozi naših života, naših odnosa, naše umjetnosti i svijeta općenito. Škorpion se stoga povezuje sa seksom, novcem, misterijama, tajnama, “podzemljem” i psihologijom.

Često se osjećamo “prisiljeni” djelovati na određene načine, težiti određenim stvarima za koje znamo da možda nisu dobre za nas, ali čiji je stisak magnetičan i intenzivan. Možemo se ili nesvjesno prepustiti tim željama i ponašanjima ili možemo odabrati samorefleksiju i transformaciju i pozvati milost da nam pomogne razriješiti dramu. Ovo je proces iscjeljivanja i transformacije i Škorpion potiče ovu vrstu introspekcije.

Dakle, ovaj pun Mjesec u znaku Škorpiona, koji dolazi na kraju vrlo dramatične sezone pomrčina, izvrstan je saveznik koji nam može pomoći da dešifriramo i razaznamo sve što se pokrenulo u proteklih šest tjedana, tako da možemo iznijeti ono što želimo u ovo intenzivno i snažno vrijeme, a ostalo ostaviti iza sebe.

Iako je pomrčina Sunca u znaku Ovna zasigurno bila vezana uz nove početke, još uvijek smo na neki način na “početnim vratima” s novim stvarima u našim životima. U 2024. Pluton još uvijek pleše naprijed-natrag između Jarca i Vodenjaka, prije nego što u potpunosti preuzme prebivalište u Vodenjaku u studenom/novembru sljedećih 20 godina. Dakle, još uvijek smo jednom nogom u prošlosti, a jednom u budućnosti. Ali ovaj pun Mjesec je moćno vrijeme da nam pomogne s dijelom procesa odlijevanja, tako da budemo što lakši na nogama i mentalno čvršći kada se stvari počnu brzo odvijati.

atma.hr – 52
Mjesec je na 4. stupnju Škorpiona nasuprot suncu na 4. stupnja Bika. Sunce u Biku je izvan dometa konjunkcije Jupitera i Urana na 22 odnosno 21 stupnju Bika. Ali konjunkcija Jupitera i Urana, koja se događa neposredno prije punog Mjeseca, odzvanja u zraku. Konjunkcija Jupitera i Urana je kao živa žica električne energije koja nam pomaže da se oslobodimo zastarjelih načina života i bavljenja svijetom. Ova prekrasna konjunkcija donosi nam neke od darova i blagoslova koje smo sijali tijekom prošle godine.

Dakle, sada imamo puno potencijalnih darova i blagoslova na stolu za nas, budući da je polaritet Bik/Škorpion povezan s užitkom i materijalnim područjem, a Jupiter je snažno prisutan kod ovog punog Mjeseca. Mogli bismo to usporediti s “darovima” ili saveznicima koji se daju “heroju” (Ovnu) koji se sprema krenuti u novu potragu (pomrčina Sunca u Ovnu). Heroj treba posebne darove, talismane, žetone, alate – one koji su baš pravi i prilagođeni njima – kako bi najbolje uspio u svojoj potrazi i putovanju. Isto tako, trebamo primiti i opaziti darove, blagoslove, saveznike koji su nam sada dostupni. Tu možemo koristiti poznate škorpionske vještine zapažanja i razlučivanja. Oni će biti važni za olakšavanje našeg putovanja naprijed.

Mars, vladar pomrčine Sunca u znaku Ovna, također je suvladar ovog punog Mjeseca u znaku Škorpiona, zajedno s drugim vladarom Škorpiona, Plutonom. Oba su dramatično postavljeni tijekom punog Mjeseca. Mars ostaje u Ribama, kao što je bio i tijekom pomrčine. Sada na 24 stupnja Riba, nalazi se između Saturna na 16 stupnjeva i Neptuna na 28 stupnjeva. Saturn i Neptun su vrlo različiti planeti, ali ovdje se događa kohezivna priča.

Saturn u Ribama od 2023. do 2026. velika je lekcija za sve nas u usklađivanju s našom najvišom karmičkom stazom duše, kao i u razumijevanju naših granica i “energetske arhitekture” koja je u temelju nekih naših unutarnjih podsvjesnih svjetova. Ove lekcije su neprocjenjive kako bismo se mogli prilagoditi, promijeniti i okrenuti u skladu s tim.

Od svih znakova, promjenjive vodene Ribe, mogu se najlakše prilagoditi i promijeniti, tako da ovdje imamo priliku za “restrukturiranje” (Saturn) na vrlo primordijalnoj unutarnjoj staničnoj (Ribe) razini. Neptun je u Ribama mnogo duže nego Saturn, od 2012., a 2025. konačno počinje uranjati prste u Ovna. Dakle, približavamo se repu Neptuna u Ribama, što je također bilo vrijeme dubokog unutarnjeg duhovnog buđenja. Vanjski planeti, poput Neptuna, imaju generacijski utjecaj, tako da sada jasno možemo vidjeti koliko je “duhovnog materijala” Riba podignuto u kolektivu od 2012. i eksplozije interesa za ove teme i tehnike.

Mars u konjunkciji sa Saturnom i Neptunom tijekom ovog punog Mjeseca je sličan pojmu da imate “noge na zemlji i glavu u oblacima”. Ako mu se pristupi na ovaj način, to je ogromna prednost i blagoslov, jer opet, ako smatramo da smo još uvijek na početnim vratima s “novim” na čemu radimo na stvaranju u našim životima, tada želimo biti jednako sposobni, jaki, dobro pozicionirani na sve načine da jurišamo naprijed (Mars) za maksimalan uspjeh kada dobijemo zeleno svjetlo.

A savjet koji Marsu ovdje daju Saturn i Neptun je i vrlo strateški/praktičan/pravovremen (Saturn) i bezvremenski/mističan/božanski vođen (Neptun). Mars je sada sposoban integrirati i primijeniti oboje, a to će nam jako dobro poslužiti ako uspijemo apsorbirati informacije i lekcije. Obično se Mars samo želi kretati, ali tek nakon što Mars prođe Neptuna i uđe u znak Ovna 30. travnja/aprila, mi ćemo stvarno biti u dobroj poziciji da “pravimo velike poteze”. U međuvremenu, ove lekcije Saturna i Neptuna za Mars su vrlo vrijedne.

atma.hr – 52
Međutim, ako našem novom početku ne pristupimo s toliko introspekcije i strpljenja, mogli bismo doživjeti manje korisne manifestacije Marsa u konjunkciji sa Saturnom i Neptunom. Saturn se može povezati s pravilima, autoritetima, odgodama i ograničenjima. Mogli bismo biti spriječeni u onome što pokušavamo učiniti ili zaglavljeni u birokratskoj zavrzlami. Ili bi Neptunove smetnje mogle ugroziti naš napredak.  Stvari se gube, “provlače se kroz pukotine”, nerazumijevanje, izbjegavanje ili čak prijevare. Neptun može zbuniti i pomutiti naš put, što je isto tako smetnja Marsu.

Govoreći o Ovnu, još uvijek smo u velikoj mjeri opčinjeni pomrčinom Sunca u Ovnu, kao što je spomenuto, i postoji vrlo moćan stelij planeta na srednjim stupnjevima tih znakova: Venera, retrogradni Merkur, Sjeverni čvor, Eris i Kiron svi su u konjunkciji između 15 i 24 stupnja Ovna. Ovan je prvi znak zodijaka i moto mu je “ja jesam”. To je onaj najiskonski bazični dio nas koji želi gurati naprijed u nepoznato, bez previše planiranja i zahtjeva, radi čistog užitka doživljavanja onoga što želimo.

Bivamo preusmjereni natrag prema tim iskonskim željama i instinktima u nama samima. Ovo je dominantna energija sljedećih 6 mjeseci pa je vrijedno posvetiti malo vremena ovoj lekciji za Ovna.

Pluton, drugi vladar Škorpiona, a time i suvladar zajedno s Marsom ovog punog Mjeseca, nalazi se na 2 stupnja Vodenjaka. Ovo je značajno iz nekoliko razloga. Prije svega, Pluton se sprema krenuti retrogradno 1. svibnja/maja, tako da je vrlo moćan. Pluton je također vrlo značajan sada jer je u kvadratu s punim Mjesecom. Kvadrat s fiksnim znakom poput ovog između Sunca/Mjeseca/Plutona može se osjećati intenzivno.

Fiksni znakovi skloni su opirati se promjenama. Ali budući da je trenutno toliko aktivne kardinalne energije (Ovan) i želimo se upustiti u nove avanture, moramo prepoznati gdje je promjena neophodna. I moramo biti voljni primiti uvide i napraviti promjene i prilagodbe na koje nas Mars/Saturn/Neptun/Ribe potiču. Pluton nam ovdje pokazuje gdje su stvari tekle svojim tijekom i za nas je najbolje prihvatiti promjenu umjesto da nastavimo pokušavati “poboljšati” situaciju.

Možda ćemo se morati potpuno osloboditi i krenuti dalje. Ovo je energetski ciklus smrti Škorpiona. Kada transformacija nije moguća, oslobađanje postaje neophodno. A to može biti neugodno. Stoga možemo biti nježni prema sebi tijekom ovog procesa i s ljubavlju se brinuti za svoje tijelo i svoje potrebe.

Što pun Mjesec u Škorpionu znači za vaš znak?

atma.hr – 52
Ovan

Pun Mjesec u Škorpionu može pojačati vaše emocije i u prvi plan staviti pitanja vezana uz intimnost i zajedničke resurse.

Vrijeme je da duboko kopate iznutra i suočite se sa svim skrivenim željama ili strahovima.

Bik

Za Bika, pun Mjesec u Škorpionu može istaknuti vaše odnose i partnerstva.

Možda očajnički želite iskusiti bliskost i emocionalnu povezanost s drugima, ali budite svjesni borbe za moć u svojim interakcijama.

Blizanci

Pun Mjesec u Škorpionu trebao bi skrenuti pozornost na vaše dnevne rutine i zdravstvene navike.

Dobar je trenutak da procijenite svoje emocionalno blagostanje i napravite potrebne promjene kako biste podržali svoje stanje uma i vitalnost.

Rak

Ovaj pun Mjesec u Škorpionu može aktivirati vašu kreativnost i samoizražavanje, jer možete osjetiti snažnu potrebu da izrazite svoje emocije na kreativan način.

Također je dobro vrijeme da se povežete sa svojim unutarnjim djetetom i prigrlite radost, kroz umjetnost, glazbu i pripovijedanje.

Lav

Pun Mjesec u Škorpionu može vam rasvijetliti stvari vezane uz dom i obitelj.

Možda ćete se osjećati skloni zaštititi sigurnost i emocionalnu stabilnost u svom domu, što ovo vrijeme čini dobrim za produbljivanje veza s voljenim osobama u sigurnom prostoru.

atma.hr – 52
Djevica

Pun Mjesec u znaku Škorpiona može vam pokrenuti mozak i potaknuti vas da počnete više komunicirati.

Možda ćete biti uključeni u duboke razgovore ili ćete biti privučeni istraživanjem složenih tema – ali ne zaboravite odvojiti vrijeme za introspekciju i samorefleksiju.

Vaga

Možete početi razmišljati o svom novcu.

Može se javiti snažna želja da preuzmete kontrolu nad svojom financijskom situacijom i uskladite je sa svojim vrijednostima – stoga se pripremite na teške razgovore i spoznaje.

Škorpion

Pun Mjesec u Škorpionu je vaše vrijeme da zablistate – na kraju krajeva, to je vaš znak koji preuzima kontrolu nad energijom.

Možda ćete doživjeti pojačane emocije i duboki osjećaj introspekcije, što ovo čini snažnom prilikom za osobnu transformaciju i obnovu.

Strijelac

Možda ćete se osjećati sklonima napraviti korak unatrag i napuniti baterije za vrijeme ovog punog Mjeseca u znaku Škorpiona.

Za Strijelca, to će izazvati čežnju za samoćom i introspekcijom, kao i želju za istraživanjem vaše podsvijesti.

Jarac

Budite spremni na prilike za povezivanje s drugima na dubljoj razini ovog punog Mjeseca.

Možda ćete se osjećati privučeni surađivati s pojedincima koji isto misle ili sudjelovati u grupnim aktivnostima.

atma.hr – 52
Vodenjak

Pun Mjesec u Škorpionu može istaknuti vašu karijeru i javni imidž, što ga čini dobrim vremenom da potvrdite svoj autoritet.

Dobar je trenutak da se usredotočite na dugoročne ciljeve i ambicije.

Ribe

Za Ribe je pun Mjesec u Škorpionu dobro vrijeme za duhovni rast i samootkrivanje.

Možda ćete osjetiti snažnu potrebu da se oslobodite rutine i istražite nepoznati teritorij jer to potiče vaš osjećaj avanture i želju za novim iskustvima.

ATMA/vibrational-astrology/Pripremila: Suzana Dulčić