Ovaj tranzit može biti poziv da identificiramo obrasce razmišljanja i načine viđenja naše stvarnosti koji nas drže zaglavljenima u stagnaciji te da razmislimo o tome kako naša definicija stabilnosti i sigurnosti treba biti nadograđena u ovim vremenima promjena.

atma.hr – 52
15.5.2024. Merkur ulazi u Bika i tu će ostati u Biku do 3.6.2024., pozivajući nas da razmišljamo pragmatično i istražimo praktična rješenja za bilo koji problem s kojim se možemo suočiti.

Merkurov ulazak u Bika posebno je relevantan za one rođene s osobnim položajima u fiksnim znakovima, kao i za Blizance i Djevicu, kojima Merkur vlada. Ovaj tranzit će ih pozvati da budu utemeljeni u svom razmišljanju, prakticiraju jasnu i konciznu komunikaciju i prihvate zdrav razum i praktičnost u svojim procesima donošenja odluka.

Nazvan po mitološkom Glasniku, Merkur je planet povezan s logikom, racionalnim razmišljanjem, induktivnim učenjem, pronicljivošću, komunikacijom, trgovinom i rješavanjem problema. Kada Merkur mijenja znakove, to označava pomak u našoj orijentaciji prema razmišljanju, komuniciranju, učenju, organiziranju naših dana i sagledavanju stvarnosti.

Merkurov tranzit kroz Ovna ponudio nam je priliku da svijet vidimo novim očima i pozvao nas na izravnu, ali taktičnu komunikaciju. Ovaj tranzit, zajedno s retrogradnim ciklusom Merkura i tri konjunkcije Merkura i Kirona, donio je šanse da zacijelimo rane povezane sa samopotvrdom i obnovimo naš odnos s ljutnjom, istovremeno nas potičući da prepoznamo onesposobljavajuće navike koje utječu na način na koji razmišljamo i razgovaramo.

Merkurov ulazak u Bika donijet će više prilika za integraciju uvida koje smo dobili i kako se naša percepcija promijenila dok je Merkur bio u Ovnu. Ovaj tranzit potiče promišljeno donošenje odluka, temeljito razmišljanje i oprezan pristup komunikaciji, za razliku od brzog i impulzivnog stila Merkura u Ovnu. Kako imamo posla s arhetipom Fiksne Zemlje, Merkur u Biku naglašava vrijednost zdravog razuma i drži nas prizemljenima.

Ovaj tranzit nas poziva da prihvatimo pragmatičan i praktičan pristup donošenju odluka, rješavanju problema i prikupljanju podataka. Dok je Merkur u Biku, skloni smo tražiti informacije koje potvrđuju, a ne izazivaju našu postojeću percepciju stvarnosti.

Ovaj tranzit potiče sklonost jasnom, sažetom i jednostavnom jeziku i potiče nas da tražimo opipljive dokaze koji podržavaju naše ideje i planove. Tempo našeg razmišljanja i komunikacije vjerojatno će se značajno usporiti u usporedbi s prethodnim tjednima, jer će nam tijekom ovog tranzita trebati više vremena za obradu informacija i artikulaciju naših misli.

Merkur u Biku podsjeća nas da budemo strpljivi, potiče nas da razmislimo prije nego što progovorimo, nadahnjuje nas da temeljito učimo i da zaista odvojimo vrijeme za slušanje, razmišljanje i razumijevanje kako nešto funkcionira. Ovaj tranzit podržava naše pamćenje, naše planiranje i organizacijske vještine, našu sposobnost da budemo dosljedni u svojim intelektualnim nastojanjima i našu sposobnost da budemo učinkoviti i produktivni u svakodnevnom životu.

atma.hr – 52
Merkur u kvadratu s Plutonom i konjunkcijom s Uranom

Ulaskom Merkura u Bika već sada doživljavamo energiju kvadrata Merkur-Pluton, koji se događa 17. svibnja/maja. Merkur u Biku u kvadratu s Plutonom u Vodenjaku pokazat će kako nas sklonost zadržavanju postojećih mentalnih okvira i načina poimanja života sprječava da se uskladimo s budućnošću i prilagodimo brzini kolektivne evolucije.

Ova konfiguracija ukazuje na tendenciju gravitacije prema opsesivnom stilu razmišljanja i želju da se svemu dođe do dna, otkriju tajne i otkriju skriveni motivi i namjere. Intelektualne borbe za moć i igre uma mogu biti iskrivljeni izraz ove energije.

31.5. Merkur prelazi preko Urana na 24º Bika. Njihova će veza ubrzati naš misaoni proces i pomoći nam da se oslobodimo načina razmišljanja i navika razmišljanja koje nas drže zaglavljenima i stagniramo. Ovaj aspekt podržava našu sposobnost da se uključimo u buduće trendove i budemo nekonvencionalni u prenošenju naših vizija na zemlju.

Otprilike u vrijeme konjunkcije Merkura i Urana, možemo očekivati povećanje mentalnog nemira, intelektualnog dinamizma i vizionarske moći. Ako ne pronađemo izlaze za namjerno kanaliziranje ove energije, mogli bismo je zamijeniti za tjeskobu i raspršenost.

Merkur u sekstilu Saturn i Neptun u Ribama

27.5. Merkur formira sekstil sa Saturnom u Ribama. Ova konfiguracija podržava našu sposobnost da se usredotočimo, organiziramo i strukturiramo svoje dane na način koji služi našim dugoročnim snovima i vizijama. Sekstil Merkur-Saturn potiče sve potrage za učenjem. Otprilike u to vrijeme bit će podržana naša sposobnost pamćenja, pamćenja i integriranja informacija.

27.6. Merkur na kasnim stupnjevima Bika formira sekstil s Neptunom na kasnim stupnjevima Riba. Ovaj aspekt podržava pjesnički i umjetnički izraz i nadahnjuje nas da kreativno i sa suosjećanjem koristimo riječi. Sekstil Merkur-Neptun ukazuje na povećanje naše intuitivne sposobnosti i poziva na empatičan pogled na naša i tuđa iskustva.

atma.hr – 52
Merkur u Biku: Moć fokusa

Dok je Merkur u Biku, skloni smo izbjegavati dramatične promjene mišljenja i skloniji smo očuvanju postojećih mišljenja, navika i obrazaca razmišljanja. Tvrdoglavost i intelektualni otpor prema promjenama, novostima i novim idejama mogu se pojaviti ili pojačati tijekom ovog vremena, budući da je Bik prirodno sklon držati se poznatog i konsolidirati ono što već postoji, što bi moglo usporiti Merkurovu prirodnu znatiželju i želju za učenjem.

Unatoč tome, Merkurov ulazak u Bika podsjeća nas na moć fokusiranja na jednu po jednu stvar, na odvajanje vremena koje nam je potrebno za razmišljanje i razmišljanje prije nego što nešto učinimo, govorimo ili donesemo odluku.

Tijekom nadolazećih dana i tjedana imat ćemo priliku biti bolje strukturirani u našim naporima učenja, poboljšati naše vještine upravljanja vremenom i biti praktičniji u našim komunikacijama. Ovaj tranzit može biti poziv da identificiramo obrasce razmišljanja i načine viđenja naše stvarnosti koji nas drže zaglavljenima u stagnaciji te da razmislimo o tome kako naša definicija stabilnosti i sigurnosti treba biti nadograđena u ovim vremenima promjena.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić