Uvažena tiskovina Activist Post, je izdala tekst o otkrićima Nikole Tesle, za koji smatramo da ga je i te kako vrijedno prevesti i podijeliti s čitateljima, jer se jako malo zna o pravim zaslugama ovog genija i većini Teslinih istraživanja te pritiska koji se na njega stvarao sa svih strana od vrha korporativne Amerike do vladinih agencija i tajnih službi.

atma.hr – 39

„Proći će mnoge generacije dok naša tehnologija ne bude pogonjena energijom koja će biti dostupna u svakoj točci univerzuma, jer je cijeli svemir pun energije.” – Nikola Tesla 1892.

Nikola Tesla i njegov rad konačno počinje privlačiti zasluženu pažnju, o njegovim djelima se počinje ozbiljno debatirati, no na žalost to se događa 70 godina nakon njegove smrti.

Svjetska javnost se pita; Je li on bio stvaran? Je li bio čudak? Jeli on bio dio ranog eksperimenta korporativne i vladine kontrole?

Mi znamo da je on nemilice bio proganjan od strane vrha energetske industrije  njegova doba, poimenice od strane Thomasa Edisona, za kojeg u školi učimo da je bio genije. Teslu je isto tako napadao J. P. Morgan i drugi „velikani industrije“.

Nakon smrti Nikole Tesle 07.01.1943., vlada SAD-a je upala u njegov apartman i laboratoriju zaplijenivši sva njegova znanstvena istraživanja i do dan danas ni jedno od tih istraživanja nije javno objavljeno.

Osim njegovog progona od strane interesa korporativne vlade (koja je tako  u stvari certificirala autentičnost njegovih izuma i otkrića), postoji barem jedan solidan dokaz Teslinog integriteta – pokidao je ugovor s Westinghouseom koji je vrijedio milijarde dolara kako bi spasio njegovu kompaniju to jest kako mu Westinghouse ne bi morao plaćati velike tantijeme za njegove patente.

No pogledajmo što je Nikola Tesla – čovjek koji je umro slomljen i u samoći – u stvari podario svijetu!

Bilo kako bilo, sa zaslugama ili bez njih, on je promijenio lice ove planete na način koji to nije uradio ni jedan čovjek prije i poslije njega.

atma.hr – 39

Naizmjenična struja

Tako je sve počelo, i s tim je otkrićem Tesla podigao mnogo prašine na World Expou 1893. u Chicagou. Nakon toga nastao je otvoreni rat između vizija Edisona i Tesle o tome kako se električan struja treba proizvoditi i distribuirati. Ova podjela se tiče i one o sigurnosti struje: istosmjerna struja koju je zagovarao Edison (koju je podupirao General Electric) se mogla prenositi na velike udaljenosti samo uz velike gubitke i troškove i stvarala je veliko varničenje iz potrebnih konvertera (komutatora). Bez obzira na tu činjenicu Edison i njegove mutikaše su stvorile famu o „opasnostima“ naizmjenične struje koju je zagovarao Tesla. Kao dokaz o pogubnosti Tesline alternative Edison je naizmjeničnom strujom ubijao životinje na javnim prikazima.

No na kraju je Edison svijetu podario električnu stolicu, dok je simultano tome okrivljavao Tesline pokušaje da stvori sigurniju električnu energiju koja će se proizvoditi i distribuirati po manjim troškovima. Tesla je odgovorio prikazom o tome da je naizmjenična struja u potpunosti sigurna tako što je struju prenosio kroz svoje tijelo kako bi upalio žarulju. Ovaj rat između Tesle i Edisona je kulminirao 1893., nakon decenije mutnih poslovnih poteza, ukradenih ideja i poništavanja patenta koje s kojom su Edison i njegova klika pokušali uništiti Teslu i zatrti njegova otkrića.

Unatoč svemu Teslin sustav električnog napajanja je Ameriku prebacio u moderno doba.

Rasvjeta

Naravno da Tesla nije izmislio rasvjetu električnim napajanjem, ali je otkrio kako se svjetlost može najbolje distribuirati i iskoristiti. Tesla je koristio fluorescentna svijetla u svojoj laboratoriji 40  godina prije nego li su ona „industrijski“ patentirana. Nakon World Expoa, Tesla je svijao svoje plinske tube, stvarajući s njima imena poznatih znanstvenika, u stvari stvorio je neonsku reklamu.

Pa ipak, smatramo da su Tesline ovojnice (vjerojatno njegov najkontroverzniji i najuspješniji rad) izum koji je industrija najviše željela zatomiti i spriječiti da se javno koristi, koncept da je Zemlja magnet i da može generirati električnu energiju (elektromagnetizam) koristeći frekvencije kao transmitere. Sve što je za to bilo potrebno je bio primopredajnik – naprava slična radiju.

atma.hr – 39

Radijacija

Elektromagnetska i ionizirajuća radijacija je bila često istraživana krajem IX stoljeća, ali Tesla je ponovno istraživao cijeli spektar u ovom dijelu znanosti. On je istraživao i otkrio sve od Kirlianove fotografije, koja je u stanju zabilježiti energetsko polje oko osoba i stvari (aura), koju danas koristimo u medicinskoj dijagnostici, čijim je istraživanjem Tesla napravio neke od najvažnijih otkrića i patenata i u kojima je Tesla imao centralnu ulogu, do zračenja iz zemlje i minerala.

Na polju istraživanja o radijaciji, Tesla je napravio mnoga otkrića , i sve to zahvaljujući njegovom osobnom vjerovanju da sve što nam treba možemo naći u prirodi oko sebe, samo nam je potrebno shvaćanje i razumijevanje univerzuma u kojem obitavamo, također je smatrao kako moramo koristiti naše umove kako bi stvorili pravu tehnologiju koja bi pomogla ljudima i s kojom bi mogli poboljšati našu percepciju postojanja. (Drugim riječima Tesla je smatrao kako sva znanstvena istraživanja trebaju biti fokusirana na boljitak i napredak ljudskog roda, a ne za stvaranje profita.)

Radio uređaji

Inicijalno se otkriće radio uređaja pripisivalo Gugliermou Marconiju, i većina javnosti je vjerovala kako je on bio stvaratelj radio prijemnika kakve poznajemo danas. Pa ipak, Vrhovni sud je poništio Marconijev patent 1943. godine kada se dokazalo da je Tesla izmislio i koristio radio godinama prije Marconija. Radio signali su samo još jedna komponenta daljinskog upravljanja koje je Tesla demonstrirao na prezentaciji svog broda na daljinsko upravljanje 1897., Tesla je svoje patente za radio primo-predajnike ozakonio te iste godine, broj patenta je US 645576 i US 649621.

No 1904. Ured za patente SAD-a je revizirao svoju odluku i dodijelio prednost Marconiju za stvaranje radija i ozakonio njegov patent, to se vjerojatno dogodilo zato što su Marconija financirali Thomas Edison i Andrew Carnegie. To je također omogućilo vladi SAD-a (i drugima) da izbjegnu plaćanje tantijema za patente koje je izmislio Tesla.

atma.hr – 39

Daljinsko upravljanje: Ovaj izum je nastao kao nastavak istraživanja o radiju. Patent broj 613809 je prvi proizvod s daljinskim upravljanjem, zvan “brod s daljinskim upravljanjem” kojeg je Tesla demonstrirao kako radi 1898.  On je za tu priliku iskoristio par jakih akumulatora; radio signale koji se kontroliraju serijom prekidača, električni motor koji je pokretao brod i seriju svjetla na brodu koja su se napajala iz akumulatora.

Ova tehnologija se nije dugo koristila nakon Tesle, no mi možemo vidjeti kako je ove Tesline ideje iskoristila uglavnom vojska s naumom da stvori daljinski upravljanu vojnu tehnologiju. U Drugom svjetskom ratu, Nijemci su napravili prvi tenk na daljinsko upravljanje, i nakon toga su ovakvi izumi preplavili tržište, naročito u domeni ograničavanja ljudskih sloboda.

Električni motor

Tesla je umnogome unaprijedio električni motor koji je na koncu populariziran u brandu električnog automobila koji nosi njegovo ime. Iako su nam tehničke karakteristike njegova električnog motora izvan mogućnosti naše stranice, dovoljno je reći kako je Tesla izumio električni motor s rotirajućim magnetnim poljem koji je ljudski rod oslobodio naftne industrije iako to mnogi nisu shvatili. Pa ipak njegov izum je pretrpio veliku štetu za vrijeme financijske krize 1930., a još više ratom koji je uslijedio.

Usprkos svemu ovaj je izum promijenio naše vidike i nama je on danas u potpunosti uobičajen i uzimamo ga zdravo za gotovo. Teslin električni motor se nalazi u industrijskim mašinama, kućanskim aparatima, vodenim pumpama, električnim uređajima specijalizirane i široke potrošne, tvrdim diskovima, kompresorima i tako dalje.

atma.hr – 39

Robotika

Teslin napredni znanstveni um ga je doveo na ideju kako sva živa bića pokreću vanjski impulsi. On je izjavio: „Ja sam svakom svojom mišlju i djelom pokazao, i svakodnevno pokazujem, kako sam vrsta automata koji je obdaren mogućnošću pokreta, na koje reagiram kroz  vanjske stimulanse.“ I tako je rođen koncept robota. Pa ipak ostao je prisutan element ljudskosti, jer je sam Tesla rekao da bi ljudske replike (roboti) imali limitacije – na primjer rast i stvaranje potomstva.

Bez obzira na nedostatke ideje, Tesla je svom svojom inteligencijom prihvatio da se nešto tako može napraviti. Njegove vizije povezane za budućnost sadržavale su ideje o inteligentnim automobilima, robotima koji služe ljude i korištenje senzora te automatske sustave.

Laser

Teslino otkriće i izum lasera je jedan od najboljih primjera dobra i zla sklopljenih u umu čovjeka. Laseri su se transformirali u kirurške aplikacije na najbolji mogući način, i zbog njih danas imamo različite vrste digitalnih medija. No taj isti laser se provlači po mnogim djelima znanstvene fantastike od „Star Warsa“ do današnjih sustava obrane lasera koji nisu smrtonosni, koji čak uključuju i laserske puške ali i i fokusirane izboje energije ili „smrtonosne zrake.“ U svakom slučaju ovaj izum ima velike mogućnosti razvoja u oba dva pravca pozitivnom i negativnom.

atma.hr – 39

Bežična komunikacija, bezgranična i besplatna energija

Ova dva pojma su nerazdvojiva, jer su posljednja slamčica elite na vlasti – koja im je korist od energije ako je ne mogu kontrolirati? Besplatna energija? Nikada! J. P. Morgan je navukao Teslu s 150 tisuća dolara da izgradi toranj s kojim je koristio prirodne frekvencije našeg univerzuma kako bi transmitirali podatke, uključujući cijeli spektar informacija kroz slike, audio poruke i tekstovne poruke.

Taj Teslin izum je u stvari prva bežična komunikacija, ali to je usput značilo da je univerzum pun besplatne energije koja se može koristiti u formi svjetske bežične mreže koja bi u isto vrijeme povezivala ljude širom svijeta i dozvoljavala ima da usput skupljaju energiju oko sebe. Teslina esencijalna ideja je da je univerzum prožet energijom i bitovima informacija te da ih jedino trebamo znati koristiti.

Nikola Tesla je imao životni plan da osigura besplatni protok informacija i energije svakoj osobi na planeti. No mi znamo kako je ta stvar završila, točnije kakva je trenutačna situacija. (Energija je sve skuplja i skuplja, i mi je moramo plaćati)

Tesla je najvjerojatnije imao još na tisuće ideja i patenata koje su ostale neobjavljene. Ako pogledamo stotine njegovih patenata, oni pokazuju samo djelić njegova genija i mogućnosti koje nam je on mogao ponuditi.

matrixworld.hr

54 VEDSKA MATEMATIKA

banner za knjige vedska matematika