Foto: unsplash.com

Ukoliko prema nekome u svom okruženju osjećamo stalnu nervozu, ljutnju bijes, vrlo je važno shvatiti da to remeti samo NAS, a ne osobu koja nas nervira.

atma.hr – 52
Svima nam se ponekad dogodi da nas druga osoba nervira, da imamo konflikt koji je za nas stresan. Ukoliko se to dogodi povremeno, nema razloga za brigu.

Ali ako slične okolnosti opsjedaju našu svakodnevicu, vrijeme je da razmislimo kako riješiti problem i sačuvati svoje psiho-fizičko zdravlje.

Milica Stojiljković, autor programa “Lijepo mi je” nam otkriva kako se osloboditi konflikta s drugim ljudima bez posljedica po naše zdravlje i kako promijeniti fokus svojih misli i osjećaje u samo tridesetak sekundi.

1. Promijenimo fokus svojih misli, trenutno

Ukoliko prema nekome u svom okruženju osjećamo stalnu nervozu, ljutnju bijes, vrlo je važno shvatiti da to remeti samo nas, a ne osobu koja nas nervira. Zato je korisno, svaki put, kada imamo ovakve osjećaje, odmah promijeniti fokus svojih misli, s negativnih na pozitivne i afirmativne.

Predlažem da, u trenutku kada vas netko iznervira, zatvorite oči i udahnete i izdahnete dva do tri puta, nasmiješite se i izgovorite u sebi:

“Osjećam se mirno i sigurno.”

Ovu rečenicu možete u sebi ponoviti nekoliko puta, kako biste promijenili fokus svojih misli, naglašava Milica Stojiljković.

atma.hr – 52
2. Vrlo je važno da i osjećaji prate promjenu fokusa

Kako biste zaista mogli osjetiti promjenu u sebi, vrlo je važno da osjetite emociju koja će pratiti afirmativnu misao. Ovo je proces koji dovodi do dobrih rezultata svakodnevnom vježbom. Zato budite uporni, jer ćete poslije kraćeg vremena osjetit ćete koliko se manje nervirate i koliko ste tolerantniji prema razlikama među ljudima.

Kada promijenite fokus misli, izgovorite u sebi:

“Prihvaćam sebe. Opraštam sebi i drugima.”

Ova rečenica djeluje mnogo moćnije nego što, možda, sada u to možete povjerovati. Zašto? Često je ono što nas kod drugih nervira, zapravo naše nezadovoljstvo sobom. Onim dijelom nas koji se nervira što ga drugi remete.

Zato je ključ u prihvaćanju – sebe, takvih kakvi jesmo i u oproštaju – jer nas to oslobađa tjeskobe koju ljutnja čuva u našim životima.

atma.hr – 52
3. Ključni rezultat donosi – osvještavanje

Prethodna dva koraka možete uvijek primjenjivati, u svakoj situaciji u kojoj osjetite nelagodu izazvanu odnosom s drugom osobom. Poslije nekoliko puta, primijetit ćete da više ne reagirate tako burno i da naprosto stres ne ovladava vašim bićem.

No, da bi zaista mogli trajnije osloboditi se stresa i nelagode na koje nailazite u odnosima s drugim ljudima, neophodno je raditi na promijeni svoje svijesti.

To znači da je potrebno osvijestiti zbog čega se osjećate loše i na čemu u sebi bi trebalo raditi, tako da taj problem trajno riješite.

Kada svakog dana budete vježbali kako se umiriti, kada budete promatrali svoje misli i osjećaje i meditirali, shvatit ćete da mir i harmonija prevladavaju u vama.

To ne znači da se baš nikada nećete iznervirati i poremetiti svoju harmoniju, ali ćete se svakako za znatno kraće vrijeme moći vratiti u “normalu” u odnosu na razdoblje kada niste meditirali.

Zato svakodnevno možete sjesti mirno, na neko tiho mjesto i izgovoriti u sebi ili pomisliti:

“Molim da mi se eliminiraju svi uzroci stresa.”

Ostanite tako tri do pet minuta i dopustite svojoj energiji da se kreće onako kako je za vas najoptimalnije.

lovesensa