Konvencionalni proizvodi za čišćenje mogu se činiti kao vrlo povoljni, ali odat ćemo vam malu tajnu: čišćenje netoksičnim sredstvima za čišćenje je jeftinije, jednostavnije i mnogo zdravije. Donosimo vam pet prirodnih sredstava za čišćenje kojima možete očistiti gotovo sve.

Soda bikarbona

Soda bikarbona neutralizira neugodne mirise te je odlična za čišćenje sudopera, kade, pećnice i radnih površina. Pospite je po tepihu prije usisavanja. Uspite je u kantu za smeće prije ubacivanja kese (možete je usuti i u kesu). Za osvježenje i odmašćivanje odvoda, u odvod naspite pola šalice sode bikarbone pa jednu šalicu alkoholnog octa – nakon petnaest minuta isperite vrelom vodom. Za “nježno ribanje” pomiješajte jednake količine sode bikarbone i tekućeg sapuna.

Sok od limuna

Možete ga koristiti za čišćenje masnoća, poliranje metala i posvjetljavanje mrlja. Da bi vam bijelo rublje bilo što čistije i svjetlije, u ciklusu ispiranja dodajte 150 ml svježe iscijeđenog soka od limuna. Za čišćenje mrlja s posuđa i površina od bakra, mesinga, bronce i aluminija, zahvaćeno područje istrljajte s pola limuna na koji ste posuli sodu bikarbonu.

Natrijum karbonat

Snažniji rođak sode bikarbone, koji se često naziva samo soda, natrijum karbonat možete pronaći u svim bolje opskrbljenim poljoprivrednim apotekama. Njegova upotreba zahtijeva korištenje rukavica i više ispiranja pa ga čuvajte za ekstra tvrdokorne mrlje. Za čišćenje pećnice, napravite pastu od 1/4 šalice sode bikarbone, 1/4 šalice natrijum karbonata i vode. Pastu nanesite i ostavite da prenoći. Ujutro isperite i prebrišite. Kako biste pojačali snagu deterdženta za pranje rublja, dodajte mu pola šalice natrijum karbonata.

Ocat

Alkoholni ocat odlično je višenamjensko sredstvo za čišćenje koje dezinficira, izvlači prljavštinu iz drvenih površina i rastvara kamenac. Također, ono je odlično i za pranje prozora. U ciklusu ispiranja stroja za pranje rublja uspite 1/4 šalice alkoholnog octa kako biste eliminirali sve zaostatke deterdženta za pranje rublja. Ako spomenutoj količini octa dodate par kapi esencijalnog ulja, dobit ćete fantastičan omekšivač.
Boraks

Odlično sredstvo za uklanjanje plijesni i buđi. Kako biste najlakše očistili toalet, u wc školjku naspite 200 grama boraksa prije spavanja – ujutro istrljajte i isperite. Možete ga koristiti za čišćenje svih površina koje čistite natrijum karbonatom. Napomena: boraks može biti otrovan ukoliko se proguta pa ga držite van dosega djece.

Autor: minimagazin.info