atma.hr – 52
Konvencionalni proizvodi za čišćenje mogu se činiti kao vrlo povoljni, ali odat ćemo vam malu tajnu: čišćenje netoksičnim sredstvima za čišćenje je jeftinije, jednostavnije i mnogo zdravije. Donosimo vam pet prirodnih sredstava za čišćenje kojima možete očistiti gotovo sve.

Soda bikarbona

Soda bikarbona neutralizira neugodne mirise te je odlična za čišćenje sudopera, kade, pećnice i radnih površina. Pospite je po tepihu prije usisavanja. Uspite je u kantu za smeće prije ubacivanja kese (možete je usuti i u kesu). Za osvježenje i odmašćivanje odvoda, u odvod naspite pola šalice sode bikarbone pa jednu šalicu alkoholnog octa – nakon petnaest minuta isperite vrelom vodom. Za “nježno ribanje” pomiješajte jednake količine sode bikarbone i tekućeg sapuna.

Sok od limuna

Možete ga koristiti za čišćenje masnoća, poliranje metala i posvjetljavanje mrlja. Da bi vam bijelo rublje bilo što čistije i svjetlije, u ciklusu ispiranja dodajte 150 ml svježe iscijeđenog soka od limuna. Za čišćenje mrlja s posuđa i površina od bakra, mesinga, bronce i aluminija, zahvaćeno područje istrljajte s pola limuna na koji ste posuli sodu bikarbonu.

Natrijum karbonat

Snažniji rođak sode bikarbone, koji se često naziva samo soda, natrijum karbonat možete pronaći u svim bolje opskrbljenim poljoprivrednim apotekama. Njegova upotreba zahtijeva korištenje rukavica i više ispiranja pa ga čuvajte za ekstra tvrdokorne mrlje. Za čišćenje pećnice, napravite pastu od 1/4 šalice sode bikarbone, 1/4 šalice natrijum karbonata i vode. Pastu nanesite i ostavite da prenoći. Ujutro isperite i prebrišite. Kako biste pojačali snagu deterdženta za pranje rublja, dodajte mu pola šalice natrijum karbonata.

Ocat

Alkoholni ocat odlično je višenamjensko sredstvo za čišćenje koje dezinficira, izvlači prljavštinu iz drvenih površina i rastvara kamenac. Također, ono je odlično i za pranje prozora. U ciklusu ispiranja stroja za pranje rublja uspite 1/4 šalice alkoholnog octa kako biste eliminirali sve zaostatke deterdženta za pranje rublja. Ako spomenutoj količini octa dodate par kapi esencijalnog ulja, dobit ćete fantastičan omekšivač.

atma.hr – 52
Boraks

Odlično sredstvo za uklanjanje plijesni i buđi. Kako biste najlakše očistili toalet, u wc školjku naspite 200 grama boraksa prije spavanja – ujutro istrljajte i isperite. Možete ga koristiti za čišćenje svih površina koje čistite natrijum karbonatom. Napomena: boraks može biti otrovan ukoliko se proguta pa ga držite van dosega djece.

Autor: minimagazin.info