atma.hr – 52
Postoje mnogobrojne situacije u kojima može biti prilično teško nekome ne “odgovoriti”. Ipak, u napetim, problematičnim okolnostima nema baš mnogo smisla da odgovarate odnosno da impulsivno reagirate. Potreban je trenutak ili dva da razmislite o tome da li vaša trenutna reakcija, ukoliko je ispoljite, situaciju poboljšava ili pogoršava.

U sljedećih pet slučajeva najbolje bi bilo da ne reagirate (barem ne odmah) na pravokacije, unatoč iskušenju da to učinite. Ne odgovarajte drugoj osobi ako:

atma.hr – 52
1. Ako će to uvrijediti nekoga, bez ikakve realne mogućnosti rješavanja situacije ili poboljšanja odnosa.

Možda vam je iskreno stalo do te osobe ili vam je dati odnos vrlo bitan (pragmatično ili na drugi način). Neki ljudi su ljubazni, odani i velika podrška, ali se mogu i vrlo brzo uvrijediti i burno reagirati na kritike.

2. Ako će to povrijediti nečija osjećanja.

Ukoliko želite reagirati na način koji je taktičan, sigurno ne želite samovoljno komentirati kada neka druga osoba ima, recimo, dan “kada joj frizura ne valja”. Čak iako osoba konkretno zatraži mišljenje o njenoj frizuri, bilo bi dobro da ublažite odgovor i da se fokusirate na “dijelove” izgleda koji su prikladniji / zgodniji / privlačniji te da joj suptilno date do znanja da danas nije njen dan, bar što se tiče frizure.

atma.hr – 52
3. Ako će vas to učiniti da izgledate obrambeno, uskogrudno ili zajedljivo.

Ako vam netko nudi konstruktivnu kritiku, može biti vrlo važno da ego ostavite po strani i svjesno ocijenite legitimitet točke gledišta te osobe. U takvim slučajevima, bolje je ne reći ništa, pažljivo slušati i tek onda dati odgovor (ako uopće).

4. Ako će to samo dodatno pojačati nečiji bijes.

Kada je netko suviše “raspaljen” da bi racionalno slušao ono što imate reći, tada je i beskorisno da bilo što kažete. Svi odgovori će vjerojatno biti preuranjeni i služit će samo da bi se stvari pogoršale, jer će vjerojatno biti doživljeni kao prekidanje ili kao da ne slušate pažljivo. U takvim slučajevima bitno je posvetiti svu pažnju sugovorniku i dati mu “slobode” da se u potpunosti izrazi. Tek tada sugovornik može biti otvoren da sasluša i vašu točku gledišta.

5. Ako će to samo dodatno pojačati vaš bijes.

Ako slijedite svoj impuls i napadnete osobu koja vas je uznemirila, to će samo pogoršati stvari. Emocije, ne samo bijes već i anksioznost i depresija, najbolje je “držati” na umjerenoj razini. Kada se one počnu zaista izražavati, vaš sud može biti ozbiljno ugrožen te možete reagirati na način zbog kojeg ćete kasnije (vrlo vjerojatno) zažaliti.

Autor: minimagazin.info