atma.hr – 52
Šećer, sol, riža

Ako već koristite šećer, onda je bolje da se opredijelite za njegovu smeđu varijantu. Kako bi smeđi šećer uvijek bio mekan i vlažan, u posudu u kojoj ga držite ubacite jabuku ili komadić kruha. Kako bi ostao svjež, možete ga držati i u hladnjaku. Što se tiče soli, kako biste spriječili njeno stvrdnjavanje, u nju ubacite par zrna riže. Pored toga, u rižu uvijek možete ubaciti lovorov list te ćete na taj način spriječiti pojavu buba u njoj. Isti trik možete primijeniti kod tjestenine i brašna.

Sir

Tvrdi sirevi koji su omotani voskom vrlo se brzo stvrdnjavaju (nakon što uklonite voštani omotač). Da biste to spriječili, sve što trebate uraditi je da sir premažete slojem maslaca. Sir se neće stvrdnuti i zadržati će svoj ukus. Mekane sireve možete držati u zamrzivaču, ako vam je nešto od njih ostalo nakon obroka. Potrebno je da ih samo čvrsto zamotate i ubacite u hladnjak 24 sata prije serviranja.

Povrće

Održavanje svježine povrća može biti izuzetno težak posao. Srećom, postoji par malih tajni koje vam mogu pomoći u tome. Primjera radi, ako povrće držite u ladicama u hladnjaku, na dno ladice stavite papirne ubruse, jer će oni pokupiti vlagu zbog koje povrće gubi svoju svježinu. Takođe, umotajte svježe šampinjone ili gljive u papirne ubruse i slobodno ih ubacite u hladnjak. Ako, uprkos najboljim naporima, vaša mrkva, celer, rotkvice i drugo povrće postaje smežurano, izrežite svježi krumprir, ubacite ga u ledenu vodu i nakon toga ubacite povrće. Ono će u tren oka ponovo postati hrskavo i ukusno.

Med

Vjerovatno ste imali slučaj kada vam se med kristalizirao. Ako već niste znali, med nije kvarljiv te nema potrebe da ga bacate. Ukoliko se med kristaliira, a vi ga volite u tekućem stanju, staklenku s medom ubacite u vrelu vodu na nekoliko minuta (postupak ćete možda morati ponavljati nekoliko puta uzastopno). Izmiješajte med nakon što ga izvadite iz vode.

Sok od limuna

Svježi sok od limuna je mnogo bolja i zdravija varijanta od kupovnog soka. Ali, što kada vam je potrebno sasvim malo soka od limuna? Da ne biste sjekli limun (i eventualno ga bacili) dovoljno je da ga “probušite” i iscijedite taman onoliko soka koliko vam treba. Jednostavno, zar ne?

Začinsko bilje

Ako volite začinsko bilje, ali nikada nemate priliku da ga iskoristite prije nego uvene, nema potrebe za očajavanjem. Dovoljno je da ga zaledite! Sve što je potrebno uraditi je da dobro operete začinsko bilje, stavite ga u vrećice za zamrzivač i ubacite u zamrzivač. Ono će ostati u fantastičnom stanju čak i nekoliko mjeseci, lako ga je isjeckati, a vi ćete ga uvijek imati pri ruci.

atma.hr – 52
Autor: minimagazin.info