Nemojte imati grižnju savjesti – popodnevni kratki drijemež je fantastičan za vaše zdravlje! Čak se može reći da je takvo drijemanje, osim za povrat energije i zdravlje mozga, podjednako efikasno kao i lijekovi kada je u pitanju zdravlje srca i snižavanje krvnog tlaka.

atma.hr – 78
Prema jednom istraživanju, djeca koja ne odspavaju barem malo u popodnevnim satima, manje su sretna, više tjeskobna te su pokazala manje vještina u rješavanju problema, a slično se pokazalo i kod odraslih. Istraživači s Berkeleya, s druge strane, dokazali su kako drijemanje može itekako povećati sposobnost učenja i pamćenja.

Stručnjaci ističu kako je najbolje vrijeme za drijemež između 13 i 16 sati, jer to neće poremetiti noćni san.

Prema brojnim istraživanjima, do sat vremena drijemanja tijekom ranijeg popodneva smanjuje krvni tlak u prosjeku za pet stupnjeva, što ima slične efekte kao uzimanje lijekova ili izbacivanje soli iz prehrane.

Također, popodnevno drijemanje može značajno smanjiti rizik od srčanog udara.

Tim grčkih doktora iz Opće bolnice u Vouli pratili su 212 osoba sa prosječnim sistoličkim krvnim tlakom od 130mm / HG, za koji se smatra da je na granici nezdravog.

atma.hr – 39

Jedan od istraživača, Dr Manolis Kalistratos je rekao sljedeće: “Izgleda da popodnevno kratko spavanje snižava razinu krvnog tlaka u istom opsegu kao i neke druge promjene u načinu života.”

Na primjer, smanjen unos soli i alkohola može dovesti do smanjenja razine krvnog tlaka za 3 do 5 mm / Hg.

“Ovi nalazi su važni jer pad krvnog tlaka od samo 2 mm / Hg može smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema kao što je srčani udar do 10%. Drijemanje se može lako uključiti u dnevnu rutinu (ako to radne obaveze dozvoljavaju), i ne košta baš ništa.

On još dodaje: “Mi očigledno ne želimo poticati ljude da spavaju satima tijekom dana, ali s druge strane, oni se ne bi trebali osjećati krivim ako mogu malo odspavati, s obzirom na sve potencijalne zdravstvene koristi koje od jednog kratkog popodnevnog drijemeža imaju.

Iako su obije grupe primale isti broj lijekova i krvni tlak je bio dobro kontroliran, još uvijek je došlo do značajnog smanjenja krvnog tlaka među onima koji su malo odspavali u toku dana”, zaključuje dr Kalistratos.

Živjela nam popodnevna siesta 🙂

Stil.kurir

atma.hr – 78