Foto: pixabay.com


Widget not in any sidebars

Saturn ili Sjena često se zanemaruju u duhovnom napretku, a ona je najvažnija jer će on biti spriječen upravo zbog nje. U starim duhovnim tradicijama to su zvali duhovna noć, kod Buddhe i Isusa, to su bila iskušenja prije prosvjetljenja.

U našem suvremenom životu Sjena je potpuno drugačija, ona nas u današnje vrijeme može čak poticati na duhovnost.

Recimo, mafijaš može sanjati svoju Sjenu tako da ga ona poziva na moral, dok ispravni čovjek može sanjati Sjenu na način da radi nešto čega se na javi srami. Stoga, Sjena je uvijek ona suprotnost koju ne želimo vidjeti u sebi. Kako to možemo objasniti?

Sjena donosi ravnotežu, a možemo je usporediti s prispodobom iz evanđelja o trnu i balvanu. U indijskoj mitologiji možemo Sjenu usporediti s pričom u kojoj je Shiva proveo sedam godina na dnu jezera meditirajući, misleći da će tako izbjeći Saturnovo djelovanje.

Shani ili Saturn mu je odgovorio da ga nije izbjegao već da je zbog njega sedam godina meditirao.  Mitovi su ustvari duboke priče naše unutrašnjosti koje još žive ili kako bi Jung rekao te priče žive u našem kolektivnom nesvjesnom i svaki čovjek sanja te mitove bio on ateista ili racionalista.

Sjena ili Saturn u jyotishu se može nalaziti u svih dvanaest znakova o čemu više govorim u svojoj knjizi Jyotish i djelovanje Shanija, ali ovdje ćemo se baviti jednostavnijom i praktičnijom pričom o Sjeni.

Pokušajte popisati emocije koje vas nerviraju i vidjeti kao dio sebe, zatim ih pokušajte zavoljeti i prihvaćati tj. otkriti kakve vam te emocije darove donose. Kada to uspijete biti ćete spremni odbaciti obrambeni stav i prihvatiti te emocije kao dio sebe.

Smisao se ne krije u tome da odbacujemo dijelove sebe koje ne volimo i projiciramo ih u druge, nego da otkrivamo ono pozitivno što se krije u njima i na taj način stvaramo bogatstvo u sebi. No, što bi to bilo u realnosti?

atma.hr – 39

Recimo, ljuti ste na nekog političara, vi mislite da ste ljuti na njega, ali ustvari taj političar nosi neku karakteristiku koju imate u sebi i koju pokušavate vidjeti u drugom.

Da, vi imate tu karakteristiku ali ne možda tako jako izraženu, već se ona pojavljuje u vašem, možebitnom partnerskom odnosu a da toga niste svjesni.

Možda se zaljubljujete u osobu koja vas ostavlja, a vi ustvari ne vidite da imate strah od zbližavanja tj. vaša Sjena se pojavljuje na taj način. Dakle, postoje različite manifestacije Sjene, ali ona se uvijek nalazi u svemu onome što zovemo negativnim oko sebe.

Sjena ima mnogo lica, a ovdje sam pokušao iznijeti ono osnovno značenje. Najvažnije je znati da vam Sjena može pomoći u svakodnevnom životu.

atma.hr – 39

Kada odbacite Sjenu radi uspjeha u jednom trenutku života ona će vam se vratiti na način da će srušiti vaš posao i onda ćete se morati suočiti upravo s onim emocijama i dijelovima sebe koje niste htjeli prihvatiti.

O Sjeni postoji jako malo zapisa, ali ponovnim otkrivanjem alkemije, jyotisha i Jungove psihoterapije, ponovno možemo učiti o duhovnosti na jedan drugačiji i puno zreliji pristup koji otkriva mnoge mogućnosti razvoja osobnosti. Zašto ne pokušati!?

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

Imaš pitanje ili problem?
Nazovi ATMA savjetnike!


Widget not in any sidebars

Widget not in any sidebars

Ultra jaki kurkumin!

Sangreen, 500 mg, BCM-95

mini

Ultra strong kurkumin BCM-95 učinkovitiji je u djelovanju na neurodegenerativne bolesti mozga, gastrointetinalne i dijabetičke tegobe u odnosu na sve druge proizvode od kurkume!

Bioraspoloživost i apsorpcija povećani su za 10 puta u odnosu kurkumu i 7 puta u odnosu na standardni kurkumin. Kurkumin BCM-95 jedini ekstrakt kurkume na svjetskom tržištu kojemu je FDA odobrila patent za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020).

Namjena: Alzheimerova bolest, reumatoidni artritis, depresija i stres podrška u liječenju karcinoma, zdravlje jetre, gastritis, dijabetes II

Pakiranje: 60 kapsula (vegan) x 500 mg / Doziranje: 1-2 kapsule dnevno nakon obroka

Cijena: 239 kn

Prethodna objavaDa mi je ova pamet, a one godine: 20 stvari koje bih rado rekla mlađoj sebi
Slijedeća objavaDuhovnost se skriva u malom, a većina je traži u velikim idejama
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.