Prije nekoliko godina, započela sam jedno moje predavanje o smislu života riječima: – „Je li nam već dovoljno teško?“. Nitko me nije razumio. Nikakva reakcija publike. Očito nam tada nije još bilo dovoljno teško. Mislim da je to bilo 2005. ili 2006. godine. Mjesto radnje je bilo i ostalo isto – grad Split.


Widget not in any sidebars

Ako započnem sada ovu moju kolumnu istim tim riječima: – „Je li nam već dovoljno teško?“, mislim da bi ovaj put moglo biti više onih koji će me razumjeti. Dakle, JE LI NAM VEĆ DOVOLJNO TEŠKO? Jesmo li napokon stigli do točke u kojoj smo spremni postaviti si ona prava pitanja, jedina vrijedna odgovora, a koja će nas povesti NA JEDINO PRAVO PUTOVANJE zaista vrijedno truda – ono kojim stižemo do same točke stvaranja, iza zastora ovih već tako izlizanih kulisa ‘stvarnosti oko nas’? Jesmo li već spremni? Je li nam već dovoljno teško? Je li nam dosadilo dovoljno pa da se odvažimo krenuti u ono nama zaista nepoznato i do sada nedoživljeno, u bitku koju su naizgled izgubili svi filozofi koji su do sada razbijali glavu pitanjima o smislu života, bitku, nebitku i ostalim tričarijama?

Pitam vas zaista ozbiljno. Svakoga pojedinačno. O zbroju svih vaših unutarnjih odgovora na ova pitanja ovisit će ishod ove naše zajedničke bitke sa smislom postojanja, i stvaranje novog i drugačijeg svijeta oko nas. Nemojte se zavarati: ovo nije politička kolumna. Mene ne zanima tko je na vlasti. Ja znam da će se u onom trenutku kada većina nas odluči iskreirati novu stvarnost pojaviti i posve novi političari, i to oni koji će učiniti stvarnom našu novu unutarnju viziju. Sve stvaranje kreće iznutra prema vani. U ovom slučaju u našim mislima i u našim srcima, ako je u vama (i vama, i vama, i vama…) još ostalo dovoljno razuma i dovoljno ljubavi. Pretpostavit ću da je, iako to u ovom trenutku i nije baš vidljivo, recimo da je sve još uvijek dobro skriveno i da samo čeka svoj trenutak da zablista. Pa, taj trenutak je došao. On se dešava upravo sada. I nova stvarnost se kreira upravo sada. Ovdje. 2013. Split. Planeta Zemlja.

Slobodni ste da se pridružite u stvaranju novoga svijeta. Onoga koji će vrijediti i kojega će biti lijepo živjeti.

A zašto sam se baš ja uhvatila ovog zadatka, pisanja kolumne o stvaranju novoga svijeta? Valjda zato jer sam imala sam tu sreću da mi je život odgovorio na sva moja pitanja o smislu života, o prirodi svemira, prirodi ljudskih bića, ljubavi. Možda baš meni zato jer su mene ta pitanja dugo i jako mučila, od kada znam za sebe. Od kada sam dobila moje odgovore, prenosim ih dalje onima koje to zanima na sve načine kojih sam se do sada dosjetila: putem mojih knjiga, poezije, umjetničkih slika, animiranog filma, predavanjima…
Na vama je samo da se zavalite, čitate – i stvarate novi svijet. Jedini uvjet je taj da i sami budete spremni na promjene. Jer svaka promjena uvijek počinje od nas samih.

Kaja Šegvić (iz knjige Stvaranje Novog Svijeta)

Knjigu možete besplatno preuzeti/pročitati klikom na donji gumb:

Preuzmi knjigu


Widget not in any sidebars