Foto: pixabay.com

Ova pjesma nije snimljena tek tako, već uz suradnju terapeuta koji imaju iskustva sa ‘zvučnom terapijom’. Kreirali su dobitnu formulu za harmonije, ritmove i melodije koje su postigli gitarom, klavirom, elektronskim sampleovima i zvukovima iz prirode.

atma.hr – 52
U studiji koja može doći kao izazov za umjetnike kao što su Yanni i Enya, skupina britanskih znanstvenika su u žestokoj glazbenoj konkurenciji klinički utvrdili najopuštajuću pjesmu. Osmominutna pjesma „Weightless“ ili „Bestežinska“, britanske skupine „Marconi Union“ izaziva usporavanje otkucaja srca, smanjuje krvni tlak, snižava razinu stres hormona kortizola, pomaže pri uspavljivanju – ali se isto tako nikako ne preporuča za slušanje pri vožnji.

Ova pjesma nije snimljena tek tako, već uz suradnju terapeuta koji imaju iskustva sa ‘zvučnom terapijom’ i kreirali su dobitnu formulu za harmonije, ritmove i melodije koje su postigli gitarom, klavirom, elektronskim sampleovima i zvukovima iz prirode. Za eksperiment, pjesmu su pustili na slušanje u prostoriji s 40 žena koje su bile spojene svakojakim senzorima i dali im da slažu slagalice uz razne pjesme.

Znanstvenici su pjesmu opisali kao “još više opuštajuću nego masaža, šetnja ili šalica čaja”. Pjesma je 11% više opuštajuća od ostalih pjesama koje su joj bile u konkurenciji.

atma.hr – 52
Lyz Cooper, osnivač Britanske akademije za terapiju zvukom, radio je s bendom Marconi Union pri stvaranju ove pjesme, koju je opisao kao “idealnu za opuštanje na kraju napornog dana”. Izjavio je: “Pjesma ima mnogo glazbenih načela koja su pokazala da pojedinačno imaju umirujući učinak.

Harmonijski intervali su odabrani kako bi stvarali osjećaj euforije i udobnosti. Ne postoji ponavljajuća melodija koja čini da se vaš mozak u potpunosti isključi jer više ne pokušava predvidjeti što dolazi sljedeće.”

Dr. David Lewis-Hodgson, jedan od znanstvenika koji su pomogli provesti studiju, čak je otišao toliko daleko da upozori: “Savjetujem da ne vozite dok slušate ovu pjesmu jer bi to moglo biti opasno.”

Opustite se i uživajte u zvuku “Weightless”…