1949. godine pojavilo se ime Brune Groeninga u svjetlu javnosti. O njemu su izvještavali štampa, radio i tjedne novosti. Mjesecima su događaji oko ovog “Čudotvornog doktora”, kako su ga uskoro nazvali, bili u središtu pozornosti tek osnovane mlade Republike Njemačke.

O slučaju Brune Groeninga bio je snimljen dugometražni film, ovaj fenomen je istraživala komisija sačinjena od vrhunskih znanstvenika, a o njemu se raspravljalo u i najvišim organima i državne uprave. Ministar rada i socijalne skrbi Sjeverno – Rajnske pokrajine Westfalije, dao je tajno pratiti Brunu Groeninga zbog prekršaja “lječiteljskog” zakona.

S druge strane, predsjednik vlade pokrajine Bayern zastupao je mišljenje, da se ne smije dozvoliti, da se jedna takva “izuzetna osoba” kao Groening zaustavi i utopi u paragrafima. Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrajine Bayern označilo je njegovo djelovanje kao “slobodno djelovanje ljubavi”.

U svim društvenim slojevima se često i kontroverzno razgovaralo o slučaju Brune Groeninga. Emocionalni naboji su rasli. Duhovnjaci, liječnici, novinari, pravnici, polititičari i psiholozi, svi su govorili o Bruni Groeningu. Njegova čudotvorna iscjeljenja su bila za jedne milosrdni poklon jedne više sile, a za druge šarlatanstvo.

Ipak istinitost iscjeljenja je dokazana medicinskim istraživanjima.

Bruno Groening je bio običan radnik. Rođen je u Gdansku 1906. a emigrirao je u Zapadnu Njemačku nakon drugog svjetskog rata kada se kao izbjeglica vratio u domovinu. Živio je radeći različite poslove, bio je tesar, lučki i tvornički radnik, poštar i elektro-monter slabe struje. Iznenada se pojavio u središtu javnog interesovanja. Vijesti o njegovim čudotvornim iscjeljenjima širile su se cijelim svijetom. Iz svih zemalja dolazili su bolesnici, stizala su pisma sa molbama za pomoć i razne druge ponude. Desetci tisuća tražitelja pomoći hodočastili su tražeći pomoć. Revolucija u medicini je sebi krčila put.


Widget not in any sidebars

Ipak i sile koje su ga željele uništiti širile su svoje djelovanje. Utjecajni liječnici, pravnici i bivši suradnici svrstavali su u službu onih, koji su htjeli prekinuti djelovanje Brune Groeninga. Slijedile su zabrane djelovanja, a započeli su i sudski procesi. Sva nastojanja skrenuti njegovo djelovanje u uredan tok nisu uspijevala. Jedni su pružali otpor koristeći mjerodavne društvene snage, dok su drugi koristili slabost ili pohlepu za novcem njegovih suradnika.

Kada je Bruno Groening umro u siječnju 1959. u Parizu, posljednji sudski proces protiv njega bio je u punom zamahu. Proces je obustavljen a konačna presuda nije izrečena. Mnogo pitanja je još ostalo otvoreno.

U čemu je njegova moć?

zeit09he-00
Bruno Groening

Većina doživljava nevjerovatne životne preokrete i iscjeljenja; slijepi ponovo vide, gluhi čuju, ustaju iz kolica, ganuto mnoštvo slavi Boga pjesmom.

A šta je Bruno Groening radio?

Držao ju govore o potrebi preokreta u životu, o vjeri u dobro i u Boga kao najvećeg liječnika. Nije dodirivao ljude, nije davao dijagnoze niti govorio protiv liječnika i liječenja, niti je išta uvjetovao i naplaćivao, a ipak je doživio progon od vlasti koja se bojala masovnih okupljanja i liječnika koji su se bojali konkurencije.

Govorio je i o postojanju jedne više sile (snage) koju je nazvao Božja, sveta snaga koja se nalazi svuda oko nas i koju možemo svjesno primati i tako puniti ispražnjene tjelesne i duševne baterije i na taj način doživjeti pomoć i iscjeljenje.

Isto tako je govorio da ako mu zabrane djelovati, što se i dogodilo, da će iznutra sagorjeti jer mu te božanske snage pritiču u ogromnim količinama i on ih mora proslijeđivati.

1959 on je napustio ovaj svijet, ali unaprijed je obećao da i kada njega ne bude i dalje će pomagati onome tko ga to zatraži. To nije najozbiljnije shvaćeno u krugu njegovih najbližih suradnika pa su se tako poslije njegovog odlaska većina razišli.

Međutim gđa Grete Heusler koja je i sama doživjela iscjeljenje od 3 neizlječive bolesti je primijetila da kada svojim bližnjim i prijateljima priča o svojim iskustvima sa Brunom Groeningom, oni doživljavaju iscjeljenja. Tako su se 1979. ponovo počele osnivati zajednice diljem Njemačke i Austrije, a kasnije se “Krug prijatelja Bruna Groeninga” počeo širiti preko cijelog svijeta.

atma.hr – 52
Danas je to jedna od većih organizacija za duhovno iscjeljenje na svijetu i prisutna je na svim kontinentima u preko 100 zemalja.

Iscjeljenja se događaju i danas kao i za života Bruna Groeninga pomoću njegovog učenja koje nam je ostavio u nasljeđe.”Krug prijatelja Bruna Groeninga” djeluje i u svim zemljma bivše Jugoslavije u svim većim gradovima i u većini manjih mjesta također. Zajednice su otvorene za sve ljude, religije i svjetonazore, sav rad je besplatan, a djeluje se isključivo po slobodnoj volji iz ljubavi prema bližnjem. Pomoć može biti postignuta na svim životnim područjima; od zdravlja, međuljudskih odnosa i posla do samospoznaje.

Gordan Marasović
www.bruno-groening.org