Tijekom procvata civilizacije Azteka, njihova normalna dnevna prehrana uglavnom se sastojala od četiri namirnice: amaranta, graha, kukuruza i chia sjemenki. Chia sjemenke svoje ime još uvijek nose iz drevne civilizacije Maya, što znači “jak” ili „moćan“. Tek nedavno su ljudi ponovno otkrili ovaj zaboravljeni dar prirode jer je nakon “otkrića” Amerike, bijelim ljudima bio zabranjen uzgoj chie, budući da su sjemenke koristili u “krivovjernim” obredima domorodaca.

Chia sjemenke povećavaju fizičku izdržljivost i cjelokupno zdravlje ljudskog organizma. Sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina (60% od ukupnih masnoća u sjemenci). Omega-3 masne kiseline u našem tijelu nastaju u premalim količinama da bi organizam zadovoljio svoje potrebe. Postoji nekoliko vrsta omega 3 masnih kiselina i potrebne su u svim fazama života: jako su važne za funkcioniranje krvožilnog sustava, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i važan su sastojak svih staničnih membrana.

Dugo vremena najvažniji poznati izvor omega-3 masnih kiselina bila je riba i riblje ulje, ali je dokazano da i neki biljni primjerci sadrže omega 3 masne kiseline primjerice sjemenke lana. No, po svom sadržaju omega-3 masnih kiselina najbogatije su chia sjemenke.

Chia sjemenke po svojoj hranjivosti mogu nadigrati i mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari. Sadrže dvostruko više proteina nego bilo koji druge sjemenke, dvostruko više kalija od banane, tri puta više antioksidansa od bobičastog voća, pet puta više kalcija od mlijeka i tri puta više željeza nego špinat!

One također sadrže i mnoge druge vitamine i minerale: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K,E i bogate su vitaminima B-skupine, s izuzetkom B12. Apsorpciju u vodi spomenutih vitamina (A, D, E i K), omogućavaju navedene masne kiseline u sjemenkama.

Chia sjemenke su također jedinstvene i po tome što imaju jaku hidrofilnu sposobnost, što znači da na sebe vezuju vodu.

Uvjerite se sami: Chia sjemenkama dodajte žličicu vode, soka ili bilo koje druge tekuće hrane – već nakon 10 min sjemenke će udvostručiti izvorni volumen. Na taj način, ne samo da dobivamo ukusan obrok već i zdravu probavu.

Natopljene chia sjemenke hidriraju tijelo te olakšavaju prolaz hrane kroz probavni sustav, ali i pomažu regulaciji elektrolita i naše stanice opskrbljuju potrebnom tekućinom. Rezultat: probava je olakšana i poboljšana, a apsorpcija hrane u crijevima povećana.

Unos chia sjemenki je povezan i s gubitkom tjelesne težine s obzirom da one ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, međutim one također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.

Ovo je idealan dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuje učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva. Chia sjemenke ne sadrže gluten.

Istraživanja su pokazala da chia sjemenke pomažu regulirati šećer u krvi, snižavaju krvni tlak i smanjuju preosjetljivost na infekcije.

Chia sjemenke djeluju na prevenciju raka, jačanje kose i kože, smanjenje lošeg kolesterola u krvi, sprječavanje visokog krvnog tlaka, nastanak krvnih ugrušaka te ima sposobnost ublažavanja simptoma menopauze i menstrualnih problema.

Prije korištenja chia sjemenke se preporuča natopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta (možete i preko noći), tako da se iskoriste njihova hidratantna svojstva.

Nakon namakanja postoji bezbroj načina upotrebe; one mogu nadopuniti većinu tradicionalnih jela, od pahuljica, palačinki, salata, raznih kolača, ali i juhe, sendviče ili umake. Uspješno se koriste kao nadomjestak za jaja – 1 žlica natopljenih Chia sjemenki u biskvitu zamjenjuje jedno jaje.

Preporuka je da ove sjemenke uvijek dodajete u jelo na kraju kuhanja, kako ne bi bila podvrgnuta termičkoj obradi, jer temperatura uništava veći dio hranjivih tvari. Naravno da Vas chia sjemenke neće razočarati i ako ih koristite u raznim sirovim jelima, a osobito u slasticama.

Alternativa-za-vas.com

Zdravstvene prednosti chia sjemenki:

  • Reguliraju razinu krvnog tlaka
  • Reguliraju razinu kolesterola
  • Štite od nastanka krvnih ugrušaka
  • Smanjuju rizik od nastanka raznih vrsta raka
  • Potiču gubitak kilograma
  • Sprječavaju nastanak dijabetesa tipa 2
  • Ublažavaju menstrualne simptome
  • Ublažavaju simptome menopauze

Centar-zdravlja.net

Puding od Chia sjemenki i keroba

Pripremanje: 10-15 min
Za 8 osoba

Sastojci:

100g chia sjemenki (usitnjenih u blenderu)
120g suhih datulja bez košpice
1l mlijeka od badema
3 velike žlice keroba

Priprema:

Posebno se samelju (izblendiraju) chia sjemenke (za 15-20 sekundi). Datulje se moraju isjeći na male komadiće jer se inače teško blendaju. Ulije se dovoljno mlijeka od badema da se pokriju datulje. Datulje se blendaju s mlijekom od badema (oko minutu), i kad su datulje izblendirane, doda se ostatak mlijeka od badema, chia sjemenki (prethodno usitnjenih u blenderu) i 3 velike žlice keroba. Sve se izblenda i kad je smjesa gotova ulije se u male posude i stavi se u hladnjak. Može se poslužiti već nakon 30 minuta u hladnjaku.

chia-puding

Hvala Dinanathu na receptu!