Arhetip ljubavnika ili ljubavnice se pojavljuje u snovima kada ne donosite odluke i onda vam nesvjesno plete kombinacije u kojima vas kroz ljubavni trokut tjera da donesete odluku između jednog ili drugog partnera. Važno je vidjeti da se snovi služe različitim asocijacijama pa tako i astrološkom, jer planete su samo simboli nesvjesnog u službi našeg osvještavanja.

atma.hr – 78
Primjer povezanosti snova i astrologije objasnit ću jednim primjerom. Iz Marinove natalne karte, bilo je vidljivo da će u ovom životu susretati žene iz prošlog života koje je ostavio, ali ujedno je morao sa Saturnom rastaliti svoja stara stajališta i pripremiti sebe za stvarnije odnose.

Kada je sanjao jednu bivšu partnericu, nije mu bilo jasno zašto, jer nije ostavila nikakav dublji trag na njemu. Jungove asocijacije nisu dale odgovora jer snovi su često kao i Sfinga, postavljaju zagonetke.

Pošto ona ima Saturna u prvoj kući u znaku Raka, tu je očito bila prisutna njegova melankolija koja je inače sinonim za spomenutu kombinaciju i dala mu uvid što mu se događa.

Bio je u situaciji gdje mu se mijenjao pogled na odnose i u fazi koja je morala trajati kako bi nestale stare predodžbe o odnosima. Nakon niza sličnih situacija san mu se obraćao kroz astrološke kombinacije.

Nedavno mu se pojavila druga bivša partnerica u snovima. Nije razumio zašto, ali tranzitno je tada Ketu koji simbolizira prošlu karmu i Venera koja simbolizira ljubavnog partnera u muškom horoskopu bili jako blizu jedno drugom. San je značio simbolički neriješen emocionalni odnos.

atma.hr – 39

Mogli bi se sada zaustaviti na tome, ali san ima dublju poruku. Marin je znao da ona ima jakog Lava u natalnoj karti i da je ona bila simbol njegovog oca, jer Lav je nosilac oca i autoriteta u astrologiji. No, to je bio simbol lošeg odnosa s ocem.

Marin je bio u situaciji kad mu je posao išao lošije i zbog slabog Sunca ili slabije funkcije oca, nedostajalo mu je odlučnosti.

S jedne strane, možemo reći da se radi o neriješenom prošloživotnom odnosu, ali to je samo vrh piramide. Mi moramo iz svake veze iščitati one emocije koje smo projicirali u bivše partnere kako bi mogli shvatiti sadašnji odnos.

Marin je znao da mu fali odlučnosti u životu, od nediscipline pa do smanjenja rada na sebi (slabo Sunce). San ga je upućivao na njeno (Saturn-Mars u Lavu) nemilosrdno donošenje odluka koje nekada moraju takve biti ako želimo rješavati teške probleme.

Primjerice, sazviježđa u jyotishu koja vladaju putevima kojima idu indijski sveci ustvari su nemilosrdna sazviježđa ili kombinacije. Kako ćete stoički izdržati teške trenutke bez jakih borbenih kombinacija?

atma.hr – 75
Njegova situacija je bila tim teža jer su ga obrasci neodlučnih roditelja lako vraćali u stanje nepokretanja.

San je imao i nastavak. Bivša partnerica plače i Marin joj pomaže. Marin je vidio da san govori  o obrascu uloge spasitelja. San je govorio o dramskom trokutu ili tri glavne arhetipske uloge u zaljubljivanju: Progonitelj, Žrtva i Spasitelj. Sigurno se pitate kakve veze imaju odluke i odnosi?

Velike jer arhetip ljubavnika ili ljubavnice se pojavljuje u snovima kada ne donosite odluke i onda vam nesvjesno plete kombinacije u kojima vas kroz ljubavni trokut tjera da donesete odluku između jednog ili drugog partnera.

Marinova sretna okolnost jest što je ovu situaciju vidio u snovima prije realizacije i mogao je djelovati.

Važno je vidjeti da se snovi služe različitim asocijacijama pa tako i astrološkom, jer planete su samo simboli nesvjesnog u službi našeg osvještavanja.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

atma.hr – 78