Foto: maxresdefault

“Ako vas netko uvjerava u to da ste bolesni i da ćete od te bolesti vrlo brzo umrijeti, i vi u to zaista povjerujete, to bi vam se zaista moglo i dogoditi! Ako možete pomoći čovjeku da izliječi svoj um i vjerovanja, možete mu pomoći i da izliječi svoje tijelo. Prirodne lijekove u sebi možemo proizvesti promjenom stanja svoje svijesti!”

atma.hr – 52
Dr Bruce Lipton poznati je američki molekularni biolog i istraživač, pionir epigenetike koji je veći dio života posvetio proučavanju matičnih stanica. Upravo je zahvaljujući njima, tvrdi, i otkrio tajnu zdravlja i života. Znanost i medicina oduvijek su nas učili da je svatko od nas isključivo odraz vlastite DNA-a, odnosno gena. Iz toga proizlazi da smo potpuno nemoćni da bilo što mijenjamo, ali to je daleko od istine, kaže dr Lipton.

Dr Lipton je u svojim istraživanjima uočio nešto jako zanimljivo – na ljudske stanice snažno utječe okruženje, kao i naše misli i uvjerenja. U jednom od svojih brojnih istraživanja promatrao je ponašanje identičnih matičnih stanica u Petrijevoj posudi, u tri različita kemijska okruženja.

Svaka od tih skupina matičnih stanica, iako su genetski identične, razvila se u nešto drugo – ovisno o okruženjem pa su se tako u jednom okruženju matične stanice pretvorile u stanice kosti, u drugom su nastale masne stanice, a u trećem mišići. Zaključio je da nisu geni ti koji odlučuju kako će se stanica razvijati i hoće li biti bolesna ili zdrava. Važno je okruženje.

Vaše stanice reagiraju na vaš doživljaj svijeta

Naš organizam čini ogromna skupina od 30 trilijuna stanica koje rade u harmoniji. I na ponašanje svake te stanice naveliko utječu naš um i percepcija, odnosno doživljaj svijeta, kaže dr Lipton. Na primjer, ako svijet doživljavate kao prijateljsko mjesto, vaše stanice će primati takve signale koji će ih upućivati na otvaranje, rast i razvoj.

No, ako isti taj svijet promatrate kao neprijateljsko mjesto u kojem se neprestano od nečega morate braniti i čuvati, vaše stanice će primati signale zatvaranja pa će, umjesto da obavljaju svoje uobičajene funkcije, one sada preuzeti novu ulogu – branit će se od stresa i neprijatelja.

Isto tako, dr Lipton kaže da svaka stanica ima sve organe kao što ih ima i ljudsko tijelo pa tako njihove membrane imaju ulogu – mozga. Preko tih membrana one primaju signale izvana pa tako u skladu s vlastitom inteligencijom i mudrošću uključuju ili isključuju određene gene, što zatim utječe na vaše cjelokupno zdravlje.

atma.hr – 52
Stres se „hrani“ vašom energijom

Mnogi danas žive neprestano pod stresom. Stres potiče lučenje hormona kortizola, koji skuplja vaše krvne žile. Tada se energija iz trbuha, koji je centar vaše vitalnosti, imuniteta i zdravlja, preusmjerava u udove koji dobivaju potpuni prioritet u situaciji „bori se ili bježi“.

Budući da stanice pod stresom puno energije troše na obranu, više nema dovoljno energije za rad probavnog sistema, imunološkog sistema, itd. Zbog toga s vremenom organizam oslabi pa se tako stvara pogodno tlo za razne poremećaje i bolesti.

Koliko biste samo energije potrebne za zdravlje sačuvali kada biste eliminirali stres!

U tome bi vam mogla pomoći spoznaja da ste besmrtni. Vi niste fizičko tijelo, nego duh koji ga oživljava, kaže dr Lipton. Zamislite svoje tijelo kao TV prijemnik, a ono što ga pokreće je signal koji TV prima – izvana.

Jednom kada se vaš TV prijemnik pokvari, taj signal i dalje negdje postoji, ali će se emisije sada prikazivati na nekom novom TV prijemniku. Kada istinski shvatite da ste besmrtni, stres će se istopiti i izgubit ćete osjećaj straha jer ćete znati da se zapravo i nemate čega bojati.

Moć pozitivnih i negativnih uvjerenja

Vaše misli snažno utječu na vaše stanice. Kao što su moćne vaše pozitivne misli, jednako su snažne i one negativne, a njihov se učinak naziva nocebo. Na primjer, ako vas netko uvjerava u to da ste bolesni i da ćete od te bolesti vrlo brzo umrijeti, i vi u to zaista povjerujete, to bi vam se zaista moglo i dogoditi.

Više je zabilježenih slučajeva ljudi koji su umrli jer su ih liječnici (i obitelj) uvjerili da su teško bolesni, iako je autopsija poslije otkrila da uopće nisu bili smrtno bolesni. Isto tako, psiholozi kažu da je više od 70 posto naših misli negativno (i uglavnom nepotrebno), stoga i nije nikakvo čudo što se na nas „lijepe“ bolesti.

Stoga, dobro birajte misli koje ćete hraniti svojom pažnjom i mudro selektirajte u što ćete vjerovati.

atma.hr – 52
Svjesni ili podsvjesni um – tko vodi glavnu riječ?

Um je glavni uzrok bolesti danas na našoj planeti. Prema dr Liptonu, naše fizičko tijelo je odraz nevidljivog energetskog polja koje ga oblikuje, a to je energetsko polje upravo naš um. Promjenom vlastite percepcije svijeta utječemo i na svoje tjelesne funkcije i stanice, što rezultira dobrim zdravljem i vitalnošću.

Međutim, treba znati i to da se naš um sastoji od dva dijela: podsvjesnog i svjesnog uma. Čak 95% vremena funkcioniramo iz svog podsvjesnog uma, koji se sastoji od navika i naučenog ponašanja, a samo 5% vremena djelujemo iz svjesnog, kreativnog uma.

Svatko od nas je „isprogramiran“ već do svoje šeste godine. Do tada je naš mozak poput vrpce snimao okruženje pa smo poput spužve upijali ponašanje roditelja i okoline, njihove stavove, loše i dobre obrasce, strahove, predrasude i sl. Mi smo „programirani“ da vjerujemo kako nemamo moć odlučivanja, a to je sve zato da bi neka manjina u svijetu nama mogla vladati.

Iako svaki čovjek raspolaže jednakom moći i snagom, upravo programiranost dovodi do toga da jedan čovjek postaje prosjak na ulici, a drugi milijunaš.

„Ako radite na ostvarenju nekog svog zamišljenog plana i primjećujete da morate uložiti ogroman trud i sve pritom zapinje, to je samo zato što vas vaš podsvjesni um sabotira“, kaže dr Lipton. Kako ne biste bili žrtva tog programa i vlastite podsvijesti, mijenjajte negativna uvjerenja i ponavljajte uvijek iznova ono što želite biti – sretni, zdravi i ispunjeni pojedinci.

Kada se i pojave negativne misli, zaustavite se i osvijestite se, savjetuje dr Lipton. Ako su vam roditelji ili okolina neprestano ponavljali da je čovjek nemoćan ili da je život jako težak, govorite sami sebi i ponavljajte neku suprotnu, afirmativnu misao – i to iz dana u dan.

Upornim ponavljanjem nekih novih misli, u koje pritom istinski vjerujete, izbrisat ćete stara uvjerenja i obrasce i zamijeniti ih nekim novim koji su za vas puno zdraviji. I tada će vaša podsvijest zaista raditi u vašu korist.

banner za knjige BUDENJE TIGRA

Vaše tijelo samo proizvodi najbolje lijekove!

Dr Lipton naglašava da svatko od nas naveliko sam odlučuje o svom zdravlju. Svaki čovjek u svom organizmu ima veliki broj matičnih stanica koje imaju moć obnavljanja svakog organa ili tkiva. Dakle, naš organizam ima moć revitalizacije i samoobnavljanja. Ipak, kako to da neki lijekovi zaista djeluju? I za to postoji objašnjenje. Naime, svatko od nas u svom tijelu ima prirodni ekvivalent tom lijeku, kaže dr Lipton.

Ako u vašem organizmu postoje receptori za lijek, to samo znači da u vama već postoji prirodni lijek kojem su ti receptori namijenjeni, ali ga možda vaše tijelo u tom trenutku ne proizvodi.

Prirodne lijekove u sebi možemo proizvesti promjenom stanja svoje svijesti. Jedan od takvih lijekova je anandamid ili „molekula blaženstva“. Riječ je o pravom prirodnom antidepresivu kojeg proizvodi naš mozak kada smo sretni i ushićeni.

alternativa-za-vas/stil.kurir