Postoje tri razine svijesti.

Najniža razina svijesti je ono što ja zovem ego svijest i to je vrijeme kada vjerujemo da smo naša tijela i što možemo učiniti i što imamo i što drugi ljudi misle o nama.

Mi u osnovi vjerujemo da smo odvojeni od svih ostalih i odvojeni od onoga što bismo željeli privući u svoj život. Prolazimo kroz život nekako vjerujući da smo tako posebni i tako važni ili važniji od ostalih i u konkurenciji s drugima.

atma.hr – 52
Tada postoji razina svijesti koju nazivam grupnom sviješću i ona je možda viša od ego svijesti, ali nam ipak stvara mnogo problema. Tu se počinjemo identificirati s grupama kojima pripadamo. Ja sam Amerikanac, ti si Kanađanin; ja sam muško, ti si žensko; ja sam republikanac, ti si demokrat; ja sam musliman, ti si katolik; i tako dalje i tako dalje… I zbog ove grupne identifikacije stvaramo ogromnu količinu sukoba i u konačnici ratova.

Ali postoji i treća razina svijesti, ona kojoj sam oduvijek težio i to je ono što pokušavam naučiti druge – ona se zove svijest jedinstva. To je svijest u kojoj počinjemo gledati sebe ne kao odvojene jedne od drugih, već kao međusobno povezane. Kod drugog ljudskog bića vidimo kako se razvija duh, a ne kako izgledaju, koje su boje, kakvog oblika imaju oči, kakvi su im sustavi vjerovanja ili kulture kojima pripadaju. Događa se pomak u svijesti i svugdje vidimo povezanost. Kad koristim riječ duhovno, govorim o načinu postojanja. Govorim o tome da nisam kršćanin, već da želim biti poput Krista, govorim o tome da nisam musliman, već da želim biti kao Muhamed, govorim o načinu života koji uključuje osjećaj povezanosti s drugim ljudima. Vidiš da je ego dio nas koji vjeruje da smo odvojeni jedni od drugih, a kada pređeš u duhovni pristup životu počinješ vidjeti sebe kao povezanog sa svime i svakime.

atma.hr – 52
Natjecanje se zamjenjuje nečim što se zove suradnja, i kad vidiš da se drugo ljudsko biće bori ili osjeća bol, znaš da se i dio tebe bori se i da dio tebe osjeća bol i počinješ pomagati.

Kad koristim riječ duhovno, govorim o osjećaju da ne želim biti bolji od drugoga, već o tome da ja želim biti bolji nego što sam nekad bio. Ono što danas sigurno znam je da sam jednostavno bolji nego što sam bio – kao čovjek, kao otac, kao pisac, kao govornik… Znam da sam bolji nego što sam nekada bio i pokušavam ovo što radim svaki dan raditi samo malo bolje nego prije, i to je ono što podrazumijevam pod konceptom duhovnosti.

Dr Wayne Dyer

36 TAO TE CHING

Lao Tzu: TAO TE CHING

tao te ching

Dragulj kineske filozofije

Tao Te Ching napisan je prije 2500 godina i klasik je kineske kulture no odavno je prerastao granice svog porijekla i danas se svrstava u bezvremenske vrhunce svjetske literarne baštine.

Napisan je na klasičnom kineskom jeziku, slikovnom jeziku koji ne poznaje interpunkcijske znakove, nema aktiv ili pasiv, nema jedninu i množinu, padeže, gramatički rod ni glagolsko vrijeme. Usto, u taoističkoj maniri, neki su dijelovi teksta namjerno nejasni i dvosmisleni, ostavljajući slobodu vlastitog doživljaja i tumačenja. Zbog toga je svaki novi prijevod veliki izazov.

Cijena: 69 kn - Kupi ovdje

atma.hr – 52