Designed by Freepik

Ako ste se poistovjetili sa svojim umom i izgubili moć i jednostavnost Sadašnjeg trenutka, praznina strepnje će postati vaš stalni suputnik. Ego će upravljati vašim životom. Strah jedino postoji u našim mislima o budućnosti. Vi niste u potpunosti ovdje. Još uvijek se niste sasvim probudili, a u međuvremenu – programirani um upravlja vašim životom. Što ste više u stanju poštovati i prihvaćati Sadašnji trenutak, to ste oslobođeniji od bola, patnje, žaljenja i tjeskobe. Carstvo Bića, koje je bilo prikriveno umom, tada otvara svoja vrata.

atma.hr – 52
Eckhart Tolle je jedan od vodećih autora našeg vremena iz područja duhovnosti. Njegova svaka misao počiva na osobnom, duboko proživljenom iskustvu. Knjige koje je napisao postale su bestseleri, a najpoznatije od njih su Moć sadašnjeg trenutka i Nova Zemlja koje su mnogim ljudima diljem svijeta iz temelja promijenile život.

Ovdje ćemo predstaviti neka od njegovih učenja.

Razlog zbog kojega nećete staviti ruku u vatru nije strah, nego znanje da biste je na taj način spalili.

Kako biste izbjegli nepotrebnu opasnost nije vam potreban strah – nego samo malo inteligencije i zdravog razuma. Za takve praktične stvari korisno je primjenjivati pouke naučene u prošlosti. Kad bi vam netko zaprijetio vatrom ili tjelesnim nasiljem, tada biste mogli doživjeti nešto nalik na strah.

To je nagonsko odmicanje od opasnosti, ali ne i psihološko stanje straha o kojem ćemo ovdje govoriti.

Psihološko stanje straha nije u vezi s bilo kakvom konkretnom i istinskom neposrednom opasnošću. Ono se pojavljuje u mnogim oblicima: kao nelagoda, briga, strepnja, nervoza, napetost, jeza, fobija i tako dalje.

Ovakav psihološki strah uvijek se odnosi na nešto što bi se moglo dogoditi, a ne na nešto što se događa upravo sada.

atma.hr – 52
Vi se nalazite na ovom mjestu i u sadašnjem trenutku, a vaš um je u budućnosti. To stvara prazninu strepnje.

Ako ste se poistovjetili sa svojim umom i izgubili moć i jednostavnost Sadašnjeg trenutka, ta praznina strepnje će postati vaš stalni suputnik.

Uvijek se možete uhvatiti u koštac sa sadašnjim trenutkom, ali ne i s nečim što predstavlja ništa drugo do projekciju vašeg uma – ne možete se uhvatiti u koštac s budućnošću.

Štoviše, dokle god budete poistovjećeni sa svojim umom, ego će upravljati vašim životom.

Zbog svoje nestvarne prirode i usprkos svojim razrađenim obrambenim mehanizmima, ego je vrlo ranjiv i nesiguran i samog sebe vidi pod stalnom prijetnjom. Ovo se, uzgred, događa čak i ako ego izvana izgleda vrlo samouvjereno.

Prisjetite se sada da emocija predstavlja reakciju tijela na vaš um.

Kakvu to poruku tijelo neprekidno prima od ega, lažnog, umom stvorenog Ja?

Opasnost, nalazim se u opasnosti.

A koju emociju ova neprekidna poruka stvara?

Strah, naravno.

Strah nije stvaran. Strah jedino postoji u našim mislima o budućnosti. Proizvod je naše mašte, nečega što ne postoji niti je ikad postojalo. Strah je vrlo blizak ludilu.

atma.hr – 52
Izgleda kao da strah ima mnogo izvora. Strah od gubitka, strah od neuspjeha, strah od povrede i tako dalje, ali svi ti strahovi na kraju predstavljaju strah ega od smrti, od uništenja.

Za ego, smrt se uvijek nalazi tu, iza ugla. U ovom stanju poistovjećenosti s umom, strah od smrti utječe na svaki aspekt našeg života.

Na primjer, čak i naizgled tako trivijalna i „normalna” stvar kao što je prisilna potreba da se u prepirci bude u pravu i dokaže kako ona druga osoba griješi – tj obrana mentalnog stava s kojim smo poistovjećeni – korijen ima u strahu od smrti.

Ako se poistovjećujete s mentalnim stavom i pri tom niste u pravu, vašem osjećaju za osobno Ja, zasnovanom na umu, prijeti ozbiljna opasnost od uništenja. Stoga vi i vaš ego ne možete prihvatiti da niste u pravu.

Ne biti u pravu znači umrijeti.

Zbog ovoga su se vodili ratovi i srušene su nebrojene veze.

“Pobjeđuje nas samo ono čega se plašimo.” – Latinska poslovica

Onog trenutka kada se budete prestali poistovjećivati sa svojim umom, vašem osjećaju za osobno Ja neće više značiti ništa to jeste li u pravu ili ne, tako da će silom nametnuta i duboko nesvjesna potreba da se bude u pravu, što predstavlja jedan oblik nasilja, prestati postojati.

Bit ćete u stanju jasno i glasno iskazati kako se osjećate i što mislite, ali više pri tome neće biti agresivnosti niti obrambenog stava. Vaš osjećaj osobnog Ja tada će proizaći iz dubljeg i iskrenijeg mjesta u vama, a ne iz uma.

ČUVAJTE SE SVAKE VRSTE OBRAMBENOG STAVA u vama. Što je to što branite? Iluzorni identitet, predstava u vašem umu, zamišljeni entitet. Time što taj obrazac činite svjesnim, time što mu postajete svjedok, vi se prestajete poistovjećivati s njim. U svjetlu vaše svijesti, nesvjesni obrazac će se brzo raspasti.

To predstavlja završetak svih prepirki i igara moći, koje toliko štete vezama.

atma.hr – 52
Moć nad drugima predstavlja slabost prikrivenu kao snagu.

Istinska moć se nalazi unutra i dostupna vam je ovog trenutka.

Um uvijek traži način da porekne Sadašnji trenutak i pobjegne od njega.

Drugim riječima, što ste više poistovjećeni s umom, više patite.

Nitko ne odabire disfunkciju, sukob, bol. Nitko ne odabire ludilo. Oni se događaju jer u vama nema dovoljno prisustva da bi se uništila prošlost, nema dovoljno svjetlosti da bi se rastjerala tama. Vi niste u potpunosti ovdje. Još uvijek se niste sasvim probudili. U međuvremenu, programirani um upravlja vašim životom.

Što ste više u stanju poštovati i prihvaćati Sadašnji trenutak, to ste oslobođeniji od bola, patnje – i egoističkog uma.

Ako više ne želite stvarati bol sebi i drugima, ako više ne želite povećavati zaostali bol iz prošlosti koji još uvijek živi u vama, onda nemojte proizvoditi više vrijeme, barem ne više nego što je potrebno za bavljenje praktičnim aspektima vašeg života.

Kako prestati s proizvođenjem vremena?

U POTPUNOSTI PRIHVATITE DA JE SADAŠNJOST sve što zaista imate.

Neka Sadašnji trenutak postane centar interesa u vašem životu. Dok ste ranije boravili u vremenu i samo nakratko posjećivali Sadašnji trenutak, sada savijte sebi gnijezdo u Sadašnjem trenutku, a nakratko posjećujte prošlost i budućnost, onda kada bavljenje praktičnim aspektima vašeg života to zahtjeva.

Kada se budete predali onome što jeste i tako postanete potpuno prisutni, prošlost će prestati posjedovati bilo kakvu moć.

Ona vam više neće biti potrebna.

atma.hr – 52
Prisustvo je ključ. Sadašnji trenutak je ključ. Pošto je otpor nerazdvojiv od uma, napuštanje otpora – odnosno predaja – predstavlja smrt uma kao vašeg gospodara, varalice koji se pretvara da je „vi”, lažnog boga.

Sve osude i sva negativnost se razgrađuju.

Carstvo Bića, koje je bilo prikriveno umom, tada otvara svoja vrata.

Iznenada se u vama javlja duboka tišina, neobjašnjiv osjećaj mira.

A u tom miru leži ogromna radost. A u toj radosti leži ljubav. A u samom središtu počiva ono sveto, ono bezgranično.

Eckhart Tolle