Designed by Freepik

Ako ste se poistovjetili sa svojim umom i izgubili moć i jednostavnost Sadašnjeg trenutka, praznina strepnje će postati vaš stalni suputnik. Ego će upravljati vašim životom. Strah jedino postoji u našim mislima o budućnosti. Vi niste u potpunosti ovdje. Još uvijek se niste sasvim probudili, a u međuvremenu – programirani um upravlja vašim životom. Što ste više u stanju poštovati i prihvaćati Sadašnji trenutak, to ste oslobođeniji od bola, patnje, žaljenja i tjeskobe. Carstvo Bića, koje je bilo prikriveno umom, tada otvara svoja vrata.

atma.hr – 52
Eckhart Tolle je jedan od vodećih autora našeg vremena iz područja duhovnosti. Njegova svaka misao počiva na osobnom, duboko proživljenom iskustvu. Knjige koje je napisao postale su bestseleri, a najpoznatije od njih su Moć sadašnjeg trenutka i Nova Zemlja koje su mnogim ljudima diljem svijeta iz temelja promijenile život.

Ovdje ćemo predstaviti neka od njegovih učenja.

Razlog zbog kojega nećete staviti ruku u vatru nije strah, nego znanje da biste je na taj način spalili.

Kako biste izbjegli nepotrebnu opasnost nije vam potreban strah – nego samo malo inteligencije i zdravog razuma. Za takve praktične stvari korisno je primjenjivati pouke naučene u prošlosti. Kad bi vam netko zaprijetio vatrom ili tjelesnim nasiljem, tada biste mogli doživjeti nešto nalik na strah.

To je nagonsko odmicanje od opasnosti, ali ne i psihološko stanje straha o kojem ćemo ovdje govoriti.

Psihološko stanje straha nije u vezi s bilo kakvom konkretnom i istinskom neposrednom opasnošću. Ono se pojavljuje u mnogim oblicima: kao nelagoda, briga, strepnja, nervoza, napetost, jeza, fobija i tako dalje.

Ovakav psihološki strah uvijek se odnosi na nešto što bi se moglo dogoditi, a ne na nešto što se događa upravo sada.

atma.hr – 52
Vi se nalazite na ovom mjestu i u sadašnjem trenutku, a vaš um je u budućnosti. To stvara prazninu strepnje.

Ako ste se poistovjetili sa svojim umom i izgubili moć i jednostavnost Sadašnjeg trenutka, ta praznina strepnje će postati vaš stalni suputnik.

Uvijek se možete uhvatiti u koštac sa sadašnjim trenutkom, ali ne i s nečim što predstavlja ništa drugo do projekciju vašeg uma – ne možete se uhvatiti u koštac s budućnošću.

Štoviše, dokle god budete poistovjećeni sa svojim umom, ego će upravljati vašim životom.

Zbog svoje nestvarne prirode i usprkos svojim razrađenim obrambenim mehanizmima, ego je vrlo ranjiv i nesiguran i samog sebe vidi pod stalnom prijetnjom. Ovo se, uzgred, događa čak i ako ego izvana izgleda vrlo samouvjereno.

banner za knjige tajna 5 elemenata

Prisjetite se sada da emocija predstavlja reakciju tijela na vaš um.

Kakvu to poruku tijelo neprekidno prima od ega, lažnog, umom stvorenog Ja?

Opasnost, nalazim se u opasnosti.

A koju emociju ova neprekidna poruka stvara?

Strah, naravno.

Strah nije stvaran. Strah jedino postoji u našim mislima o budućnosti. Proizvod je naše mašte, nečega što ne postoji niti je ikad postojalo. Strah je vrlo blizak ludilu.

atma.hr – 52
Izgleda kao da strah ima mnogo izvora. Strah od gubitka, strah od neuspjeha, strah od povrede i tako dalje, ali svi ti strahovi na kraju predstavljaju strah ega od smrti, od uništenja.

Za ego, smrt se uvijek nalazi tu, iza ugla. U ovom stanju poistovjećenosti s umom, strah od smrti utječe na svaki aspekt našeg života.

Na primjer, čak i naizgled tako trivijalna i „normalna” stvar kao što je prisilna potreba da se u prepirci bude u pravu i dokaže kako ona druga osoba griješi – tj obrana mentalnog stava s kojim smo poistovjećeni – korijen ima u strahu od smrti.

Ako se poistovjećujete s mentalnim stavom i pri tom niste u pravu, vašem osjećaju za osobno Ja, zasnovanom na umu, prijeti ozbiljna opasnost od uništenja. Stoga vi i vaš ego ne možete prihvatiti da niste u pravu.

Ne biti u pravu znači umrijeti.

Zbog ovoga su se vodili ratovi i srušene su nebrojene veze.

majstori ogranicenja

“Pobjeđuje nas samo ono čega se plašimo.” – Latinska poslovica

Onog trenutka kada se budete prestali poistovjećivati sa svojim umom, vašem osjećaju za osobno Ja neće više značiti ništa to jeste li u pravu ili ne, tako da će silom nametnuta i duboko nesvjesna potreba da se bude u pravu, što predstavlja jedan oblik nasilja, prestati postojati.

Bit ćete u stanju jasno i glasno iskazati kako se osjećate i što mislite, ali više pri tome neće biti agresivnosti niti obrambenog stava. Vaš osjećaj osobnog Ja tada će proizaći iz dubljeg i iskrenijeg mjesta u vama, a ne iz uma.

ČUVAJTE SE SVAKE VRSTE OBRAMBENOG STAVA u vama. Što je to što branite? Iluzorni identitet, predstava u vašem umu, zamišljeni entitet. Time što taj obrazac činite svjesnim, time što mu postajete svjedok, vi se prestajete poistovjećivati s njim. U svjetlu vaše svijesti, nesvjesni obrazac će se brzo raspasti.

To predstavlja završetak svih prepirki i igara moći, koje toliko štete vezama.

atma.hr – 52
Moć nad drugima predstavlja slabost prikrivenu kao snagu.

Istinska moć se nalazi unutra i dostupna vam je ovog trenutka.

Um uvijek traži način da porekne Sadašnji trenutak i pobjegne od njega.

Drugim riječima, što ste više poistovjećeni s umom, više patite.

Nitko ne odabire disfunkciju, sukob, bol. Nitko ne odabire ludilo. Oni se događaju jer u vama nema dovoljno prisustva da bi se uništila prošlost, nema dovoljno svjetlosti da bi se rastjerala tama. Vi niste u potpunosti ovdje. Još uvijek se niste sasvim probudili. U međuvremenu, programirani um upravlja vašim životom.

Što ste više u stanju poštovati i prihvaćati Sadašnji trenutak, to ste oslobođeniji od bola, patnje – i egoističkog uma.

banner ostvari svoje

Ako više ne želite stvarati bol sebi i drugima, ako više ne želite povećavati zaostali bol iz prošlosti koji još uvijek živi u vama, onda nemojte proizvoditi više vrijeme, barem ne više nego što je potrebno za bavljenje praktičnim aspektima vašeg života.

Kako prestati s proizvođenjem vremena?

U POTPUNOSTI PRIHVATITE DA JE SADAŠNJOST sve što zaista imate.

Neka Sadašnji trenutak postane centar interesa u vašem životu. Dok ste ranije boravili u vremenu i samo nakratko posjećivali Sadašnji trenutak, sada savijte sebi gnijezdo u Sadašnjem trenutku, a nakratko posjećujte prošlost i budućnost, onda kada bavljenje praktičnim aspektima vašeg života to zahtjeva.

Kada se budete predali onome što jeste i tako postanete potpuno prisutni, prošlost će prestati posjedovati bilo kakvu moć.

Ona vam više neće biti potrebna.

atma.hr – 52
Prisustvo je ključ. Sadašnji trenutak je ključ. Pošto je otpor nerazdvojiv od uma, napuštanje otpora – odnosno predaja – predstavlja smrt uma kao vašeg gospodara, varalice koji se pretvara da je „vi”, lažnog boga.

Sve osude i sva negativnost se razgrađuju.

Carstvo Bića, koje je bilo prikriveno umom, tada otvara svoja vrata.

Iznenada se u vama javlja duboka tišina, neobjašnjiv osjećaj mira.

A u tom miru leži ogromna radost. A u toj radosti leži ljubav. A u samom središtu počiva ono sveto, ono bezgranično.

Eckhart Tolle