Designed by Freepik

Fobija (grč. Phobos – onaj koji se boji) je prekomjeran, neopravdan, izraženi, poseban oblik strah koji se pojavljuje s očekivanjem specifičnog objekta te je vezan za mjesta, aktivnosti ili situacije. Fobija spada u skupinu psiholoških poremećaja, nazvani anksiozni poremećaji ili neuroze. Uzrok joj može biti traumatski događaji, kemija u mozgu ili roditeljsko ponašanje. Anksioznost ili tjeskoba je stanje koje se očituje psihičkim i fizičkim simptomima koji su neugodni. Osoba osjeća napetost, stres, strah, paniku i unutrašnji nemir. Javlja se pri izloženosti stvarnoj ili izmišljenoj prijetećoj situaciji.

atma.hr – 39

Strah vezan za fobiju proteže se od tjeskobe do panike. Osobe koje ga doživljavaju svjesne su da je nestvaran, nelogičan ili ček pretjeran te ih ometa u svakodnevnom životu. Zbog fobije izbjegavaju moguće stimulanse (na primjer odlazak na balkon) pa ih često onemogućuje u aktivnostima koje su dotad obavljali s lakoćom ili u kojima su uživali. Iako su najpoznatije fobije od visine i pauka, pobrojan je veliki broj fobija, od kojih se neke čine potpuno apsurdne, no ipak za osobe koje ih imaju ograničavajuće i stvarne kao što je strah od ćelavih ljudi.

Kako pristupa EFT (EmotionalFreedomTechniques/Tapkanje) fobiji?

Svi problemi koji imaju emocionalnu pozadinu tj. čine nemir u sustavu, hranjeni su određenim događajima iz prošlosti koji dovode do neravnoteže u energiji tijela. Negativne emocije su produkt energetske neravnoteže tijela, a kod nekih se manifestiraju u obliku fobija.

Kako se mogu otkriti priče koje su prethodile fobiji?

Sama fobija može biti vrlo slična situaciji koja se dogodila u prošlosti ili ima neku vrlo sličnu komponentu. Na primjer strah od visine je vezan za pad u djetinjstvu iz nečijih ruku, strah od grmljavine je vezan za pucnje iz oružja čiji zvuk jako podsjeća na grmljavinu. Osim toga djeca uče gledajući reakcije odraslih na okolinu. Ako na primjer mama vrišti i trči kad vidi pauka vrlo vjerojatno će i samo dijete preuzeti taj strah od nje. No naravno, ne postoji generalno i jednostavno objašnjenje zašto se razvila kod određene osobe fobija i nije uvijek vrlo jasno na prvu njeno podrijetlo kao u navedenim primjerima. No nizom „detektivskih“ pitanja može se doći do njenog uzroka. Također uzrok ne mora biti samo jedna situacija iz prošlosti, već više njih koje nisu očito povezane, no veže ih na primjer isti osjećaj gubitaka kontrole.

atma.hr – 39

A evo i priče za primjer:

Igor je imao fobiju od grmljavine, sam ju je tako nazvao, svjestan iracionalnosti i pretjeranosti straha. Iako su gromovi opasni za ljude na otvorenom, u pravilu su bezopasni u zatvorenom prostoru. Makar bi se nalazio na sigurnom, za njihovo vrijeme trpio je strah. Nelagoda u tijelu, nemogućnost opuštanja, zujanje u ušima te pritisak u prsima odigravali bi se za vrijeme grmljavine. I dok su ti zvukovi nekima pjesma uspavanka i svojevrsna meditacija, njega su mučili. Kroz razgovor ustanovilo se da ga zvuk grmljavine podsjeća na detonaciju oružja. Kao dječak od devet godina proživio je događaj koji je na njega ostavio veliki utjecaj. Za vrijeme ljetovanja s roditeljima i braćom u susjedstvu se odigravalo slavlje koje je bilo popraćeno pucanjem iz pištolja, pušaka i raznih drugih detonacija koje su trajale cijelu noć. Veselje obiteljskog putovanja pretvorilo se u noćnu moru i kod Igora prvi put u životu stvorilo osjećaj straha za život sebe i obitelj i bespomoćnost da išta promijeni ili učini. Naime mogao je samo čekati da prođe kao što se čeka i s grmljavinom. Osim te priče, Igor se sjetio i događaja iz ranijeg djetinjstva u kojem je susjed pucao iz pištolja na livadi i tako se hvalisao djeci. Igor je tada bio svjestan susjedove „ludosti“ te je pobjegao, no zvuk pucnja je u njemu ostavio osjećaj straha. Nakon tapkanja na te dvije priče Igor se riješio za sad svoje fobije od grmljavine.

Zašto za sad, a ne i za uvijek? Moguće je da je i za uvijek, no svaki iskusni EFT-ovac svjestan je da se ne događaju čuda preko noći i da uvijek postoji prostor za nove dublje aspekte nekog straha. Što ne znači da EFT nije pomogao, već da postoje dublji problemi, nešto što je dublje skriveno u podsvijesti. Igor je za sad, možda i za uvijek emocionalno slobodan od grmljavine. Smatram da nema boljeg poklona od emocionalne sloboda, tj. sloboda od negativnih emocija, a time i života punim plućima.

Ana Pintar, www.freya-eft.com.hr

atma.hr – 39