Foto: pexels.com

atma.hr – 52
Eros, kao naš osnovni nagon ili simbolički bog, čija božanstvenost nadilazi naše ljudske granice, koketira s našim egom jer on ustvari izbjegava ljubav. Eros se ponaša kao daimon, kako su ga zvali u prošlosti. On djeluje od nepreglednih prostranstava nebesa do mračnih ponora pakla; ali zanimljivo, on je nesposoban kada se nađe pred zadatkom u kojem ljubav treba izraziti jezikom, odnosno objasniti paradoks ljubavi.


Widget not in any sidebars

Eros je kao stvaralac svijeta. Majka i otac svake veće svijesti. Iako iz današnjeg suvremenog kuta Jungova izreka izgleda smiješno, ona govori o unutarnjoj istini: “U mom medicinskom iskustvu, kao i u mom vlastitom životu, ponovno sam se suočio s otajstvom ljubavi i nikada nisam mogao objasniti što je to.”

Nijedan jezik nije adekvatan da bi zahvatili paradoks ljubavi ili Erosa i ne možemo je pojmiti racionalno pošto je sve u našem svijetu crno ili bijelo, a ljubav spaja taj paradoks. Tome ide u prilog da niti jedna riječ ne može izraziti cjelinu koja ljubav jest.

Kada govorimo o ljubavi onda govorimo samo u kontektsu naših želja ili kroz projekciju. Primjerice, muzika koja nosi određenu neispunjenu emociju želje za ljubavlju, ali koju ne vidimo kao takvu.

Mi živimo u dijelovima, čas smo racionalisti, čas emotivni, ali ne živimo u cjelini. Ljubav je čovjekovo svjetlo i njegova tama čiji kraj on ne može vidjeti. Bez obzira kako je imenovali, koji god joj naziv dali, ona nije u našem vlasništvu i kada je pokušavamo izreći, uključeni smo u beskrajna samozavaravanja. Jedina je mudrost, pružiti ruke i predati se nepoznatom, onome što je onokraj uma.

Potrebna je spoznaja da je moć bez ljubavi nepromišljena i ona zlostavlja, a ljubav bez vlasti je sentimentalna i anemična. Snaga je kada nas ljubav usmjerava na zahtjeve pravde, a pravda u svom najboljem stanju je moć ispravljanja svega što stoji protiv ljubavi. Tek kada su duh i instikt u skladu, Eros može dobiti svoju puninu. Ako to nije zadovoljeno, ili odlazimo u racionalizaciju ili ono životinjsko, instinkt. Eros je mogućnost spoznaje, ali ujedno predstavlja onu bitku koju možemo pročitati u mitovima o božanstvima. Muškarci Eros vide najviše u seksualnosti, ali jedina promjena i put do žene, a onda i prema duhovnosti može nastati kada shvate emocionalnu funkciju kao mogućnost uspostave kontakta sa drugom osobom, a onda i sa sobom. Okrenutost Erosu jest početak spoznaje jer se otvaramo srcu pošto se Eros odmiče od volje i razuma. On uvijek ide prema onom što se ne vidi i prema onome što se događa u srcu.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

mitela gif zima 2023
IM 300x250 banner
BG ZA SVAKOGA 300
Prethodna objavaNe traži ono čega nema vani, već čega ima unutra
Slijedeća objavaUkoliko želite uspjeti u životu morate biti voljni doživjeti neuspjeh u OVOME!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.