Većina žena u nekom trenutku života doživi urinarnu infekciju, a kod dijela žena se one često ponavljaju. Prvi znakovi su pečenje pri mokrenju te učestala i neodgodiva potreba za mokrenjem. Žene obolijevaju mnogo češće nego muškarci, a razlog za to je anatomska građa ženskog urogenitalnog trakta, odnosno kraća mokraćna cijev.

Urinarna infekcija ili upala mokraćnog mjehura nastaje kada se donji dio urinarnog trakta inficira bakterijama. Velika većina (80 – 90 %) infekcija je uzrokovana bakterijom Escherichiom coli (tzv. E coli) ali je moguće da infekciju izazovu i druge bakterije.

Simptomi upale mjehura počinju relativno naglo a najčešće uključuju:

  • bolno i učestalo mokrenje
  • pečenje pri mokrenju
  • neodgodiva potreba za mokrenjem
  • često mokrenje noću
  • bol iznad pubične kosti i u donjem dijelu leđa

Mokraća je često tamna, zamućena, neugodnog mirisa, a mogu se pojaviti i male količine krvi u mokraći. Od ostalih simptoma može se javiti blago povišena temperatura i umor.

Kronične ili ponavljajuće upale mjehura mogu biti veliki problem jer tada niti antibiotici više nisu djelotvorni. Do ponavljajućih upala mjehura dolazi iz dva razloga. Česta uporaba antibiotika dovodi do razvoja rezistentnih bakterija koje su otporne na antibiotike. Drugi razlog je tzv. biofilm koji stvaraju bakterije da bi se zaštitile od djelovanja antibiotika i imunološkog sustava. U tom slučaju antibiotik je posve nedjelotvoran jer ne može dospjeti do bakterija u mokraćnom mjehuru.

Fitoterapija u tretiranju urinarnih infekcija koristi ekstrakte ljekovitog bilja čiju su djelotvornost i antibakterijski učinak dokazala brojna znanstvena istraživanja. U Centru Fitosalus pacijentima pristupamo holistički, a upalu mokraćnog mjehura tretiramo individualizirano, ovisno o uzročniku infekcije te trajanju i snazi upale.

Medvjetka je ljekovita biljka koja djeluje kao urinarni antiseptik, a izrazito je djelotvorna protiv bakterije E. coli koja najčešće uzrokuje urinarne infekcije. Treba napomenuti da čajne mješavine pod nazivom uvin čaj sadrže medvjetku, ali nažalost u premaloj koncentraciji da bi bila djelotvorna kod ozbiljnijih upala mjehura.

Također, u prirodnom liječenju upale mjehura svoje mjesto ima i zlatnica koji djeluje protuupalno i diuretski te ekstrakt brusnice, pogotovo u kombinaciji s D-manozom. D-manoza je vrsta šećera koja sprečava prianjanje E. coli za stjenku mokraćnog mjehura pa se bakterije s mokraćom pojačanu izlučuju iz tijela.

Ako se upale mjehura javljaju s vremena na vrijeme ili se upala javi ubrzo nakon popijene kure antibiotika možemo govoriti o kroničnoj upali mokraćnog mjehura. Vrlo često se radi o bakterijama koje u mokraćnom mjehuru egzistiraju zaštićene u obliku biofima i tako uzrokuju ponavljajuće infekcije.

Tada je uz gore opisanu terapiju nephodno i uzimanje tzv. disruptora biofilma koje će razgraditi biofilm da bi se bakterije mogle uništiti. U tu svrhu koristimo NAC (N-acetilcistein) koji je u praksi pokazao da vrlo brzo razgrađuje biofilm, pogotovo kod bakterije E. coli.

Ako imate problema s čestim urinarnim infekcijama i želite vaš zdravstveni problem riješiti na prirodan način javite nam se u Centar Fitosalus. Nakon kraćeg savjetovanja (može i online) dobiti ćete individualiziranu terapiju koja najbolje odgovara vašem trenutnom zdravstvenom stanju.

Autor: Marko Mihetec, fitoaromaterapeut

Fitosalus – centar za prirodnu terapiju

https://www.fitosalus.com