Dr Kevin Leman je međunarodno poznati psiholog, radijska i televizijska osoba i govornik, član Udruženja američkih psihologa. Autor je preko 30 Timesovih bestselera i nagrađenih knjiga, i sudjelovao je u svim najgledanijim američkim radio i televizijskim programima, piše portal Detinjarije.

atma.hr – 52
Ovo su njegovi najpoznatiji savjeti za roditelje školske djece:

1. Nikada ne pitajte dijete ima li domaći zadatak.

Stvorite takvu atmosferu u obitelji da dijete zna da očekujete da ima dobar uspjeh u školi i daje sve od sebe, ali da je samo odgovorno za svoje obaveze, kao što su domaći zadaci.

Naravno, ukoliko dijete ne ispunjava svoje školske obaveze i to se odražava na uspjeh, uskratit ćete mu razne privilegije kao što su izlasci, druženja, rođendani, igranje na računalu ili odlazak u kino.

2. Prestanite buditi djecu i svakodnevno ih požurivati da kako ne bi zakasnila u školu.

Vi niste budilica u ljudskom obličju. Djeca trebaju dobiti svoju budilicu, i tu prestaje svako vaše angažiranje oko ustajanja. Naravno, u početku će vjerojatno kasniti, ali vi ih ni slučajno ne trebate buditi niti štititi od posljedica.

atma.hr – 52
Napišite učiteljici poruku i objasnite u njoj da dijete nema nikakvo opravdanje za svoje kašnjenje, i tražite da postupi onako kako se postupa s djecom koja kasne na satove.

Naravno, ukoliko školski uspjeh djeteta trpi zbog njegovih kašnjenja, opet stupa na scenu uskraćivanje privilegija.

3. Ne pretjerujte s pohvalama.

Kad dijete donese iz škole peticu na kontrolnom, nemojte ga dizati u zvijezde, već recite nešto poput “Ooo, to je baš dobro za tebe!”

Time mu dajete do znanja da ne uči da bi vas učinilo sretnim, već da bi imalo uspješan život.

4. Nikad ne pitajte dijete “Kako je bilo u školi?”

Dobro znate da ništa nećete saznati zapitkivanjem, a ipak uporno ponavljate ovu rečenicu svakog dana.

atma.hr – 52
Umjesto toga, šutite i čekajte da dijete samo počne pričati. Kada se to dogodi, nemojte ni tada postavljati dodatna pitanja, već koristite čarobnu rečenicu “Pričaj mi više o tome”.

Za početak, u pitanju je zapovijed, a ne pitanje, i to zapovijed koja ne zvuči nimalo autoritarno, pa će je dijete bez otpora prihvatiti, a vi ćete konačno početi dobivati prave informacije.

5. Ne dozvolite da dijete bude pretrpano izvanškolskim aktivnostima.

Djeca nisu hrčci, skinite ih s točka! Ona trebaju provoditi više vremena u obitelji, jer tamo grade karakter i usvajaju vrijednosti. Svakodnevno jurcanje s treninga na sat glume pa na tečaj stranog jezika upropastit će vaš obiteljski život, a vas pretvoriti u zombija.

banner za knjige um i materija

Striktno se držite pravila – samo jedna izvannastavna aktivnost po djetetu.

A kada već počne trenirati nogomet ili učiti engleski, ne dozvolite mu da brzo odustane, već ga natjerajte da istraje neko vrijeme, jer ništa nije lako kad prvi put probate.

Upozorite ga da će ove aktivnosti morati da se drži šest mjeseci prije nego što se može prebaciti na neku drugu.

Izvor: detinjarije.com