Veena Malik, poznata indijska glumica i TV voditeljica

“Ako samo imaš stvari koje te čine uspješnim, nisi sretan. A ako si samo sretan iznutra, možda nećeš biti uspješan. Ali kad radiš nešto što voliš i kroz to služiš ljudima, možeš biti i sretan i uspješan – i to je cilj. Cilj je biti oboje. Ne moraš birati.”

atma.hr – 52
Prvi od tri stiha koje apsolutno volim u Bhagavad-giti je:

“Bolje je slijediti vlastiti put nesavršeno nego savršeno slijediti tuđi put”.

Mislim da je ovaj stih utjelovljenje bolesti usporedbe koju danas vidimo u svijetu. Počnemo nešto ganjati jer nekoga vidimo i mislimo: “U redu, i ja to želim”.

Ja, na primjer, volim nogomet. Nogomet je moj život i volim ga. Da sam mogao biti Cristiano Ronaldo ili neki drugi dobar igrač, igrao bih nogomet, ali vrlo rano sam primijetio da nemam radnu etiku ili talent za igranje na profesionalnoj razini, te mi je iskrenost prema sebi omogućila stvaranje života koji imam danas.

Ali ako i dalje pokušavam lagati sam sebi i uporan sam u igranju nogometa, jednostavno bih se izgubio. To je prvi savjet iz Bhagavad-gite.

Drugi savjet koji je poznati citat iz Bhagavad-gite je:

“Tvoj um ti može biti tvoj najbolji prijatelj ili tvoj najgori neprijatelj.”

Mislim da je učenje kako se sprijateljiti sa svojim umom – najvažnija vještina u životu.

Jer bez obzira želiš li razviti neke navike ili želiš postati uspješan ili sretan ili radostan, ako ne znaš kako se sprijateljiti s umom, borit ćeš se i bit će ti teško.

I tako u Bhagavad-giti postoji čitavo poglavlje posvećeno prijateljstvu s umom.

I treći i posljednji stih za koji bih rekao da je vrlo važan je poruka:

atma.hr – 52
“U konačnici, služba je ono što je bitno. Sve je u predanom služenju.”

Što god da radimo vi ili ja, bilo da smo knjigovođa ili pravnik, poslovna osoba, inženjer, ako uspijemo pronaći način da služimo i poboljšamo život ljudi, bit ćemo uistinu sretna i uspješna osoba.

Ako samo imaš stvari koje te čine uspješnim, nisi sretan. A ako si samo sretan izunutra, možda nećeš biti uspješan. Ali kad radiš nešto što voliš i kroz to služiš ljudima, možeš biti i sretan i uspješan – i to je cilj.

Cilj je biti oboje. Ne moraš birati.

To su tri poruke iz Bhagavad-gite koje smatram jako vrijednima.

Jay Shetty, jayshetty.me
Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=xFMr1J4Dl5c

BHAGAVAD GITA