Odvojite malo vremena za sebe, sjednite na mirno mjesto, ugasite sve ono što vam stvara podražaj, ometa vibraciju, skreće pozornost na one manje bitne stvari.

Razgovarajte sa sobom u tišini. Na koji način vam započinje dan? Budite li se vedri, nasmijani, jer ste imali mogućnost ugledati još jedno svitanje? Ili se ustajete na lijevu nogu, grintate usput i nabrajate sve što trebate učiniti?

atma.hr – 78
Ako ste ovaj prvi, svaka vam čast. Teško je doći do točke kad se veselite svakome danu unaprijed znajući koliko će biti ispunjen i težak. Ako ste ovaj drugi, vrijeme je da si ozbiljno presložite misli, postavite pravila, promijenite prioritete.

Kako započinjemo dan, jednako je bitno kao i što nam se sve događa tijekom dana. No, ako se probudite mrzovoljni, ljuti, razočarani, zavijeni velom negativnih emocija, kako možete očekivati da ćete poteškoćama u danu pristupiti ispravno? Koliko često ste tijekom dana posrnuli? Koliko često ste si tijekom dana udarili šamar, a koliko ljudi ste usput popljuvali?

Jeste li se u tim momentima sjetili čestitati sebi jer se i dalje hrvate s drugima, hrvate se s problemima i enormnom količinom stresa? Niste, vi se i dalje obasipate obeshrabrujućim rečenicama, rušeći i ono malo dobrog raspoloženja koje je ostalo.

Ne biste li trebali pomno birati kako ćete reagirati u danu, ne biste li trebali svoje misli pretvoriti u gorivo za dalje, preobraziti ih u ono što vama služi da dođete do ciljeva, a pritom zadržite mir i hladnu glavu?

Svaki dan bi trebali započeti tako što ćemo si odvojiti ono malo vremena za sebe. I bez obzira na to što niste jutarnji tip, s vremenom biste trebali usvojiti tu naviku ustajanja ranije. Tad, stignete se odmoriti, nahraniti tijelo, pripremiti se psihički za ono što vas čeka i mirne glave krenuti u obaveze i stres.

atma.hr – 75
Tako, lakše ćete se nositi s onim što vas u danu čeka, primijetit ćete da  se puno manje fokusirate na neke negativne komentare ili lošiju atmosferu na poslu. Neće vam smetati toliko ni gužva, ni namrgođena lica pored kojih svakodnevno prolazite. Dapače, zamijetit ćete veliku promjenu, vi ste konačno nasmijani bez razloga.

Vi gledate druge ljude oko sebe, pitajući se zašto ne mogu odvojiti vremena za jedan maleni osmijeh, onaj osmijeh koji će negativu otjerati i preokrenuti sve u nešto ljepše, podnošljivije.

Što onda znači biti na visini zadatka? Znači živjeti život u potpunoj prisutnosti, ispunjeno i svjesno. Svjesno sudjelovati u obavezama, dijeliti sebe i svoje ideje s drugima tijekom dana, stići se i odmoriti kako biste napunili baterije i stvarali nešto novo, ne zamjerati sebi i drugima neke sitnice, te one kritične sitnice sagledati iz drukčijeg kuta i izvući barem nešto dobro u svakom danu.

Znači, biti čovjek koji se trudi ostati svoj, bori se kontra sebe svaki dan jer radi sebe želi biti bolja, smirenija, vedrija i opuštenija osoba, kako bi i druge mogao uveseljavati, pokazati im da ne mora svaki dan biti nužno težak, jednak i monoton.

Tek, kad promijenite svoj stav prema svemu, osvrnut ćete se oko sebe i vidjeti ono što prije niste. Da zaista sve ima smisla tako kako jest, i da svaki dan uistinu jest neponovljiv trenutak i dar. A toliko ste vremena utrošili nesvjesno hodajući, ne čineći ništa dobro za sebe i druge.

I nije kasno nikada otisnuti se na put spoznaje, na put slobode. Nije kasno nikada zavoljeti sebe i zavoljeti život koji svaki dan učimo živjeti na drukčiji način. Samo ne dozvolite da vam sve postane navika, iscrpljujuća rutina. U sve što radite unesite boje i radost, neku malu drugačiju sitnicu koja će vas podsjećati na te trenutke i dati im novo ruho.

atma.hr – 78
Budite na visini zadatka, tako što ćete sebi obećati biti najbolji za sebe. Radi sebe, jer morate se pravilno brinuti o tijelu koje vam je dom, kao i o duši i o srcu koje nosite kao zaštitni znak. Pomjerajte granice svakodnevno, rušite svoje tabue i prepreke koje ste sami sebi zacrtali.

Život je lijep onoliko koliko ga mi učinimo lijepim, onoliko koliko su lijepe naše misli. A kad primijenimo isto na misli, te usvojimo kako ostati pozitivni i kroz negativno, odradili smo više od polovine posla, te smo na putu ka sreći i ispunjenju one verzije sebe koju smo sanjali dok smo bili klinci.

Učinite ga lijepim, živite ga dostojno i iskreno, vodite se svojim unutarnjim kompasom i trudite se pomicati svoje granice, ukloniti strahove kako biste narasli još veći, jer vi to zaslužujete.

Marija Lombarović
https://www.facebook.com/Lombarovic/
https://marijalombarovic.wordpress.com/