U psihološkom smislu, Jupiter se aktivira ako pokrećemo duhovna znanja. Ono što djeca uče u školi NE pokreće Jupiterovu energiju. To je arhetip koji se ne može aktivirati niti površnim štovanjem u religijama. Njega pokreću prava znanja koja su učinkovita, koja se mogu primijeniti i koja ljudima nude stvarnu pomoć.

atma.hr – 78
Astronomski Jupiter počiva u središtu orbite. Ispred njega su četiri planeta: Merkur, Venera, Zemlja i Mars i četiri planeta koje se protežu iza njega: Saturn, Uran, Neptun i Pluton.

Jupiter je u sredini kao da drži ravnotežu između jednih i drugih. Najveći je planet u  Sunčevom sustavu, a dobio je ime po bogu Jupiteru iz rimske mitologije (Zeus u grčkom mitu) koji je bio kralj panteona. U Indiji Jupiter je Guru ili učitelj. Jupiter je odgovoran, drži svoj autoritet odvažno i samopouzdano. On se ne raspravlja jer govori o istini, a istina ne može biti relativna. Mnogi kažu da postoji više istina, ali to onda nije istina već mišljenje.

U astrologiji nema puno mjesta za dvostruka tumačenja. Recimo, Jupiter u četvrtoj kući postavljen u Raku, Strijelcu ili Ribi, sigurno će donijeti osobi inteligenciju, u duhovnom smislu mogućnost uvida u viša znanja, a u materijalnom i nekretninu,  donosi samopouzdanje, a ovo pravilo vrijedi ako on nije oštećen i ako ga podržava ostatak natalne karte.

Jupiter je simbol pravednog autoriteta, vladanja, mudrosti i dominacije. Keltski bog Taranis zbog gromoglasnih osobina je sličan Jupiteru. Dagda, keltski “dobri bog” također je povezan s Jupiterom. Astrološki gledano, Jupiter vlada Strijelcem i Ribama, donosi mudrost, a u Strijelcu širi krug svog utjecaja kako bi stekao što više znanja.

Alkemijski gledano, Jupiterov simbol u materijalnom obliku je kositar. To je alkemijski simbol koji predstavlja posredovanje i ravnotežu između vrućeg i hladnog. U alkemijskom redoslijedu smješten je između Marsa Željeza i Saturna  Olova. Jupiter označava drugu fazu Malog djela velikog alkemijskog procesa preobrazbe.

U kineskoj simbolici, Jupiter je saveznik elementa drveta i nosi teme strpljenja, suosjećanja, snage i izdržljivosti. Kineski element drva također je simbol proljetne sezone pa je povezan s rastom i obnavljanjem.

atma.hr – 39

U psihološkom smislu on se aktivira ako pokrećemo duhovna znanja. Ono što djeca uče u školi ne pokreće Jupiterovu energiju. To je arhetip koji se ne može aktivirati niti površnim štovanjem u religijama.

Njega pokreću prava znanja koja su učinkovita, koja se mogu primijeniti i koja ljudima nude stvarnu pomoć poput yoge, kineskih tehnika prosvjetljenja ili pak znanja koje poznajemo iz alkemije ili Jungove psihoterapije, ayurvede, akupunture, astrologije i dr.
Mogli bismo ovo značenje primijeniti na današnje doba, odnosno mnogi znanstvenici upozoravaju da ono što danas uče djeca u školi, s obzirom na razvoj tehnologije, je velikom većinom beskorisno.

S druge strane, Vedska poljoprivreda ili Vede kojima vlada Jupiter, govore kako da zdravo sadimo i dobijemo što više hranjivih tvari, odnosno Zapad je ta znanja počeo koristiti. Takvu poljoprivredu djeca ne mogu učiti, što dovoljno govori o obrazovanju koje je okrenuto kratkotrajnim učincima. Kako je rekao Hegel, jedan od najvećih filozofa Zapada: Obrazovanje koje se koristi u proizvodnji nije znanje, jedino pravo znanje je znanje o duši. George Bernard Shaw kaže: Lažno je znanje štetnije od neznanja, a Tolstoj kaže: Znanje je tek onda znanje kad je stečeno naporom vlastite misli, a ne pamćenjem.

Iako se meditacija (vlada Jupiter) pokazala da daje pozitivne učinke kod bolesti i psihičkog zdravlja, takvo znanje obrazovanje ne koristi, što dovoljno govori da se ne radi o znanju, već o nametnutim učenjima koja se ne propituju i djeca ih preuzimaju kao apsolutna.

Jupiter kao takav, kada se probudi, uvijek teži znanju. Slabi Jupiter ipak može dati inženjera građevine koji je okrenut Vastu ili Vedskoj gradnji kuća. Dakle, Jupiter se prilagođava razini na kojoj se osoba nalazi, ali istodobno djeluje na svim razinama osvjetljujući i dajući čovjeku znanje na razini na kojoj jest.

atma.hr – 78
Primjerice, Nikola Tesla je imao Jupitera u Ribama koje se nalaze u svome znaku, ali u doticaju s Rahuom čineći  kombinaciju ili yogu koja govori o novim znanjima. Mars ili simbol energije koji aspektira spomenutu kombinaciju donosi nam ono što je Tesla i postigao: nova znanja o energijama.

Svatko ima svog Jupitera u natalu, ali pokretanje njegovog svjetla s razine na kojoj se nalazi ponovno ovisi o pojedincu.

Kako smo rekli, ili kako je rekao Jung, obrazovanje je ugušilo sposobnost duhovnog viđenja ili svjetla znanja kojim vlada Jupiter. Svatko od nas ovaj dio prirode može pokrenuti ili ugušiti bez obzira na snagu Jupitera u natalnoj karti.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/

56 JYOTISH I DJELOVANJE SHANIJA

JYOTISH I DJELOVANJE SHANIJA

nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

Kako prepoznati psihologiju Saturna

Zadatak Shanija (Saturna) jest uvidjeti njegovu masku koja se sastoji od projekcija straha. Strah je temeljna emocija prema kojoj formiramo razmišljanje i krojimo zakone. Strah se manifestira u objektivnom svijetu na način da u drugima vidimo neprijatelja (vlada, partner, druga religija), što dovodi do manipulacije ljudima.

Većina ljudi nesvjesno živi iz ove projekcije straha, a kako one izgledaju možemo pročitati u ovoj knjizi kroz dvanaest Shanijevih položaja. ‘Ja’ jest neznatni dio života, dok su Shanijeve projekcije dok ih ne osvjestimo manipulativne u nama.

Ova knjiga daje i posebno svijetlo na odnose, odnosno objašnjava podsvjesne projekcije koje vršimo prema partneru.

Prethodna objava6 glavnih životnih pravila po kojima bi svaka žena trebala živjeti
Slijedeća objavaIstezala sam se 10 minuta svaki dan: Neočekivane promjene su nastupile nakon mjesec dana!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.