atma.hr – 52
Jyotish i yoga predstavljaju povezanost između vanjskog i unutarnjeg Sunca tj. daha i duše i zato možemo pronaći ključ za prakticiranje yoge u jyotishu.  Posebno zanimljivo je da se jyotish natalna karta može koristiti kao karta suptilnih tijela i čakri. Budući su određene planete povezane ili vladaju s određenim čakrama ili s energetskim centrima razumljivo je da putem stanja planeta možemo utvrditi i stanje određene čakre. Npr. ako je Mars u horoskopu loše položen to nam govori da čakra solarnog centra loše funkcionira što kasnije može uzrokovati probleme s tjelesnim organima na tom području npr. sa žući.

Šest čakri koje su smještene na suptilnom tijelu reflektiraju se kroz sedam planeta. Drevni vedski rišiji – mudraci spoznali su da vanjski sunčev sustav sa sedam planeta upravlja s našim unutarnjim sunčevim sustavom i na taj način upravlja s našom psihom.

  1. čakra  – korijenski centar, povezuje se uz Saturna te uz znakove Jarca i Vodenjaka.
  2. čakra – seksualni centar, povezan je uz Jupitera, uz zodijačke znakove Strijelca i Ribu.
  3. čakra – solarni, pupčani centar, povezan je uz Marsa te znakove Ovna i Škorpiona
  4. čakra – srčani centar, povezan je uz Veneru, uz znakove Bika i Vagu
  5. čakra – grleni centar, povezan je uz Merkura, uz znakove Blizance i Djevicu
  6. čakra – centar trećeg oka, povezana je uz Sunce i Mjesec te znakove Lava i Raka
  7. čakra ili krunski centar – Sahasrapadma nije povezan niti s jednom planetom. Ova čakra transcendira ostalih 6 čakri te vrijeme i planete. U prirodi to je stanje neposredno prije izlaska i zalaska Sunca tzv. brahmamuhurta, a kod čovjeka to je trenutak između udisaja i izdisaja. Transcendentalno stanje svijesti produžuje vrijeme između udaha i izdaha i odgovara stanju brahmamuhurte tj. mira u prirodi, mira u nama, stanju između dana i noći, između sna i budnog stanja. Iz ovoga se može razumjeti povezanost između vanjskog Sunca i unutrašnjeg Sunca (naše svijesti). Za vrijeme meditacije i yoge prana (životna snaga) teče kroz čakre u različitim kombinacijama.

Sunce i Mjesec su dobro poznati u praksi yoge kao vladari ide i pingale, dva suptilna energetska kanala koji se nalaze u predjelu kralježnice i predstavljaju dvije latice trećeg oka (Ađna čakre).

Merkur je vladar govora i intelekta tako da je logično da vlada s grlenim centrom. Venera je povezana uz ljubav i srce. Mars vlada sa pupčanim ili s vatrenim centrom tj. s energijom, kretanjem i strastima. Jupiter vlada reproduktivnim sistemom, kreativnom energijom i s napretkom. Saturn vlada s eliminacijom i ograničenjima.

Lunarna, mjesečeva energija kreće se prema gore kroz šest čakri ili kroz šest znakova zodijaka od Vodenjaka do Raka tj. kroz mjesečevu polovicu zodijaka. Vlada s udahom i energija je hlađenja. Uloga joj je da izgrađuje tjelesna tkiva.

Solarna, sunčeva energija kreće se prema dolje kroz šest čakri ili kroz šest znakova zodijaka od Lava do Jarca, to je sunčeva polovica zodijaka. Ova energija vlada s izdahom, potiče na aktivnost, energija je topla.

atma.hr – 52
Čakre i egzaltacije planeta

Egzaltacija je položaj planetete u određenom znaku u kojem se ona najbolje osjeća tj. pokazuje svoje najbolje osobine. Odnos zodijačkih znakova i čakri objašnjeno je kroz egzaltaciju planeta.

Jupiter je egzaltiran u Raku, znaku čiji je vladar Mjesec. Mjesec je povezan uz treće oko. Rak se nalazi na kraju lunarne polovice zodijačkog kruga i predstavlja točku maksimalnog potencijala vodene energije, kreativnosti i izgradnje fizičkog tijela. Također, pokazuje i duhovnu stranu Jupitera kao duhovnog vodiča i učitelja, vladara religije i zakona.

Merkur je egzaltiran u Djevici. To je solarna polovica zodijaka. Merkur vlada s grlenom čakrom. Solarna polovica povezana je najviše uz izražavanje i tu je Merkurova energija najbolje izražena. To je mjesto govora tj. najveće ranjivosti. Pokazuje što uzimamo a što otpuštamo putem govora.

Mjesec je egzaltiran u Biku, u Venerinom znaku, u srčanom centru jer je Mjesec povezan uz osjećaje. To je mjesto najveće osjetljivosti i otvorenosti.

Saturn je egzaltiran u Vagi, u Venerinom znaku. Venera vlada sa srčanom čakrom. Saturn predstavlja visoke principe pravde, reda i odvajanja koji su u ravnoteži ako su povezani uz energiju srca i ljubavi a ne uz kruto iskazivanje pravde i reda.

Sunce je egzaltirano u Ovnu, Marsovom znaku koji vlada sa pupčanim ili solarnim centrom koji predstavlja sunčevu i vatrenu energiju. Sunčeva energija glave ovdje biva integrirana sa snagom i vitalnošću.

Venera je egzaltirana u Ribama, u znaku Jupitera, seksualna čakra. To je kreativna energija seksualnosti koja mora biti povezana s ljubavlju i sa ispravnim željama.

Mars je egzaltiran u Jarcu, Saturnovom znaku, korijenska čakra. To je kraj solarne polovice zodijaka i to je točka maksimalnog izražavanja vatrene energije koja je potrebna za rad i ostvarenje želja.

Na taj način čovjek predstavlja univerzum u malom!

Mario Piškur, jyotishi
jyotishsite.wordpress.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaKad vas netko tretira kao da ste mu samo jedna od mnogih opcija…
Slijedeća objavaKonačno jednostavan način da očistite svoje bijele cipele kako bi ponovo izgledale kao nove
Mario Piškur
Mario je rođen u Zagrebu, 1969. godine. Po zanimanju je psihoterapeut, završenog studija Jungove psihoterapije te homeopatski liječnik. Tijekom svojih putovanja po Indiji upoznao je vedskog pandita dr. Chandulala S. Patela te je pod njegovim mentorstvom 2001. godine uspješno završio studij jyotisha i Vastua. Od tada aktivno radi s ljudima i drži jyotish savjetovanja. U jyotishu je školovan po principima Maharishijevog jyotisha. Bio je stalni suradnik u časopisima Karma, Ezoterikus te povremeno pisao za časopis Svjetlost. Gostovao je u nekoliko emisija na HRT – u. Redovito održava školu jyotisha i Vastua te su iz nje izašli mnogi kavalitetni jyotish savjetnici i Vastu praktičari. Kao homeopatski liječnik, registrirani homeopat Hrvatske udruge homeopata i podpredsjednik udruge Homeopati bez granica – Hrvatska, već dugi niz godina uspješno se bavi homeopatskim liječenjem odraslih i djece. Završio je studij klasične homeopatije u Londonskom homeopatskom koledžu. Licencirani je homeopat s licencom za samostalno bavljenje homeopatijom. Angažiran je u humanitarnim projektima tj. u liječenju stradalnika domovinskog rata i njihovih obitelji.