Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
„Ali razumiješ li doista značenje tih riječi? – ta izjava zaista znači “kad je učenik spreman, učitelj se pojavi” – posvuda: na nebu, na stablima, u taksijima, u bankama, u uredima terapeuta i na benzinskim crpkama, u tvojim prijateljima i u tvojim neprijateljima.

Učitelji se nalaze u svačijem susjedstvu, u svakom gradu i državi – učitelji za svaku razinu svijesti. Kao i u svakom polju djelovanja, neki su vještiji ili svjesniji od drugih. Ali, to nije bitno. Jer, sve je proročanstvo, sve je povezano, svaki dio odražava cjelinu kad imaš oči za gledanje i uši za slušanje.

atma.hr – 39

Možda ti sve ovo sada zvuči apstraktno, ali ćeš jednog dana to u potpunosti razumjeti i taj dan možda nije predaleko. I kada budeš to razumio” – rekla je podižući sjajni kamenčić,  ”bit ćeš u stanju promatrati ovaj kamen, ili proučavati vene na ovom listu, ili gledati papirnatu šalicu kako leti na vjetru i kroz to ćeš razumjeti skrivena načela Univerzuma.”

Razmislio sam o ovome i upitao: “Nešto ne valja s ljudskim učiteljima? “

“Naravno da nešto ne valja! Zato što će svaki učitelj u ljudskom tijelu imati neke oblike ekscentričnosti, krhkosti ili slabosti. Možda su problemi veliki, a možda su mali. Možda se radi o seksu, hrani ili moći – ili, još gore, učitelj može umrijeti i ostaviti te samog”, ovdje je zastala zbog dojma.

“Ali, za većinu ljudi, ljudski učitelj je najbolje što mu se u gradu može dogoditi – živi primjer, ogledalo. Lakše je razumjeti ono što čovjek napiše ili usmeno predaje, nego jezik oblaka, ili mačaka, ili neke munje na purpurnom nebu.

atma.hr – 52
I ljudi imaju mudrost za podijeliti, ali učitelji u ljudskom obličju dolaze i odlaze. A kad jednom otvoriš Unutarnje zapise, sve ćeš moći vidjeti izravno, iznutra, a Univerzalni učitelj pojavljuje se od svukuda.”

Dan Millman/alternativainformacije

25 BHAGAVAD GITA